Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κλιμάκωση της βίας στη Συρία. Η Ρωσία σε επιφυλακή.


H κλιμακούμενη βία στη Συρία αναστέλλει την αποστολή του ΟΗΕ

  • Ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, Noρβηγός στρατηγός Robert Mood, δήλωσε πως αναστέλλονται οι εργασίες της αποστολής εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας στη χώρα.
  • Σε επιφυλακή ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας.

RT News
17 Ιουνίου 2012
Aπόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους


Οι παρατηρητές του ΟΗΕ στη Συρία έχουν αναστείλει τις περιπολίες και άλλες δραστηριότητές τους. Ο επικεφαλής της αποστολής, Νορβηγός στρατηγός Robert Mood, δήλωσε ότι η κλιμάκωση της αιματοχυσίας έχει τελείως ανατρέψει τα σχέδια της αποστολής, στόχος της οποίας είναι "να παρατηρεί, να επαληθεύει, αλλά και να συμβάλλει στον τοπικό διάλογο και οποιαδήποτε σχέδια αποσκοπούν στην σταθερότητα. Τη στιγμή αυτή αμφισβητείται σοβαρά η ικανότητα της άοπλης δύναμης να βρει διεξόδους εκτόνωσης στις ένοπλες συγκρούσεις, οι οποίες κάθε μέρα μοιάζουν περισσότερο με εμφύλιο πόλεμο".

"Όλα δείχνουν ότι υπάρχει μια έλλειψη βούλησης από την πλευρά της συριακής κυβέρνησης, αλλά και την πλευρα της αντιπολίτευσης, να επιδιώξουν την ειρήνη", τόνισε ο Νορβηγός επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ. "Αντ' αυτού, παρατηρείται μια κίνηση προς την κατεύθυνση της προώθησης των στρατιωτικών θέσεων και των δύο".

"Η βία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ημερών έχει εντατικοποιηθεί εσκεμμένα και από τις δύο πλευρές, με απώλειες και στις δύο πλευρές και σημαντικούς κινδύνους για τους παρατηρητές μας", τόνισε ο Μοοd σε δημοσιογράφους στη Δαμασκό.

"Οι 300 παρατηρητές δεν θα διεξaγάγουν περιπολίες", πρόσθεσε, "αλλά θα παραμείνουν στις θέσεις τους στη χώρα μέχρι νεωτέρας". Η αναστολή του έργου των παρατηρητών θα επανεξεταστεί, αλλά η αποστολή θα είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να συνεχίσει τις δραστηριότητές της όταν η κατάσταση στη χώρα θα είναι και πάλι υπό έλεγχο.

Η αναστολή των επιθεωρητών είναι το πιο πρόσφατο πλήγμα που έχει δεχθεί το σχέδιο ειρήνης που πρότεινε ο διεθνής απεσταλμένος του ΟΗΕ, Kofi Anan. Οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας, αλλά και η αντιπολίτευση, αγνόησαν την πρόταση κατάπαυσης του πυρός, η οποία κανονικά είχε τεθεί σε ισχύ από τις 12 Απριλίου.

Η Ρωσία εξακολουθεί να θεωρεί το σχέδιο των 6 σημείων του Anan ως κρίσιμο παράγοντα για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, η οποία εκτιμάται ότι έχει κοστίσει πάνω από 10.000 ζωές στη διάρκεια του τελευταίου έτους. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov, το σχέδιο του ΟΗΕ θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στις συγκρούσεις.

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ στη Συρία δέχθηκαν για πρώτη φορά επίθεση στις 13 Ιουνίου, καθώς η αποστολή επεχείρησε να μπει στην πόλη Αl-Heffa, στις μεσογειακές ακτές της Συρίας. Είχαν φθάσει εκεί αφού τα κυβερνητικά στρατεύματα κατέλαβαν την περιοχή, απωθώντας τους ξένους μισθοφόρους αντάρτες μετά από μάχες που μαίνονταν για οκτώ ημέρες. Κάποιοι πέταξαν πέτρες στο όχημα των Ηνωμένων Εθνών και πυροβόλησαν εναντίον του. Αυτό ώθησε τον επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ, Hervé Ladsous, να δηλώσει ότι η κρίση στη Συρία έχει εξελιχθεί σε "εμφύλιο πόλεμο".

Ο ρωσικός στόλος σε επιφυλακή

Επίσημες πηγές της Μόσχας δήλωσαν ότι ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας είναι σε επιφυλακή και ετοιμότητα να πλεύσει προς το λιμάνι της Συρίας Ταρτούς, σε περίπτωση που οι χιλιάδες Ρώσοι πολίτες που ζουν στη Συρία χρειαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ένα ρωσικό σκάφος έχει ήδη αποπλεύσει με προορισμό την Ταρτούς, όπου η Μόσχα διατηρεί ναυτική βάση εδώ και δεκαετίες. Το πλοίο, ισχυρίζονται τα αμερικανικά μέσα, μεταφέρει όπλα για ανεφοδιασμό των ρωσικών αμυντικών δυνάμεων στη βάση της Ταρτούς.

Ωστόσο, πηγή από το Κοινό Επιτελείο των Ε.Δ. της Ρωσίας δήλωσε στο πρακτορείο Ιtar-Tass: "Όλα μας τα πλοία είναι στη βάση τους στη Σεβαστούπολη, εκτός από το Ceasar Kunikov, το οποίο πλέει προς την αντίθετη κατεύθυνση: από τη Μεσόγειο προς τη Μαύρη Θάλασσα. Το Σάββατο θα ελλιμενισθεί στη Σεβαστούπολη".

Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι εάν η ναυτική βάση της Ταρτούς βρεθεί σε ανάγκη προστασίας, είναι πολύ πιθανό να ανατεθεί η ανάλογη αποστολή για τον σκοπό αυτό στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

"Αρκετά πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να αποπλεύσουν. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεγάλα πολεμικά πλοία που θα μεταφέρουν ναυτικές δυνάμεις", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με χθεσινή (Σάββατο, 16/06) δήλωση του υπαρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας, Vladimir Gradusov, "η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας θα υποστηρίξει το Πολεμικό Ναυτικό στην πιθανή αποστολή του στην Ταρτούς, εάν εκδοθεί σχετική διαταγή. Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τους υπηκόους μας. Δεν θα εγκαταλείψουμε τους χιλιάδες Ρώσους που ζουν στη Συρία και θα τους απομακρύνουμε από την περιοχή των συγκρούσεων, εάν παραστεί ανάγκη".

Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές μέρες μετά από τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η Αμερικανίδα Υπ. Εξωτερικών, Hillary Clinton, εναντίον της Ρωσίας με το σκεπτικό ότι αποστέλλει στρατιωτικά ελικόπτερα στη Συρία, άρχισαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο που βρίσκεται "καθ 'οδόν" προς τη Συρία. Την Πέμπτη, ωστόσο, σιώπησαν, όταν το State Depertment παραδέχθηκε ότι τα ελικόπτερα ανήκαν στην πραγματικότητα στο καθεστώς του Assad και ήταν ανακαινισμένα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προέβη σε δήλωση προχθές, Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία η Μόσχα παρέχει στη Συρία αμυντικό εξοπλισμό μόνο σύμφωνα με ήδη υπογεγραμμένες, παλιές συμβάσεις και η ανακαίνιση μέρους του εξοπλισμού ήταν από χρόνια συμφωνημένη.






Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]