Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τσουκαλάς: Τεράστιος κίνδυνος για την Ελλάδα η διαρροή εγκεφάλων


«Η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει την «διαρροή εγκεφάλων» και να καταστεί χώρα υποδοχής επιστημόνων, αν θέλει να έχει οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης, προόδου και ανταγωνιστικότητας», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, με αφορμή ερώτηση που είχε καταθέσει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την αυξανόμενη κινητικότητα ερευνητών και επιστημόνων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και τις αναφορές για σημαντικό αριθμό Ελλήνων ερευνητών που μεταναστεύει στο εξωτερικό για να εργαστεί σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες.

Στην απάντησή της, η κα Βασιλείου, αρμόδια Επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, δηλώνει ότι η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή εικόνα για τις συνολικές ροές ερευνητών από και προς την Ελλάδα, λόγω έλλειψης συγκρίσιμων στοιχείων. Σύμφωνα με την Επίτροπο, από μελέτες που πραγματοποίησε σε επίπεδο ΕΕ, επιβεβαιώνονται οι παραπάνω αναφορές.

Σύμφωνα με την κα Βασιλείου, ορισμένα ελληνικά πανεπιστήμια κάνουν προσπάθειες προσέλκυσης ερευνητών, στηρίζοντας σχετικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως η Ευρωπαϊκή Χάρτα του Ερευνητή και ο Κώδικας Δεοντολογίας για την πρόσληψη ερευνητών, που συμβάλλουν σημαντικά στο να γίνει ελκυστικότερη η σταδιοδρομία των ερευνητών, δίνοντας έμφαση στα επαγγελματικά τους δικαιώματα και στις συνθήκες απασχόλησής τους. Στις πρωτοβουλίες αυτές συμμετέχουν περισσότερα από 1000 ευρωπαϊκά ιδρύματα αλλά και επτά ελληνικά, μεταξύ των οποίων τα πανεπιστήμια Κρήτης, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας.

Οι πρωτοβουλίες αυτές υιοθετήθηκαν και από την 65η Σύνοδο των Ελληνικών Πανεπιστημίων (Οκτώβριος 2010), όπου η Σύνοδος των Πρυτάνεων υιοθέτησε τις αρχές της Χάρτας και του Κώδικα και προέτρεψε τα ελληνικά πανεπιστήμια να προσυπογράψουν τις αρχές αυτές και να τις εντάξουν στη λειτουργία τους σύμφωνα με το θεσμικό τους πλαίσιο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες τους.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ε βέβαια. Πώς να μην χάσουμε τα καλύτερα επιστημονικά μυαλά που διαθέτουμε όταν ο τομέας της έρευνας είναι σχεδόν ανύπαρκτος; Δεκάρα δεν έδωσαν ποτέ για αυτούς τους ανθρώπους που έχουμε σε αφθονία, αλλά τους αφήνουμε να φύγουν αλλού. Ο κρατικός κορβανάς έχει για όλα τα κομματικά στελέχη και τους κομματικούς στρατούς, έχει για γερμένα υποβρύχια και για ΜΚΟ μαϊμούδες, αλλά ποτέ για την επιστήμη, που είναι η κινητήρια δύναμη κάθε ανεπτυγμένης χώρας.

    Τώρα κρατούν και μια πόρτα μονίμως ανοιχτή, να μπαίνει όλος ο τρίτος κόσμος, ενώ από την άλλη πόρτα μας φεύγουν οι καλύτεροί μας.

    Να τους χαιρόμαστε τους ημιάγριους με γραβάτες που ψηφίζαμε τόσο καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]