Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συναγερμός στην Ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους του Ισραήλ, τα δύο μέτωπα που έχει ανοιχτά η χώρα αυτή τη στιγμή – Παλαιστινιακό και σχέσεις με Τουρκία – προκαλούν την περαιτέρω περιθωριοποίηση τους στην περιοχή.

  • Αυξάνονται τα διπλωματικά παιγνίδια στις Αραβικές χώρες και την Μέση Ανατολή
  • Το Παλαιστινιακό πρόβλημα και η κόντρα με την Τουρκία προκαλεί πονοκέφαλο στο Εβραϊκό Κράτος
  • Έντονα σημάδια για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στην ανατολική Μεσόγειο

Η κυβέρνηση Νεντανιάχου δέχεται εγχώριες πιέσεις λόγο της αποδυνάμωσης του κύριου σύμμαχου του Ισραήλ, τις ΗΠΑ, οι οποίες αδυνατούν να χειριστούν πλέον τα θέματα που έχουν στην Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα οι νέες δηλώσεις Μπαν-Κι Μουν δείχνουν πως υπάρχει θέμα αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους κατά την Γενική Συνέλευση των Η.Ε., κάτι που προκαλεί επίσης ένα πονοκέφαλο.

Ο Οντέτ Εράν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ είπε πως βλέπει θέμα στρατηγικής ισορροπίας.

«Παρατηρείτε φθορά στις σχέσεις μας με την Τουρκία και την Αίγυπτο, και είμαστε μάρτυρες κάποιων προβλημάτων με τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Η έλλειψη προόδου στο Παλαιστινιακό κάνει την όλη κατάσταση ακόμα χειρότερη.»

Σύμφωνα με την προϊστορία οι διπλωματικές κρίσεις στη Μέση Ανατολή συνήθως οδηγούν σε πολέμους, παρόλο που αυτή την φορά κάτι τέτοιο συγκεντρώνει μικρότερες πιθανότητες. Την ίδια ώρα όμως το Ισραήλ είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Ο αρχηγός των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Εγιάλ Εϊσένμπερκ, είπε πως υπάρχει ένα ενδεχόμενο το Ισραήλ να αντιμετωπίσει ένα πολυμέτωπο πόλεμο όπου τελικά θα αναγκαστούν να κάνουν και χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.

Θυμίζουμε πως το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα της μέσης Ανατολής που είναι γνωστό πως διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Τουρκία – Αναμένοντας την απολογία

Η Τουρκία ήταν η πρώτη Μουσουλμανική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ το 1849. Οι σχέσεις των δύο χωρών χαρακτηρίζονταν πολύ καλές μέχρι πέρσι, όπου οι Ισραηλινοί πραγματοποίησαν επίθεση σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν ο θάνατος 9 Τούρκων από τα Ισραηλινά πυρά.

Λίγες μέρες πριν ήρθε το πόρισμα των Η.Ε. που έκανε λόγο για χρήση υπερβολικής βίας εκ μέρους τον Ισραηλινών, ενώ είπε πως ο αποκλεισμός της Γάζας ήταν νόμιμος. Έτσι τελικά οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να αρνούντε να απολογηθούν στην Τουρκία.
Διπλωματικοί χειρισμοί

Αμέσως η Τουρκία ανακοίνωση μείωση των διπλωματικών σχέσεων της με το Ισραήλ, αποσύροντας μάλιστα τόσο τον πρέσβη της στην χώρα, όσο και αρκετούς διπλωμάτες. Την ίδια ώρα ανακοίνωσε τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών σχέσεων της με το Ισραήλ.

Λίγες μέρες μετά η κρίση εντάθηκε όταν ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα εντείνει τον ναυτικό της ρόλο στην περιοχή του Ισραήλ με την αυξημένη παρουσία του τουρκικού ναυτικού.

Η απάντηση των Ισραηλινών ήταν να υπενθυμίσουν στην Τουρκία ότι διαθέτουν πολύ ισχυρή ναυτική δύναμη η οποία επίσης θα επιτηρεί την περιοχή.

Έτσι η Τουρκία παίζει έντονο διπλωματικό παιχνίδι αναζητώντας συμμάχους στον Αραβικό κόσμο κάτι που μέχρι στιγμής δείχνει να αποδίδει με την Αίγυπτο, η οποία είναι επίσης δυσαρεστημένη με το Ισραήλ.

Η κυβέρνηση Ταγίπ Ερντογάν δέχεται έντονη κριτική από την αντιπολίτευση. Κατηγορείται ότι δεν πέτυχε την δημιουργία της "νέας Ευρωπαϊκής Τουρκίας" την οποία είπε πως θα έκτιζε. Αντίθετα όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα και κάθε βδομάδα δημιουργεί νέους εχθρούς.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Διπλωμάτες κάνουν λόγο για έντονη δραστηριότητα εκ μέρους του Πενταγώνου σε μια προσπάθεια που γίνεται για να κατευνάσουν τα πνεύματα στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, αφού ενδεχόμενη κρίση δεν είναι προς συμφέρον των ΗΠΑ. Τόσο η Τουρκία όσο και το Ισραήλ διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με την ΗΠΑ και είναι εξίσου απαραίτητες.

Παρόλα αυτά γίνεται κριτική στους διπλωματικούς κύκλους του Πενταγώνου για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ομπάμα αδυνατεί να χειριστεί την κατάσταση. Επίσης αναφέρουν ότι Ομπάμα και Νεντανιάχου δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις. Προσθέτουν πως το Ισραήλ δεν βοηθά τον εαυτό να ξεφύγει από την απομόνωση που βρίσκεται στην περιοχή.

Δηλώσεις

Χθες ο Τούρκος Υπουργός Συγκοινωνιών, Binali Yıldırım, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Ισραήλ στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, σαν αυτή των «Σομαλών Πειρατών». Είπε επίσης πως το Ισραήλ παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας.

Ο Ερντογάν άφησε να νοηθεί πως η Τουρκία θα αυξήσει την παρουσία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή κάτι που μεταφράζεται ως επίδειξη δύναμης. Η Τουρκία επίσης είπε πως από εδώ και στο εξής τα πλοία τα οποία θα οδεύουν προς τη Γάζα για παροχή βοήθειας θα συνοδεύονται από το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ως απάντηση ο Νεντανιάχου είπε πως η χώρα του διαθέτει ισχυρό ναυτικό το οποίο θα επιτηρεί την περιοχή. Την ίδια ώρα την περιοχή θα επιτηρούν υπερσύγχρονα Ισραηλινά πυρηνικά υποβρύχια.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Χθες ο Τούρκος Υπουργός Συγκοινωνιών, Binali Yıldırım, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Ισραήλ στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, σαν αυτή των «Σομαλών Πειρατών». Είπε επίσης πως το Ισραήλ παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας."

    Τελικα εχουν χιουμορ οι Τουρκοι!!
    Διοτι στην υποκρισια ειναι ηδη πρωτοι!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]