Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα κρίση απειλεί τις τράπεζες

Φόβος, ανησυχία, εκνευρισμός, αβεβαιότητα. Τέτοιες λέξεις χρησιμοποιούν οι γερμανικές εφημερίδες για να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στα κορυφαία στελέχη του τραπεζικού τομέα της Γερμανίας, όταν αναφέρονται στις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης.

"Τα πάντα θυμίζουν το φθινόπωρο του 2008" είπε ο πρόεδρος της Ντόιτσε Μπανκ, Γιόζεφ Ακερμαν, σε συνάντηση που είχε με το δημοσιογραφικό επιτελείο της "Χάντελσμπλατ", της σοβαρότερης ημερήσιας οικονομικής εφημερίδας της Γερμανίας. Το φθινόπωρο δηλαδή που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση!

Στο μεταξύ οι τραπεζικές μετοχές της Γερμανίας, της Γαλλίας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης (όπως άλλωστε και της Βρετανίας, η οποία δεν ανήκει σ' αυτήν) υφίστανται βίαιη πτώση της αξίας τους. Οταν οι τραπεζικοί κολοσσοί της Ευρώπης (όπως π.χ. η Ντόιτσε Μπανκ που είδε τη Δευτέρα τη μετοχή της να χάνει 9% (!) ή η γαλλική Σοσιετέ Ζενεράλ και η βρετανική Ρόγιαλ Μπανκ οφ Σκότλαντ, που την ίδια μέρα έπεσαν οι μετοχές τους ακόμη περισσότερο) κλυδωνίζονται, είναι προφανές ότι η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή.

Καμία τράπεζα της Ευρώπης πλέον δεν εμπιστεύεται την άλλη για να της δανείσει στη διατραπεζική αγορά. Προτιμούν να... παρκάρουν τη νύχτα τα λεφτά τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ασφάλεια!

Τα CDS, τα ασφάλιστρα κινδύνου για την περίπτωση αδυναμίας πληρωμών 25 μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, έφτασαν στο πρωτοφανές ύψος του 2,65% του ασφαλιζόμενου ποσού.

Οι πιο συντηρητικοί από τους επενδυτές είναι τόσο φοβισμένοι για τον κίνδυνο να χάσουν τα λεφτά τους, ώστε τα αποσύρουν από τις τράπεζες και τα επενδύουν σε κρατικά ομόλογα, που θεωρούνται σίγουρα, παρόλο που οι αποδόσεις αυτών των ομολόγων μειώνονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα - σχεδόν μηδενικά, προς όφελος κυρίως του γερμανικού κράτους στην Ευρωζώνη.

Τον Απρίλιο π.χ. τα δεκαετή γερμανικά ομόλογα είχαν επιτόκιο 3,5%, αλλά προχθές η απόδοσή τους είχε πέσει στο... μισό, στο 1,86%!

Η ανασφάλεια των επενδυτών οδήγησε σε εξωφρενικές καταστάσεις στην αγορά των ελβετικών κρατικών ομολόγων, τα οποία θεωρούνται τα πιο σίγουρα του κόσμου, γιατί η Ελβετία δεν ανήκει στην Ευρωζώνη και έτσι οι κρατικοί της τίτλοι δεν υπόκεινται σε κινδύνους από το εξωτερικό: οδηγηθήκαμε σε... αρνητικά (!!!) επιτόκια για τα διετή ελβετικά ομόλογα. Συμβολικά μεν (-0,01%) αλλά αρνητικά.

Δανείζει δηλαδή κάποιος το ελβετικό κράτος και αντί να εισπράξει τόκους γι' αυτό... πληρώνει κάτι κι από πάνω!!! Ο επενδυτής έχει απλώς τη σιγουριά ότι θα πάρει πίσω τα λεφτά του σε δύο χρόνια σε ένα νόμισμα, το ελβετικό φράγκο, το οποίο θα έχει οπωσδήποτε αξία. Οταν όμως επενδυτές προτιμούν να δώσουν τζάμπα τα λεφτά τους για δύο χρόνια με μοναδική φιλοδοξία να μην τα χάσουν, η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από σοβαρή. Κάτι παραπάνω ξέρουν αυτοί από εμάς και συμπεριφέρονται κατ' αυτόν τον τρόπο...

Την ίδια στιγμή, προχθές, γινόταν κόλαση από τους κερδοσκόπους με τα διετή ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά: το επιτόκιό τους εκτοξεύτηκε στο μυθιστορηματικό ύψος του... 50,5%!!! Είναι να τρελαίνεται κανείς. Επιτόκιο 50% όταν τον Ιανουάριο ήταν 11% και τον Οκτώβριο 7% για τα διετή ομόλογα της χώρας μας!

Το θέμα του σημερινού άρθρου μας όμως δεν είναι η Ελλάδα και το τραπεζικό της σύστημα, που στις συνθήκες αυτές επιβιώνει μόνο από το οξυγόνο ρευστότητας της ΕΚΤ. Και οι πορτογαλικές τράπεζες όμως μόνο μέσα στον Αύγουστο άντλησαν από την ΕΤΚ πάνω από 44 δισεκατομμύρια ευρώ.

"Ζούμε τη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική κρίση της νεότερης Ιστορίας" προβάλλει σε τίτλους της η συντηρητική εφημερίδα "Ντι Βελτ" αναφερόμενη σε δηλώσεις στελέχους διαχείρισης κεφαλαίων του Μονάχου. Η εξαιρετικά σοβαρή πτώση του δείκτη DAX του γερμανικού χρηματιστηρίου κατά 28% από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα πολλαπλασιάζει τα μαύρα σύννεφα που κυριαρχούν στους οικονομικούς κύκλους ακόμη και της Γερμανίας.

ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΝΤ
Λείπουν διακόσια δισεκατομμύρια!

Εξοργίστηκαν την περασμένη εβδομάδα οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί στην Ευρωζώνη, όταν το ΔΝΤ δημοσιοποίησε τα πορίσματα μελέτης του για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος των χωρών της. Τα συμπεράσματα ήταν όντως σοκαριστικά. Το ΔΝΤ ισχυρίστηκε εγγράφως ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετα ίδια κεφάλαια για να είναι σίγουρη η επιβίωσή τους! Το ΔΝΤ δεν θεωρεί στους υπολογισμούς του καθόλου στέρεη τη θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών που κατέχουν μεγάλης αξίας ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας συν της Ισπανίας και της Ιταλίας, προσθέτοντας στη λίστα αυτή τα κρατικά ομόλογα του Βελγίου και της... Γαλλίας! Αυτή είναι η βόμβα...

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]