Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι μαριονέτες...

Η ελληνική κυβέρνηση, εκτός από τροχονόμος των αποφάσεων και εντολών της τρόικας, έχει μετατραπεί και σε μαριονέτα στο μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι που εξελίσσεται στη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Περιοχή που εκτός των άλλων κρύβει και πλούσια ενεργειακά αποθέματα...

Ποιοι κινούν την ελληνική μαριονέτα στην γεωπολιτική σκακιέρα, δεν είναι δύσκολο να το διακρίνει κανείς. Στο έντυπο «Π» σήμερα ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει λεπτομερές ρεπορτάζ για την ελληνική επικίνδυνη εμπλοκή στο παιχνίδι ισχύος μεταξύ Τουρκίας - Ισραήλ.

Στο παρόν κείμενο απλώς δίνεται ένα περίγραμμα του πλαισίου της καθοδηγούμενης από την Ουάσιγκτον εξωτερικής πολιτικής της χώρας, για το οποίο οι συστηματικοί αναγνώστες του έντυπου «Π» είναι καλά ενημερωμένοι.

Το «Π», τον Ιούνιο του 2010 – δύο μήνες πριν προκύψουν οι σφικτές αγκαλιές Παπανδρέου - Νετανιάχου – είχε σημειώσει τα εξής:

Αμερικανική οδηγία

«Το αμερικανικό ινστιτούτο στρατηγικής πρόγνωσης (Stratfor) παρουσίασε (Ιούνιος 2010) σε ανάλυσή του τα γεωπολιτικά της Ελλάδας. Στην εν λόγω ανάλυση προβάλλεται το καταστροφικό σενάριο της πτώχευσης, της εξόδου από το ευρώ και της αδυναμίας της χώρας να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Από το 1820, σύμφωνα με την ανάλυση του Stratfor, η Ελλάδα ουδέποτε υπήρξε τόσο μόνη όσο σήμερα.

Οι αμερικανικές προβλέψεις - επιθυμίες που διατυπώνονται από το Stratfor καλούν την Ελλάδα, αν επιθυμεί να επιβιώσει, να προσπαθήσει να φανεί χρήσιμη σε κάποιον μεγάλο παίκτη της σκακιέρας. Καθώς δε πρόκειται για αμερικανικές προβλέψεις, είναι προφανές ότι οι Αμερικανοί υποδεικνύουν στην Αθήνα τι πρέπει να κάνει, δεδομένου ότι δεν έχει να ελπίζει το παραμικρό από την Ε.Ε. “Το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πότε η Ε.Ε. θα βγάλει από την πρίζα την Ελλάδα” υπογραμμίζει χαρακτηριστικά το αμερικανικό ινστιτούτο.

Οι πρώτες αναφορές και εκτιμήσεις του ελληνικού Τύπου σχετικά μα τις προβλέψεις του Stratfor κάνουν λόγο για την αμερικανική προτροπή περί ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης του Αιγαίου. Ωστόσο παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης υπογραμμίζουν πως οι αμερικανικές επιθυμίες - εντολές δεν αφορούν την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Αυτό που ζητούν οι Αμερικανοί είναι η οικοδόμηση μιας σταθερής και ισχυρής συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ.

Όσο η Τουρκία προσπαθεί να εξελιχθεί σε τοπική υπερδύναμη αγνοώντας τα αμερικανικά συμφέροντα (σχέσεις με Ρωσία, Ιράν - υπονόμευση του αμερικανικού προτεκτοράτου στο Ιρακινό Κουρδιστάν) τόσο πιο πολύ τοποθετείται στον άξονα του κακού, δηλαδή στους γεωπολιτικούς αντιπάλους των ΗΠΑ.

Από την άλλη το Ισραήλ εξακολουθεί να παραμένει ο πιστός και πανίσχυρος εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή που μπορεί να “αστυνομεύει” τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, με το οποίο επιχειρεί βήματα συνεργασίας η Άγκυρα.

Αν λοιπόν η Ελλάδα θέλει να επιβιώσει, διαβάζοντας (πίσω από τις γραμμές του Stratfor) τις αμερικανικές οδηγίες - εντολές, θα πρέπει να οικοδομήσει τη συνεργασία της με το Ισραήλ, του οποίου τις στρατιωτικές δυνατότητες δεν μπορεί να αγνοήσει η Τουρκία»…

Συμπέρασμα; Δεν θέλει πολλή σκέψη. Εύκολο είναι...

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]