Στα μέσα Δεκεμβρίου μας χρεοκοπεί η Royal Bank
- Η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας κοντά στα μέσα Δεκεμβρίου, τονίζει έκθεση της Royal Bank of Scotland (RBS), προβλέποντας ταυτόχρονα ταχύτατη διάδοση της κρίσης στις παγκόσμιες αγορές.
Η βρετανική τράπεζα βασίζει τις δυσοίωνες προβλέψεις της στην αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, τους υπερβολικά αισιόδοξους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής και την εξάντληση της υπομονής του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις ελληνικές καθυστερήσεις και δικαιολογίες.
Ο στρατηγικός αναλυτής της RBS θεωρεί ορόσημο την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα στις 11 Δεκεμβρίου και όχι την επόμενη εντός του Σεπτεμβρίου, γιατί πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να δώσει ακόμη μια σειρά από υποσχέσεις στους πιστωτές της και τους ηγέτες της Ε.Ε. να κάνουν τα στραβά μάτια για τελευταία φορά.
Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα υπάρξει βίαιη μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και παραπέρα, απαιτώντας την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές ομολόγων και πιθανόν μια συντονισμένη παρέμβαση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δημοσιονομικές αστοχίες
Εν τω μεταξύ για «ελληνική ωρολογιακή βόμβα» μιλά ο ελβετικός οίκος UBS σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, επικεντρωνόμενος στις δημοσιονομικές αστοχίες και στη χρηματοδότηση της οικονομίας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Η UBS θεωρεί ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα μπορούσε να περιοριστεί κάτω από το 10% του ΑΕΠ φέτος αν εφαρμόζονταν τα φοροεισπραχτικά μέτρα που αποφασίστηκαν το καλοκαίρι.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο ξένος οίκος βλέπει το έλλειμμα να σκαρφαλώνει στο 12,4% του ΑΕΠ από 8%-9% του ΑΕΠ που το θέλουν οι αναθεωρημένες προβλέψεις της τρόικας.
Οι αναλυτές του ξένου οίκου διαβλέπουν επίσης πιθανό πρόβλημα στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς θεωρεί ότι δεν είναι ακόμη πλήρως εξασφαλισμένη, παρά τις αποφάσεις των ηγετών της Ε.Ε. στις 21 Ιουλίου.
Η UBS αναφέρει ότι το ΔΝΤ μπορεί να αρνηθεί τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση, αλλά δίνει πολύ μικρές πιθανότητες σε μια τέτοια εξέλιξη, εκτός κι αν η συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής του ελληνικού χρέους αποτύχει.
Έχουν και από μια Κασσάνδρα οι μεγάλες τράπεζες; Ή έχουν τον μοχλό που μπορεί να κλείσει ένα σύστημα όποτε αυτές θέλουν;
ΑπάντησηΔιαγραφή