Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Spiegel: Οι Γερμανοί δεν θα το άντεχαν...


«Για τους Γερμανούς μια λιτότητα ελληνικού τύπου θα ήταν κόλαση». Ο παραπάνω τίτλος ανήκει σε άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες. Μόνο που το εν λόγω άρθρο δεν δημοσιεύτηκε στον ελληνικό αλλά στον γερμανικό Τύπο και συγκεκριμένα στο περιοδικό «Der Spiegel».

Οι Γερμανοί, λοιπόν, δημοσιογράφοι ομολογούν ανοιχτά ότι οι συμπατριώτες τους «είναι πάντα πρώτοι στα μέτρα λιτότητας, αλλά μόνο όταν πρόκειται να πουν σε άλλες χώρες τι περικοπές πρέπει να κάνουν» και παραδέχονται ότι εάν τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν στην Αθήνα είχαν περάσει στη Γερμανία θα είχαν οδηγήσει στην κατάρρευσή της.

«Οι Γερμανοί θεωρούν αυτονόητο ότι οι Ελληνες πρέπει να κάνουν οικονομία. Οι ίδιοι όμως θα τα έβγαζαν πέρα αν είχαν να αντιμετωπίσουν τέτοια εξαθλίωση;» αναρωτιέται το περιοδικό, που στη συνέχεια αναζητεί απάντηση στους ειδικούς.

«Αν κάποιος αναλογιστεί πόσο εμείς οι Γερμανοί γκρινιάξαμε για το αν θα είναι 5 ευρώ παραπάνω ή παρακάτω το αποτέλεσμα από τις αλλαγές στα επιδόματα που έκανε η κυβέρνηση Σρέντερ, τότε μπορούμε να καταλάβουμε ευκολότερα τι ζητάμε από τους Ελληνες» απαντάει ο Ούλριχ Μπλουμ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας της Χάλε. «Εκτός αυτού, τέτοιου είδους περικοπές θα προκαλούσαν προβλήματα στη γερμανική κυβέρνηση σε σχέση με την ικανότητά της να κυβερνήσει τη χώρα» προσθέτει ο κ. Μπλουμ.

Το δημοσίευμα στη συνέχεια επιχειρεί να αντιστοιχίσει τα ποσά που πρέπει να εξοικονομηθούν στην Ελλάδα με τα μεγέθη της γερμανικής οικονομίας. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι συγκλονιστικό και αποκαλύπτει ότι εάν επιχειρούνταν κάτι ανάλογο στη Γερμανία τότε η οικονομία θα κατέρρεε. «Μέσα σε πέντε χρόνια οι Ελληνες πρέπει να κάνουν περικοπές που αντιστοιχούν στο 17% επί του συνολικού ΑΕΠ που είχε η χώρα το 2010. Στη Γερμανία αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί σε 425 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα τεράστιο νούμερο, που θα οδηγούσε σε ολοκληρωτική κατάρρευση της οικονομίας» αναφέρει το «Spiegel».

«Αν αφαιρούσε κανείς τόσα πολλά χρήματα από την οικονομία και μάλιστα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, θα σκότωνε τα πάντα» συμπληρώνει ο Γκουστάβ Χορν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Πολιτικής. Ως εκ τούτου, «οι αναταραχές στην Αθήνα είναι αναπόφευκτες» συμπεραίνει το δημοσίευμα. «Η κατάσταση της Ελλάδας μοιάζει με εκείνη της Ανατολικής Γερμανίας την εποχή της επανένωσης. Οπως και στην Ανατολική Γερμανία τότε, έτσι και σήμερα οι Ελληνες πρέπει να περιμένουν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πυροδοτήσουν ένα σοκ. Τα ποσοστά της ανεργίας θα διπλασιαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα» αναφέρει ο κ. Μπλουμ και το περιοδικό καταλήγει: «Οι προοπτικές της Ελλάδας κάθε άλλο παρά ρόδινες είναι. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση υλοποιήσει όλα τα μέτρα, η χώρα θα παραμείνει σε ύφεση για πολύ καιρό και θα ακολουθήσει κοινωνική αναταραχή. Η εξοικονόμηση χρημάτων δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζουν πολλοί Γερμανοί».

«Δίνουμε εγγυήσεις μόνο, όχι χρήματα»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τέο Βάιγκελ, ο άνθρωπος που πριν από λίγες μέρες είπε ότι η Ελλάδα εξαπάτησε για να μπει στην ΟΝΕ, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τη Γερμανία, παρά μόνο εγγυήσεις και δεσμεύσεις. Μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) ο κ. Βάιγκελ τόνισε ότι λανθασμένα οι Γερμανοί πολίτες έχουν μείνει με την εντύπωση ότι η κυβέρνησή τους δαπανά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων για να κλείσει η μαύρη τρύπα των ελληνικών δημοσιονομικών. Στην πραγματικότητα δεν έχει φύγει από τα γερμανικά ταμεία ούτε ένα σεντ.

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]