Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιούνκερ: Η κυριαρχία της Ελλάδας θα περιοριστεί!

Μετά την εξασφάλιση της πέμπτης δόσης και λίγο πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ μιλώντας στο περιοδικό Focus, προετοιμάζει τους Έλληνες για τα χειρότερα.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας θα περιοριστεί σημαντικά». Και διευκρινίζει: «Για να διαχειριστούν το κύμα αποκρατικοποιήσεων θα χρειαστούν έναν θεσμό ανάλογο με το γερμανικό Treuhand (ένας φορέας που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 90 ώστε να διαχειριστεί τις πρώην κρατικές εταιρείες της Ανατολικής Γερμανίας που είχε καταρρεύσει).

«Δεν πρέπει να προσβάλλουμε τους Έλληνες, πρέπει όμως να τους βοηθήσουμε. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να δεχτούν ειδικούς από την Ευρωζώνη για να βοηθηθούν στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων» προσθέτει.

Πάγωσε η κυβέρνηση

«Η εθνική κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό με την αποδοχή της κοινοτικής βοήθειας». Αυτή η φράση του Προέδρου του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκάλεσε εχθές έντονο «μούδιασμα» σε κυβερνητικά στελέχη. Μέλη της κυβέρνησης αργά το βράδυ δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για την απόφαση του κ. Γιούνκερ να χρησιμοποιήσει μια τέτοια σκληρή πρόταση, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλέον πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η παρούσα κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να προσπαθεί «να φτιάξει μια χώρα που να μπορεί να ορθοποδήσει σε δικές της δυνάμεις και όχι δάνειες» και συμπλήρωναν πως η βασική επιδίωξη είναι να «αποκτήσουμε ένα σύγχρονο κράτος χωρίς εξαρτήσεις». Οι ίδιες πηγές, τέλος, υπενθύμιζαν πως από την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία η Ελλάδα βρίσκεται σε εξάρτηση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup εμμέσως κατέστησε σαφές πως η νέα κοινοτική βοήθεια δεν θα έρθει χωρίς σκληρά ανταλλάγματα. Ο περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας που θεωρείται βέβαιο ότι θα περιγράφεται με λεπτομέρειες στη νέα δανεική σύμβαση θα προκαλέσει νέα αναταραχή στη χώρα και το κυβερνών κόμμα. Η πρώτη δανειακή σύμβαση «πέρασε» χωρίς να συζητηθεί στη Βουλή και φωνές από την εσωκομματική αντιπολίτευση ήδη το έχουν επισημάνει αυτό.

Οι κυρίες Βάσω Παπανδρέου, Τόνια Αντωνίου και Χρύσα Αράπογλου έχουν ασκήσει έντονη κριτική στον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο νυν υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει καταστήσει προ καιρού σαφές πως επιθυμεί η νέα δανειακή σύμβαση να έρθει στη Βουλή και να ψηφιστεί από 180 βουλευτές.

Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ακόμα πως η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια «ξένων ειδικών για να προσφέρουν τεχνογνωσία στην υλοποίηση των ελληνικών δεσμεύσεων». Ο τρόπος που θα γίνει αυτό δεν διευκρινίζεται, όμως η επισήμανσή του σε συνδυασμό με όσα είπε περί περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας, δημιουργούν την αίσθηση πως η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να συνεργαστεί με ξένους συμβούλους, οι οποίοι δεν διευκρινίζεται εάν συμβουλεύουν ή επιβάλλουν πολιτικές εν είδη τρόικας.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]