Δημόσιο: Μέχρι και 50% απώλεια του εισοδήματος
Νέες, γενναίες μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το νέο μισθολόγιο, το οποίο θα ψηφιστεί εντός του καλοκαιριού και θα αρχίσει να ισχύει από τη 1ης Σεπτεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή, σε συνάρτηση με τη φοροεπιδρομή που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της κυβέρνησης, τις οριζόντιες περικοπές που ήδη πραγματοποιήθηκαν, το πάγωμα των αποδοχών, αλλά και τον πληθωρισμό, θα οδηγήσει τελικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, σε απώλειες αποδοχών που θα αγγίξουν, και σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπεράσουν, το 50%, σε σύγκριση με αυτές του 2009!
Την ίδια στιγμή χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου θα βρεθούν υπό την απειλή της απόλυσης, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, μιλώντας το Σάββατο σε τηλεοπτικό σταθμό (Mega), υποστήριξε ότι πρέπει να αποτραπούν οι απολύσεις, (χωρίς φυσικά να αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο), επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη μείωσης του δημόσιου τομέα. Φυσικά, δεν εξήγησε πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό αναίμακτα, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο όλα τα σενάρια ανοιχτά.
Σε ό,τι αφορά το νέο μισθολόγιο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατίας», αυτό προβλέπει δημοσίους υπαλλήλους δύο ταχυτήτων. Στην πρώτη εντάσσονται οι υπάλληλοι Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι θα μπορούν να ανέβουν σταδιακά ως και πέντε μισθολογικά κλιμάκια μετά τη θετική αξιολόγηση του προϊσταμένου τους.
Στη δεύτερη κατηγορία θα ανήκουν οι απόφοιτοι ανώτατων και τεχνολογικών ιδρυμάτων, οι οποίοι θα μπορούν να ανεβαίνουν ως και δέκα μισθολογικά κλιμάκια από τα 18 που ισχύουν σήμερα, πάντα μετά τη θετική αξιολόγηση του προϊσταμένου τους, όπως κατ’ επανάληψη έχει γράψει η «δ».
Ουσιαστικά, δηλαδή, καθημερινές εξετάσεις θα δίνουν με την καθιέρωση του νέου μισθολογίου περισσότεροι από 700.000 δηµόσιοι υπάλληλοι, καθώς θα καταργηθεί η αυτόµατη εξέλιξή τους στα μισθολογικά κλιµάκια ανά διετία και θα καθιερωθεί σύστηµα αξιολόγησης από τους προϊσταμένους, προκειμένου να µπορέσουν να αλλάξουν κλιµάκιο. Οσοι κατέχουν θέση ευθύνης, όπως οι διευθυντές και οι γενικοί διευθυντές, θα εισπράττουν έξτρα επίδομα ως και 1.000 ευρώ τον χρόνο.
Ενα από τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου μισθολογίου είναι ότι θα ισχύσει μοντέλο ιδιωτικού τομέα για τους νέους υπαλλήλους. Οσοι προσλαμβάνονται στο εξής θα λαμβάνουν σε ετήσια βάση όσα και ο νεοεισερχόμενος στον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια στιγμή στα λεγόμενα «ρετιρέ» του Δημοσίου οι μειώσεις στις αποδοχές θα είναι δραστικές και θα γίνουν σταδιακά σε τρία χρόνια, σύμφωνα τουλάχιστον με την επιθυμία της κυβέρνησης. Σε αυτό, πάντως, δεν φαίνεται να συμφωνεί η τρόικα, η οποία επιθυμεί άμεση μείωση των αποδοχών των υψηλόμισθων υπαλλήλων.
Επιπλέον, στους βασικούς στόχους του νέου μισθολογίου περιλαμβάνεται η εξάλειψη των διαφορών μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου επιπέδου, προφανώς με συμπίεση προς τα κάτω της τελικής δαπάνης που αφορά τους καλύτερα αμειβομένους. Με βάση το σενάριο για το ενιαίο μισθολόγιο που θέλει την εξισορρόπηση των ανισοτήτων μεταξύ υπαλλήλων που διαθέτουν τα ίδια χαρακτηριστικά, οι απολαβές όλων των νεοεισερχομένων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στον στενό δημόσιο τομέα θα διαμορφωθούν περίπου στα 1.640 ευρώ μαζί με τα επιδόματα.
Ακόμη, στο νέο μισθολόγιο θα συνδεθεί η αποτελεσματικότητα του υπαλλήλου με τον μισθό του (πριμ παραγωγικότητας). Το πριμ αυτό θα παρέχεται σε όσους υπαλλήλους επιτυγχάνουν τους στόχους οι οποίοι θα τίθενται εκ των προτέρων από την υπηρεσία και θα είναι μετρήσιμοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μόνη κατηγορία που κατά πάσα πιθανότητα θα ευνοηθεί είναι οι χαμηλόμισθοι με υψηλά τυπικά προσόντα. Ακόμη, σε ορισμένες κατηγορίες υψηλά αμειβόμενων υπαλλήλων, όπως του υπουργείου Οικονομικών, το μαχαίρι θα φτάσει πολύ βαθιά.
Ποια επιδόματα θα διατηρηθούν
Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, θα καταργηθούν τα 40 γενικά επιδόματα, που ισχύουν σήμερα, και θα ενσωματωθούν σε ένα, το οποίο θα ξεκινά από τα 140 ευρώ για τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και θα αυξάνεται ανάλογα με το κλιμάκιο. Θα διατηρηθούν, εκτός απροόπτου, μόνο τέσσερα επιδόματα: το οικογενειακό, το επίδομα θέσης -που δεν θα καταβάλλεται σε όλα ανεξαιρέτως τα διευθυντικά στελέχη του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά πλέον με βάση την απόδοσή τους και έπειτα από αξιολόγησή τους- το κίνητρο απόδοσης -που θα μετατραπεί σε πριμ παραγωγικότητας και θα καταβάλλεται έπειτα από αξιολόγηση- και το επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας.
Σήμερα τα επιδόματα καταλαμβάνουν το 40% -κατά μέσο όρο- των αμοιβών στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με το υπόλοιπο 60% να είναι ο μισθός, ενώ με το νέο η αναλογία αυτή θα διαμορφωθεί σε 80% μισθός και 20% επιδόματα.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...