Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Oι άνθρωποι της αναδιάρθρωσης του χρέους!


Δεν πάει μεγάλο διάστημα από τότε που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής, ο υπουργός οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και άλλοι κατακεραύνωναν όποιον τολμούσε να μιλήσει για αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.

Με τον καιρό έγιναν πιο ήπιοι στις εκφράσεις τους, εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό τους με λέξεις όπως η επιμήκυνση, η αναδιάταξη του χρέους και άλλες.

Η εκστρατεία για την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου διάσωσης από τις χώρες της Ευρωζώνης ύψους 80 δισ. ευρώ, συνέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση σε πρώτη φάση.

Σημαντικό ρόλο σε δεύτερη φάση έπαιξε η συνειδητοποίηση ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να φέρει σε πέρας αρκετές από τις συμφωνηθείσες διαρθρωτικές αλλαγές με την τρόικα, ούτε ήθελε να λάβει επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας για να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Επομένως, μια ήπια αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους με την μορφή της επιμήκυνσης και ιδανικά χαμηλότερο επιτόκιο ήταν επιθυμητή από την σκοπιά τη κυβέρνησης.

Αυτό συνέβαινε γιατί έδινε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να ξελασκάρει κάπως τα λουριά για να ανασάνει η οικονομία και μαζί της η κοινωνία και η ίδια.

Αν η κυβέρνηση είχε δείξει μεγαλύτερη επιμέλεια στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, ίσως οι εταίροι μας να εξέταζαν το αίτημα με μεγαλύτερη συμπάθεια.

Από την στιγμή όμως που η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ κατάλαβαν ότι οι κυβερνώντες είτε δεν μπορούσαν, είτε δεν ήθελαν να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα στο μνημόνιο για εσωκομματικούς και άλλους λόγους δεν υπήρχε περίπτωση να συναινέσουν, όπερ και εγένετο.

Η δήλωση του Λορένζο-Μπίνι Σμάγκι της ΕΚΤ που ήθελε την κυβέρνηση να ασχολείται κυρίως με το θέμα της ήπιας αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους αντι της υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος είναι ενδεικτική.

Φυσικά, υπήρχαν ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες και άλλοι αναλυτές που τάσσονταν υπέρ κάποιας μορφής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους για άλλο λόγο.

Οι τελευταίοι διέκριναν ότι η χώρα βάδιζε σε οικονομικό αδιέξοδο και επομένως θεωρούσαν ότι τα οφέλη από μια αναδιάρθρωση θα ήταν μεγαλύτερα από τα κόστη σήμερα αντί αργότερα αφού έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα θα έπρεπε να αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Υπέρ της αναδιάρθρωσης έχουν ταχθεί επίσης διάφοροι ξένοι οικονομολόγοι και αναλυτές για καθαρά θεωρητικούς λόγους χωρίς να έχουν κάποιο συμφέρον από κάτι τέτοιο.

Όμως, υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάσσονται επίσης οι σπεκουλαδόροι που έχουν αγοράσει πιστωτικά παράγωγα (Credit Default Swaps) σε ελληνικά ομόλογα χωρίς να είναι κάτοχοι των τελευταίων.

Αναφερθήκαμε χθες σε λίγα μεγάλα Hedge Funds που αγόρασαν σημαντικές ποσότητες ελληνικών CDS την προηγούμενη εβδομάδα, ποντάροντας σε κάποιο πιστωτικό γεγονός που θα ενεργοποιούσε τα παράγωγα για να βγάλουν αυτοί τεράστια κέρδη.

Παρακολουθώντας τις χθεσινές πολιτικές εξελίξεις, το θέμα των αγορών CDS από τα συγκεκριμένα Hedge Funds μας ξαναήρθε στο μυαλό γιατί, όπως εικάζουμε, αυτοί οι παίκτες δεν κάνουν τέτοιες κινήσεις αν δεν έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη πληροφόρηση από έγκυρη πηγή στο κέντρο των αποφάσεων.

Ρίχνοντας λοιπόν μια ματιά στις ομάδες των ατόμων που τάσσονται υπερ κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, κάποιος μπορεί να διαπιστώσει ότι ετερόκλητα συμφέροντα μπορούν να ευθυγραμμισθούν.

Φυσικά, ο χρόνος θα δείξει αν έχουν δίκιο οι οπαδοί της αναδιάρθρωσης του χρέους ή αντίπαλοι της.

Πάντως, η ιστορία διδάσκει ότι το εγχείρημα είναι πιο περίπλοκο σε περιπτώσεις χωρών που τα έσοδα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις δαπάνες πλην τόκων (πρωτογενές πλεόνασμα)

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]