Η ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας
- Γράφει ο Δρ. Ηλίας Καλλιώρας
Μάλιστα, οι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου, αφού οι προθέσεις τους είναι υπέρ των ευρωπαίων πολιτών και οι κοινές προτάσεις τους θα συμβάλουν στην οικονομική και κοινωνική συνοχή στην ζώνη του ευρώ. Όπως τόνισαν οι ίδιοι, οι αποφάσεις τους θα κάνουν την ευρωζώνη πιο ισχυρή, θα την κάνουν να πάει ένα βήμα πιο πέρα, θα υπάρξει καλύτερος συντονισμός των κοινωνικών τους συστημάτων, ενώ τα κράτη-μέλη, που θα παραβιάζουν τους κανόνες σταθερότητας, θα υφίστανται ανάλογες κυρώσεις. Κατά την άποψή μου, η χειρότερη δυνατή «κύρωση» για την Ελλάδα, θα ήταν η επιστροφή στη δραχμή. Θα ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή για την χώρα μας.
Ποια χώρα είναι αυτή που είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει ή να καεί πρώτη από αυτόν τον νεόκοπο ελεγχόμενο μηχανισμό πτώχευσης; Η Ελλάδα φυσικά. Η ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας θα εκτινάξει το κόστος δανεισμού έτι περαιτέρω, θα αυξήσει το κόστος χρήματος και τα κοινά επιτόκια σε μεγαλύτερα επίπεδα, θα οδηγήσει τα πράγματα έτσι ώστε κανένα κρατικό ομόλογο να μη μπορεί να διασφαλίσει το 100% της επιστροφής χρημάτων, θα αυξήσει το ρίσκο ακόμη περισσότερο, ενώ θα εγγυάται μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό πιστωτικού κινδύνου και ούτω καθεξής. Η Ελλάδα θα συνεχίζει να δανείζεται και πάλι πολύ ακριβότερα, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα είναι πολύ ακριβότερα και τα περίφημα spreads θα «μακροημερεύουν» σε μόνιμη βάση.
Τότε, τι σημαίνει για την Ελλάδα -επί της ουσίας- η εν λόγω ελεγχόμενη χρεωκοπία; Με μία λέξη είναι: πτώχευση! Αλλά τι; Πτώχευση μεν για την Ελλάδα, αλλά ελεγχόμενη δε για όλες τις άλλες χώρες (εκτός φυσικά από την δική μας). Κατά συνέπεια, ο μηχανισμός αυτός προδιαγράφει τροχιοδεικτικά και νομοτελειακά την δική μας πορεία και προς την τυπική πλέον πτώχευσή μας, ενώ, ταυτόχρονα, προστατεύει σε μεγάλο βαθμό τους πιστωτές, ή τους δανειστές μας. Συνεπώς, κατά μια έννοια ή λογική, η ελεγχόμενη πτώχευση λειτουργεί, συγχρόνως, και ως μηχανισμός διάσωσης των επενδυτών (ή των πιστωτών), αλλά, και ως μηχανισμός αποδυνάμωσης ή καταστροφής των αδύναμων χωρών. Ο εν λόγω μηχανισμός «βολεύει» κυρίως τους ισχυρούς, αφού διαχωρίζει, ξεχωρίζει και αποδυναμώνει χώρες σαν την δική μας, ενώ, επίσης, διαβρώνει αχρείαστα και απόλυτα λαθεμένα την ενότητα της ζώνης του ευρώ.
Ο Ηλίας Καλλιώρας είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες οικονομολόγους
Tώρα αρχίζει να αντιλαμβάνεται σιγά-σιγά ο ελληνικός λαός ότι η χρεοκοπία μας ήταν προσυμφωνημένη και προσχεδιασμένη.Οι πουλημένοι πολιτικοί μας μας παρέδωσαν σ΄αυτή άνευ όρων.
ΑπάντησηΔιαγραφή