Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Γκρίνσπαν προβλέπει νέα κρίση

Για πολλούς, ο Άλαν Γκρίνσπαν είναι το πρόσωπο πίσω από την κουρτίνα της κρίσης. Ο «γκουρού» της αμερικανικής οικονομίας, και επί σειρά ετών διοικητής της FED, στα χέρια του οποίου έσκασε η φούσκα των στεγαστικών δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα να πυροδοδοτηθεί μια κρίση που ξεπέρασε τα σύνορα, άγγιξε τις οικονομίες όλου του πλανήτη, και που όμοιά της δεν έχουν ζήσει πολλές γενιές ανθρώπων.

Ο αντίλογος λέει ότι ο Γκρίνσπαν είχε δει την κρίση να έρχεται, και προσπάθησε από την πλευρά του να θωρακίσει όσο καλύτερα μπορούσε την αμερικανική οικονομία. Όχι για να αποτρέψει την εκδήλωση της κρίσης. Αλλά για να διευκολύνει την προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση σε βάθος όχι μεγαλύτερο της πενταετίας.

Η διαδοχή του Άλαν Γκρίνσπαν από τον Μπεν Μπερνάνκε, έδειξε ότι ο «παππούς» των «american statistics» είχε κάνει εξαιρετική δουλειά, πάνω στην οποία πάτησε για να συνεχίσει και να την επικαιροποιήσει ο σημερινός κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ. Ο άνθρωπος που κόβει πληθωριστικό δολάριο, για να μην καταρρεύσει η άλλοτε ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.

Σήμερα, ο Άλαν Γκρίνσπαν ήρθε με δηλώσεις του να προκαλέσει αυξημένη ανησυχία για τις προοπτικές ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, επομένως και των υπόλοιπων οικονομιών του κόσμου. Με συνέντευξή του στην «Wall Street Journal», ο Άλαν Γκρίνσπαν υποστηρίζει ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να εκδηλωθεί και στις ΗΠΑ μια κρίση στην αγορά ομολόγων εντός των προσεχών ετών, και για τον λόγο αυτό ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων για τον περιορισμού του χρέους της υπερδύναμης.

Γι’ αυτό και δεν δίστασε να εισηγηθεί την αύξηση των φόρων, τώρα που η αμερικανική κοινωνία το αντέχει, ώστε να μην βρεθεί η κυβέρνηση Ομπάμα να τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από μια νέα, περισσότερο περίπλοκη κρίση.

Και είναι γεγονός ότι παρά τις επιμέρους ενστάσεις που κατά καιρούς διατυπώνονται, η γνώμη του Άλαν Γκρίνσπαν χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην αμερικανική οικονομία. Και τους «διαμορφωτές» της πορείας της.

Ο Ρωμύλος Κομνηνός είναι πολιτικός επιστήμονας και επικοινωνιολόγος
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. <..κρίση στην αγορά ομολόγων> μηπως εχει να κανει και με την ευρυθμη λειτουργεια της κοινωνιας ? και με την "φορα" που εχουν παρει τα "πραματα"..σιγα να μην ειναι ευρυθμη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]