Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν χρειαζόμαστε κόμματα αλλά πολιτική εντιμότητα

  • Δεν χρειαζόμαστε άλλα κόμματα, μηχανισμό ελέγχου και τήρησης των κομματικών υποσχέσεων χρειαζόμαστε

Εχουμε ήδη αρκετά κόμματα που καλύπτουν όλο το φάσμα των προτάσεων οικονομικής και κοινωνικής διαρρύθμισης. Από το ένα άκρο ως το άλλο. Λογικά δεν θα πρέπει να υπάρχει πολίτης, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, που να νιώθει ότι δεν υπάρχει κάποιο κόμμα που να τον καλύπτει και που να εκφράζει τις ιδέες του και την τοποθέτησή του. Το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι ότι υπάρχει κάποιο ιδεολογικό κενό που δεν καλύπτεται από κάποιο υπάρχον κόμμα και πρέπει να δημιουργηθεί ένα καινούριο κόμμα που θα καλύψει την ανάγκη.

Και μην ξεχνάμε ότι πολλοί συμπολίτες μας, διαμορφωμένοι από την χρόνια καθοδήγηση του συστήματος, δεν είναι προσδεμένοι σε κόμματα αλλά σε πρόσωπα. Η ότι προσδέθηκαν κάποια στιγμή σε ένα κόμμα, λόγω ενός προσώπου που δρούσε ως ηγέτης εκείνη την εποχή, και έκτοτε παρέμειναν οπαδοί στο συγκεκριμένο κόμμα ή τέλος πάντων στην πιο ευρεία έννοια της παράταξης, λόγω και εξαιτίας εκείνου του προσώπου. Δηλαδή το καθεστώς έχει επενδύσει τεράστιους πόρους στο να δημιουργήσει και να συντηρήσει την προσωπολατρεία σε έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας.

Επίσης το καθεστώς χειραγώγησε έντεχνα την πολιτική κατάσταση και όπως μετέτρεψε το πολίτευμα μας σε πρωθυπουργική απολυταρχία, έτσι μετέτρεψε και τα κόμματα σε αρχηγική δεσποτεία. Ουσιαστικά ζούμε σε πρωθυπουργική και αρχηγική δικτατορία.

Εχουμε λοιπόν έναν μεγάλο αριθμό κομμάτων, κυρίως φυσικά εκτός βουλής, και όμως τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να εμφανίζονται και νέα κόμματα ή έστω οργανώσεις με τα χαρακτηριστικά όμως κόμματος. Στον μεγαλύτερό τους βαθμό και τα κόμματα και οι οργανώσεις αυτές είναι δομημένα γύρω από μια συμπαγή ηγετική ομάδα και έναν αρχηγό (θεός φυλάξοι). Οι νέες αυτές οργανώσεις υπόσχονται και καταρτίζουν “προγράμματα”, σύμφωνα με την κομματική συνήθεια, που υπόσχονται από περισσότερη δημοκρατία μέχρι περήφανη εξωτερική πολιτική αλλά και πολλές “επαναστατικές” προτάσεις στον οικονομικό τομέα.

Ωραία όλα αυτά. Αλλά ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που κάποιο από τα κόμματα αυτά ανέβαινε στην εξουσία, τι θα το εμπόδιζε να ξεχάσει τις υποσχέσεις, το πρόγραμμα και τις διακηρύξεις του; Εχουμε μήπως έλλειμμα από επαναστατικές και προοδευτικές κομματικές διακηρύξεις, προγράμματα και καταστατικά; Εχετε δει τι επαναστατικές προτάσεις περιλαμβάνουν οι διακηρύξεις των δύο μεγάλων κομμάτων που εναλλάσσονται τα τελευταία 30 χρόνια στην εξουσία; Μήπως εφαρμόστηκαν οι διακηρύξεις εκείνες; Γιατί λοιπόν να πιστέψουμε τα νέα κόμματα ότι θα εφαρμόσουν αυτά τις δικές τους; Οταν μάλιστα γνωρίζουμε με μαθηματική βεβαιότητα ότι και τα νέα αυτά κόμματα θα χουν αποκτήσει όλες τις κακές ιδιοτροποίες των τωρινών κομμάτων, μέχρι να φτάσουν στην εξουσία;

Γιατί να κάνουμε νέα κόμματα και να περιμένουμε να κατακτήσουν την εξουσία, και να μην προσπαθήσουμε να αναγκάσουμε τα ήδη υπάρχοντα κόμματα, που έχουν μάλιστα και πρόσβαση στην εξουσία, να εφαρμόσουν τις ήδη επαναστατικές διακηρύξεις τους και μάλιστα να τις διευρύνουν;

Τα νέα κόμματα, όπως και τα νέα πρόσωπα στην πολιτική, θα διαφθαρούν τάχιστα από την επαφή τους με την εξουσία και το καθεστώς. Είναι κάτι που συμβαίνει συνέχεια σχεδόν χωρίς καμμιά εξαίρεση. Και θα καταλήξουν και εκείνων οι υποσχέσεις και οι διακηρύξεις ωραία λόγια στα χαρτιά. Μόνο στα χαρτιά. Αυτό μας λέει η παγκόσμια εμπειρία η κοινοβουλευτική.

Δεν χρειαζόμαστε νέα κόμματα. Εχουμε κόμματα. Αλλαγή στον μηχανισμό χρειαζόμαστε. Στους κανόνες και τους θεσμούς. Και το να φτιάξουμε ένα νέο κόμμα, να περιμένουμε να πάρει την εξουσία (που θα διαφθαρεί και θα αρχηγοποιηθεί στον δρόμο νάστε σίγουροι), για να εφαρμόσει τις αλλαγές στον μηχανισμό για να δούμε δημοκρατία επιτέλους, είναι ο πιο λάθος δρόμος. Εξυπηρετεί μόνο τις φιλοδοξίες ορισμένων που θέλουν να πάρουν μέρος από την πίττα της εξουσίας, βασισμένοι στα όνειρα και τις καλές προθέσεις εκείνων που θα τους πιστέψουν. Στο ίδιο έργο θεατές και πάλι.

Δυο δρόμους έχουμε που μπορούν να δουλέψουν και παράλληλα:

1) Φτιάχνουμε ανεξάρτητες τοπικές οργανώσεις πολιτών, χωρίς κόμμα, χωρίς ενιαίο αρχηγό, χωρίς ενιαίο καταστατικό κλπ, οι οποίες όμως διατηρούν ένα δίχτυ επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ τους, δεν πολιτεύονται για να ζητήσουν την ψήφο μας, αλλά επιμορφώνουν την κοινωνία και την καθοδηγούν σε συγκεντρώσεις και πορείες και γενικά ασκούν πίεση μαζί και με άλλα κινήματα αυτο-οργάνωσης, για την παλινόρθωση της δημοκρατίας

2) Οσοι είναι ήδη κομματικά μέλη σε κόμματα (θα ξέρετε φαντάζομαι όλοι πως οι κομματικές οργανώσεις βάσης ΟΛΩΝ των κομμάτων είναι άδειες, ακόμη και τώρα μέσα σε αυτή την καταστροφή, διότι οι κομματικές ηγεσίες δεν θέλουν ο κομματικός λαός να μπερδεύεται στα ποδάρια τους, αλλά θέλουν να ασκούν την κομματική τους εξουσία δεσποτικά και απολυταρχικά), ας αρχίσουν να ξαναπηγαίνουν στις οργανώσεις τους, να ξυπνάνε τους κοιμισμένους προέδρους, να απαιτούν να γίνονται οι τακτικές συνελεύσεις των οργανώσεων βάσης που ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ από τα περισσότερα κομματικά καταστατικά, και να βομβαρδίζουν με ψηφίσματα και αποφάσεις την ηγεσία τους, για το καλό της κοινωνίας, των πολλών και την παλινόρθωση της δημοκρατίας. Ο καθένας στο δικό του κόμμα και να σταματήσουμε την μεταξύ μας φαγωμάρα. Οι ηγεσίες κάνουν ότι κάνουν. Οχι εμείς οι από κάτω. Ποτέ δεν είχαν οι πολλοί την εξουσία να κάνουν κάτι.

Αρκετό κακό έχουν κάνει τα ήδη υπάρχοντα κόμματα. Δεν χρειαζόμαστε άλλα.

Θραξ ο Αναρμόδιος




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Λάθος! Το ιδεολογικό κενό υπάρχει και παραυπάρχει.

    Είναι η ΑΝΑΓΚΗ ανατροπής του πολιτικού συστήματος της δεσποτικής κομματοκρατίας. Και η ανατροπή της δεσποτικής μας κομματοκρατίας απαιτεί την παράκαμψη του συνόλου ‘σώματος’ της πολιτικής τάξης, από την αριστερά έως τη δεξιά της πτέρυγα.

    Καθόλα υπερβατική, η ανατροπή τούτη αφορά κατ’ επέκταση και το περιεχόμενο του προγραμματικού πολιτικού λόγου, όπου το διακύβευμα της υπέρβασης ανάγεται στην αναίρεση του δυναστικού κράτους, το οποίο τόσο πιστά ελέγχει και συντηρεί η δεσποτική μας κομματοκρατία. Υπό το πρίσμα αυτό, χρειάζεται ριζική επανεξέταση και μεταμόρφωση του συνόλου των πολιτικών μας.

    Όσο ‘επαναστατική’ και αν ακούγεται, η ‘επαναστατημένη’ τούτη λύση απαιτεί την μεταβολή της σχέσης μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής. Μίας σχέσης που υποχρεωτικά πρέπει να περάσει μέσα από την αναίρεση του προ-αντιπροσωπευτικού μας δυναστικού κράτους.

    Κουπί ξέρετε να τραβάτε; Πάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ με τον Θράκα. Βλέπω με σκεπτικισμό τη δημιουργία νέων σχημάτων, ιδιαίτερα αν αυτά είναι παρακλάδια παλιών. Γιατί οι παραφυάδες αυτές συνήθως σχεδιάζονται εσκεμμένα από το ίδιο το δικομματικό σύστημα, όταν αυτό έχει φθαρεί. Αλλάζει ο Μανωλιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς, με την ελπίδα ότι θα ξεγελαστούμε και θα τρέξουμε από πίσω του. Είμαστε πανάρχαιος λαός, όμως, έτσι δεν είναι; Έχουμε μεγάλη και ταραχώδη ιστορία, πολλά μαθήματα στην "σχολική μας τσάντα" και δεν θα πρέπει να μας παρασύρουν. Πρόσωπα να μας εμπνεύσουν και να μας οδηγήσουν χρειαζόμαστε. Αυτά μας λείπουν, χρόνια τώρα.

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Πρόσωπα να μας εμπνεύσουν και να μας οδηγήσουν χρειαζόμαστε. Αυτά μας λείπουν, χρόνια τώρα.»

    Να τώρα! Αυτό θα πει έρως με το κατεστημένο και τρόμος έναντι στην αναγνώριση της ΑΝΑΓΚΗΣ ανατροπής του πολιτικού συστήματος της δεσποτικής μας κομματοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]