Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τον Ιανουάριο η τρίτη δόση του δανείου


Επιβεβαιώνεται η είδηση που μεταδόθηκε λίγο νωρίτερα από διεθνή πρακτορεία ότι η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα μεταφέρεται από το Δεκέμβριο για τις αρχές Ιανουαρίου.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, το οποίο δεν θέλει να κατονομαστεί, διευκρινίζει ότι πράγματι η εκταμίευση της τρίτης δόσης μεταφέρεται για τεχνικούς λόγους στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου καθώς η σύγκληση του Ecofin τον Δεκέμβριο δεν επιτρέπει χρονικά οι διαδικασίες εκταμίευσης να ολοκληρωθούν, λόγω αργιών πριν από το κλείσιμο του έτους. Ταμειακά, όπως υποστηρίζουν, δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα για το κλείσιμο του έτους.

Πληροφορίες του Capital.gr από τις Βρυξέλλες διευκρινίζουν, ότι σύμφωνα με κοινοτικά στελέχη η απόφαση για την έγκριση της εκταμίευσης θα ληφθεί μέσα στο Δεκέμβριο, αλλά τεχνικά είναι αδύνατον, λόγω των αργιών, να υλοποιηθεί πριν από τις πρώτες εργάσιμες ημέρες του Ιανουαρίου.

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Capital.gr, ο εκπρόσωπος τύπου του Επιτρόπου Olli Rehn επιβεβαίωσε πως η καταβολή της τρίτης δόσης ήταν ανέκαθεν προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο του 2011.

«Η απόφαση για την τρίτη δόση του δανείου για την Ελλάδα θα ληφθεί τον Δεκέμβριο από τα 14 κράτη μέλη που συμμετέχουν στο σύστημα δανείων, αλλά η εκταμίευση ήταν ανέκαθεν προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο του 2011. Έτσι, δεν υπάρχει καθυστέρηση!,» διευκρίνισε ο Amadeu Altafaj Tardio.

«Υπάρχει μια κοινώς αποδεκτή διαδικασία και χρονοδιάγραμμα. Η αποστολή της τρόικας είναι στην Αθήνα από την περασμένη Δευτέρα. Θα αξιολογήσει την εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα. Με βάση την εκτίμηση αυτή, η Επιτροπή θα κάνει μια πολιτική σύσταση σχετικά με την τρίτη δόση (15 δισ. ευρώ, δηλαδή 10,9 από την ευρωζώνη και 4,1 δις από το ΔΝΤ) και μόνο τότε θα αποφασίσουν τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στο πακέτο, τον Δεκέμβριο.»


Καθησυχάζει το υπουργείο Οικονομικών

Σε συνέχεια δημοσιεύματος για τον χρόνο εκταμίευσης της τρίτης δόσης του δανείου από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα εξής:
  • Όσον αφορά στην πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από τις χώρες της Ευρωζώνης, η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί από το Συμβούλιο Ecofin εντός του Δεκεμβρίου, στη βάση της αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος, η οποία ολοκληρώνεται την επόμενη βδομάδα. Δεδομένης της δομής των ταυτόχρονων πληρωμών από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες και για τον λόγο αυτό η εκταμίευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου. Αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και καιρό και δε δημιουργεί απολύτως κανένα ταμειακό πρόβλημα στη χώρα μας.
  • Όσον αφορά στην πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η απόφαση θα παρθεί από το Διοικητικό Συμβούλιό του εντός του Δεκεμβρίου και η εκταμίευση θα γίνει επίσης εντός του Δεκεμβρίου.
"Συνεπώς δεν συντρέχει καμία απολύτως ανησυχία ως προς τον χρόνο εκταμίευσης των 9 δισ. ευρώ του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έχει συνάψει η χώρα μας με τις χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", σημειώνει το ΥΠΟΙΚ.


Συνεχίζει να πιέζει η Αυστρία

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών δήλωσε σήμερα το πρωί ότι μετατίθεται για τον Ιανουάριο η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου της Ελλάδας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο.

"Μιλήσαμε εν συντομία για την Ελλάδα και η δόση του ελληνικού δανείου θα αναβληθεί για τον Ιανουάριο και δεν θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο", δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Josef Proell από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

"Περιμένουμε τα στοιχεία από την Ελλάδα, αλλά τα μεγέθη φαίνονται σημαντικά βελτιωμένα", συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Proell είχε δηλώσει ότι η Αθήνα δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το μνημόνιο και για αυτό η αυστριακή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποδεσμεύσει το μερίδιο που της αναλογεί για την τρίτη δόση του δανείου.

Η Αυστρία μπορεί να μην εγκρίνει την καταβολή ποσού 190 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στη συμμετοχή της στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί η Αθήνα δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δήλωσε ο υπουργός της χώρας σε δημοσιογράφους.

"Οι όροι που τέθηκαν για να δοθεί η βοήθεια της Ε.Ε. στην Ελλάδα ήταν πολύ ξεκάθαροι, αλλά όπως είναι τα πράγματα, η Ελλάδα δεν τους τήρησε στο μέτωπο της φορολογίας", σημείωσε.

Σε διευκρινιστική του δήλωση που έστειλε με email, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας διευκρινίζει ότι θα περιμένει να δει τα τελευταία στοιχεία που θα δώσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires.

"Τα οικονομικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα, από τη δική μας πλευρά, δεν παρέχουν επαρκείς λόγους για την απελευθέρωση της τρίτης δόσης του Δεκεμβρίου", δήλωσε ο Proell.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]