Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρόμπα έκανε την Κατσέλη η τρόικα

  • Εσείς υπογράψατε το μνημόνιο και πρέπει να τηρήσετε όσα υπογράψατε. Μην διαμαρτύρεστε τώρα, ας γνωρίζατε τι υπογράφατε...
Με τη φράση αυτή οι εκπρόσωποι της τρόικας απάντησαν κυνικά στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι πρέπει να υπάρξει πιστή τήρηση του Μνηµονίου, που προβλέπει την επικράτηση των επιχειρησιακών συµβάσεων έναντι των κλαδικών ή της Εθνικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας µε την τρόικα συζητήθηκαν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τους µισθούς καθώς και τα µέτρα εξοικονόµησης περίπου 5 δισ. ευρώ το 2011 από τα ασφαλιστικά ταµεία και τις δαπάνες υγείας. Η τρόικα έδωσε συγχαρητήρια στην ηγεσία του υπουργείου για τις αλλαγές Λοβέρδου στο Ασφαλιστικό, αλλά έβγαλε «κόκκινη κάρτα» στα εργασιακά. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας απέρριψαν το σχέδιο Κατσέλη, το οποίο προβλέπει µε επιχειρησιακές συµφωνίες την καταβολή χαµηλότερων µισθών από εκείνους στις κλαδικές συµβάσεις, αλλά µε τη σύµφωνη γνώµητων κοινωνικών εταίρων. Στόχος του σχεδίου είναι να βελτιωθεί ο Νόµος 3845/2010 που έχει ψηφιστεί εφαρµόζοντας το Μνηµόνιο και επιτρέπει τις αποκλίσεις ακόµη και κάτω από τον κατώτατο µισθό χωρίς προϋποθέσεις.

Το σχέδιο Κατσέλη παρέχει τη δυνατότητα «ελεγχόµενων» αποκλίσεων (10% - 20% έναντι του µισθού των κλαδικών) για διάστηµα έως 2 χρόνια και υπό τηνεποπτεία των εταίρων. Η τρόικα κατηγορηµατικά επισήµανε ότι το σχετικό µέτρο στο Μνηµόνιο είναι σαφέστατο και δεν επιδέχεται διαφορετικές ερµηνείες. Σύµφωνα µε τη σχετική ρύθµιση 2 Ν. 3845/2010, «οι όροι των οµοιοεπαγγελµατικών και Επιχειρησιακών Συµβάσεων Εργασίας µπορούν νααποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Κλαδικών Συµβάσεων Εργασίας καθώς και των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συµβάσεων Εργασίαςκαι οι όροι των ΚλαδικώνΣυµβάσεων Εργασίας µπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συµβάσεων Εργασίας».

Κάτω από τον βασικό
Αυτό σηµαίνειότι σπάει οκατώτατος µισθός, που σήµερα είναι 740ευρώ, και οι επιχειρήσεις – επικαλούµενες την οικονοµική κρίση και τα προβλήµατα βιωσιµότητάς τους – θα αµείβουντους εργαζοµένους µε µισθούς χαµηλότερους από τους βασικούς.

Κατηγορηµατικοί ήταν οι εκπρόσωποιτης τρόικας και στη µη διατήρηση,για λόγους ισότιµου ανταγωνισµού, του δικαιώµατος του υπουργού να επεκτείνει στους εργοδότες που δεν είναι µέλη εργοδοτικών οργανώσεων την ισχύ συµβάσεων που υπογράφουν οι κοινωνικοί εταίροι καθώς και στην παρουσία κυβερνητικού µέλους στον Οργανισµό Μεσολάβησης και ∆ιαιτησίας(ΟΜΕ∆)

Στη συνάντηση µε τους εκπροσώπους της τρόικας η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε ότι η µειωµένη ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων δεν οφείλεται στο καθεστώς των συλλογικών διαπραγµατεύσεων. Οπως παρατήρησε η κ. Κατσέλη οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν αλλού: στην εσωστρέφεια των περισσότερων επιχειρήσεων, στο υψηλό µη µισθολογικό κόστος και διοικητικό βάρος, στο ασταθές θεσµικό πλαίσιο. Οι κλαδικές συλλογικές συµβάσεις, όπως έχει φανεί και από την ευρωπαϊκή εµπειρία, ιδιαίτερα σε χώρες µε µικροµεσαίες επιχειρήσεις διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισµό, συµβάλλουν στον περιορισµό του µισθολογικού κόστους και εξασφαλίζουν εργασιακή ειρήνη. Επιχειρησιακές συλλογικές συµβάσεις µπορεί να συµβάλουν στη διατήρηση θέσεων εργασίας υπό ειδικές συνθήκες, τόνισε η υπουργός.

Απολύσεις στο ∆ηµόσιο ζητάει ο πρόεδρος του ΣΕΒ
ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ στο ∆ηµόσιο τάχθηκε εµµέσως πλην σαφώς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την οικονοµία, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ∆ηµήτρης ∆ασκαλόπουλος. «Ξεσηκώνεται θύελλα κάθε φορά που γίνεται λόγος για τον περιορισµό του κράτους, άρα κατά συνέπεια και για τη µείωση των εργαζοµένων στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «στον ιδιωτικό τοµέα, που δεν έχει τόσο λίπος, που δεν χρεοκόπησε ο ίδιος, αλλά περνάει τις δυσκολίες του επειδή χρεοκόπησε το κράτος, κάθε ηµέρα χάνουν τη δουλειά τους 500 - 600 άνθρωποι, 160.000 σε έναν χρόνο και γι’ αυτούς τους ανθρώπους µόνο κροκοδείλια δάκρυα είδα να χύνονται».

Τόνισε τέλος ότι «θεωρούµε σχεδόν φυσική την ανεργία για τον ιδιωτικό υπάλληλο, ενώ θεωρούµε ιερό και απαραβίαστο το δικαίωµα στη δουλειά ακόµη κι εκείνων των εργαζοµένων στο ∆ηµόσιο που είναι υπεράριθµοι ή αργόµισθοι».

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Δε θα λυπηθώ για τους δημόσιους υπαλλήλους που θα απολυθούν, αρχής γενόμενης από τους συμβασιούχους. Είναι αυτοί που έθρεψαν με τις ψήφους τους το κομματικό κράτος. Σέβομαι το δικαίωμα στην εργασία, αλλά όχι να το διεκδικώ στα γόνατα! Αν δεν πουλούσαν την ψήφο τους σήμερα δε θα υπήρχε ανάγκη απολύσεων, το κρατικό τέρας δε θα είχε καταβροχθίσει τους πόρους με τη συναίνεσή τους. Σκληρό, αλλά ελπίζω αυτοί που θα απολυθούν να μην επιτρέψουν στον εαυτό τους ίδιες τακτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς αυτοί που πούλησαν την ψήφο τους για μια υποτιθέμενη θέση εργασίας θα πληρώσουν το τίμημα αυτοί και οι οικογένειές τους. Το θέμα είναι το 60% του ελληνικού λαού που δεν τους ψήφισε τι φταίει? Είναι αδιανόητο να υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας που σκέπτονται με αυτόν τον τρόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]