Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η οικονομία οδηγείται προς το αναπόφευκτο…

Όπως και να μετρήσει κανείς τα… κουκιά της οικονομίας δεν βγαίνουν και καταλήγουμε πάντα στο σενάριο της ελεγχόμενης πτώχευσης ή αναδιάρθρωσης του χρέους, ή “κούρεμα” όπως λέγεται.

Τα χθεσινά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί καθώς φαίνεται να έχει ξεφύγει ο έλεγχος ακόμη και τώρα που βρισκόμαστε εντός του Μνημονίου. Και πλέον είναι αμφίβολο ακόμη και το μέτρο της επιμήκυνσης της αποπληρωμής μέχρι το 2016 που συζητείται, αν θα έχει αποτέλεσμα κι αν μετά από από ένα ή δύο χρόνια μιλάμε ξανά για νέα μέτρα ή για πτώχευση.

Το έλλειμμα του 2009 στο 15,4% μετά την αναθεώρηση αυτόματα ανεβάζει και το στόχο της μείωσής του φέτος στο 9,4%. Ωστόσο, σ’ αυτό δεν έχουν προβλεφθεί οι αστοχίες και οι κακές επιδόσεις στο μέτωπο των εσόδων με αποτέλεσμα να θεωρείται σίγουρο ότι το έλλειμμα θα κλείσει το 2010 κοντά στο 10%. Επομένως, η ¨μαύρη τρύπα” του φετινού προϋπολογισμού δεν θα είναι μόνο 3.5 δισ. ευρώ αλλά μπορεί να φτάσουν τα 5 δισ. ευρώ. Από που θα τα βρει αυτά η κυβέρνηση; Μα βάζοντας επιπλέον μέτρα ύψους 5 δισ. στον προϋπολογισμό που δημοσιοποιείται αύριο Πέμπτη. Στα 9,1 δισ. νέους φόρους που προβλέπει το προσχέδιο, προσθέστε άλλα 5 δισ. δηλαδή για να καταλάβετε τι μας περιμένει το 2011.

Το χρέος τώρα: Όλοι έλεγαν ότι θα φτάσει στο 150% όταν θα τελειώνει το Μνημόνιο, δηλαδή το 2013. Όμως με βάση τα χθεσινά στοιχεία, βρίσκεται ήδη στο 144% έναντι 133,2% που έλεγε το Μνημόνιο το οποίο πλέον έχει γίνει κουρελόχαρτο από τις αστοχίες και τα λάθη.

Επομένως, άγνωστο είναι που θα φτάσει το 2013, ίσως πολύ πάνω από 150%. Οταν η Ελλάδα έχει να πληρώσει μόνο για τοκοχρεολύσια προηγούμενων εκδόσεων ομολόγων, ποσό που ξεπερνά τα 120-150 δισ. ευρώ, πώς θα προσθέσει και την αποπληρωμή του δανείου της Τρόϊκας;

Και φυσικά πώς θα μπορέσει να βγει στις αγορές να δανειστεί ένα τέτοιο ποσό. Θα μας “τσακίσουν” με τεράστια επιτόκια.

Συμπερασματικά, το 2013 έτσι όπως πάμε είναι αδύνατο να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας, άρα θεωρείται επιβεβλημένη η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Φτάνει, όμως, τόσος χρόνος ή μήπως είναι προδιαγραμμένη μια ακόμη επιμήκυνση εις το διηνεκές; Ειδικά μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς ότι και η ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι καθόλου καλά, χώρες σαν εμάς είναι έτοιμες να βαρέσουν κανόνι ενώ η Γερμανία επιθυμεί, όπως όλα δείχνουν, τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ολα αυτά δείχνουν δυστυχώς εντελώς απαισιόδοξα και φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα βρέθηκε στην άτυχη θέση να είναι το πειραματόζωο μιας οικονομικής κρίσης τεράστιας και μιας πολιτική σύγκρουσης εντός της Ευρώπης. Και θα πληρώσει με το τίμημα της πτώχευσης η οποία θα οδηγήσει σε μεγάλη φτώχεια.

Το ζήτημα πλέον είναι αν όλη αυτή η κατάσταση, όχι μόνο με την Ελλάδα, θα οδηγήσει στο αναπόφευκτο. Εκεί που οδήγησαν οι οικονομικές κρίσεις του προηγούμενου αιώνα, δηλαδή σε δύο παγκόσμιους πολέμους οι οποίοι ξεκίνησαν στην Ευρώπη με τον ίδιο ακριβώς πρωταγωνιστή: Τη Γερμανία…

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]