Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι κυβερνήσεις καταπατούν το Σύνταγμα

Οι δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται τον τελευταίο καιρό, είτε αυτές αφορούν τους συμβασιούχους, είτε την έκτακτη εισφορά, αποδεικνύουν πως τα ελληνικά κόμματα όταν βρίσκονται στην εξουσία είτε λειτουργούν ερήμην του Συντάγματος, είτε το ερμηνεύουν κατά πώς είναι το συμφέρον τους την συγκεκριμένη στιγμή λήψης μιας απόφασης που αμέσως μετουσιώνεται σε νόμο.

Μετά την γνωμοδότηση υπέρ των συμβασιούχων και των δικαιωμάτων τους, ήλθε και η εισήγηση του Συμβούλου Επικρατείας Ι. Γράβαρη που εντοπίζει δύο παραβιάσεις του Συντάγματος κατά την επιβολή της έκτακτης εισφοράς με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης που όμως δεν κατήργησε η σημερινή.

Το αντίθετο: Παρά το γεγονός ότι προ των εκλογών του 2009 τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – υπουργοί σήμερα – διακήρυσσαν ότι «όλοι οι πρόσφατοι άδικοι νόμοι θα καταργηθούν», μετά την άνοδό τους στην εξουσία συνέχισαν να εισπράττουν κανονικά την έκτακτη εισφορά.

Η εισήγηση ήλθε να επιβεβαιώσει αυτό που πεισματικά αρνούνταν οι υπουργοί της Ν. Δημοκρατίας και με την σειρά της αγνόησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: Η έκτακτη εισφορά αποτελεί αναδρομική φορολόγηση και αντίκειται στο Σύνταγμα. Επίσης, αντισυνταγματική είναι και η διαφορετική αντιμετώπιση φορολογουμένων πολιτών και νομικών προσώπων, που δεν υποχρεώθηκαν στην καταβολή έκτακτης εισφοράς.

Ο νόμος 3758 του 2009 είχε κριθεί συνταγματικός από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και την ανατροπή αυτής της απόφασης θα ζητήσει ο κ. Γράβαρης σε δίκη που θα γίνει εντός των ημερών στο Β΄ Τμήμα του ΣτΕ.

Τυχόν αποδοχή της εισήγησης τόσο από το Τμήμα, όσο και από την Ολομέλεια, τότε θα συμπαρασύρει όλες τις εκκρεμείς δίκες και το Δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει τα ποσά της έκτακτης εισφοράς σε όσους τα κατέβαλαν. Μέχρι σήμερα έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη 20.000 πολίτες, αλλά η απόφαση θα εφαρμοστεί στο σύνολο των φορολογουμένων, ακριβώς επειδή το Σύνταγμα εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιβάλει την έκτακτη εισφορά το 2009, αλλά για τα εισοδήματα του 2007! Προκλήθηκε έτσι μεγάλο πρόβλημα σε φορολογουμένους που δεν είχαν σημαντικά εισοδήματα το 2008 και κλήθηκαν να πληρώσουν για προηγούμενη περίοδο και ενώ ήδη η οικονομική τους κατάσταση είχε συρρικνωθεί.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]