Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Stiglitz: "Το πείραμα αποτυγχάνει"

  • Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διπλής ύφεσης λόγω της λιτότητας
Το «κύμα λιτότητας» που διαπερνά τη Γηραιά Ήπειρο ενδέχεται να προκαλέσει και νέο κύμα ύφεσης, προειδοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Joseph Stiglitz, εκτιμώντας μάλιστα ότι διακυβεύεται το μέλλον του ευρώ.

Σε αποσπάσματα της αναθεωρημένης έκδοσης του βιβλίου του «Ελεύθερη Πτώση» (Freefall) που δημοσιεύονται από τη «Sunday Telegraph», ο νομπελίστας οικονομολόγος εκτιμά ότι η Ισπανία ενδέχεται να είναι ο επόμενος στόχος των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

«Η ανησυχία είναι πως υπάρχει ένα κύμα λιτότητας που διέπει την Ευρώπη και το οποίο αγγίζει ακόμη και τα παράλια των ΗΠΑ», υποστηρίζει και συμπληρώνει: «Καθώς τόσο πολλές χώρες μειώνουν τις δαπάνες πρόωρα, η διεθνής συνολική ζήτηση θα είναι χαμηλότερη και η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί, οδηγώντας ίσως και σε διπλή ύφεση».

«Οι ΗΠΑ μπορεί να προκάλεσαν την παγκόσμια ύφεση, αλλά η Ευρώπη τώρα απαντά με το ίδιο νόμισμα», καταλήγει.

Στα αποσπάσματα του βιβλίου του που δημοσιεύονται, χαρακτηρίζει το ευρώ «πείραμα το οποίο ενδεχομένως τώρα να αποτυγχάνει» και προειδοποιεί πως χωρίς «σημαντική θεσμική αναδιάρθρωση» ενδεχομένως να είναι προτιμότερο για τα μέλη της ευρωζώνης να εγκαταλείψουν την ΟΝΕ.

«Είναι ίσως προτιμότερο να παραδεχτεί κανείς την αποτυχία του και να προχωρήσει, από το να πληρώνει υψηλό τίμημα ανεργίας και ανθρώπινου πόνου», καταλήγει ο κ. Stiglitz.

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]