Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

“Απειλή το ευρώ για τους ίδιους τους Ευρωπαίους”

  • Ανησυχίες από Goldman Sachs και UniCredit
Ανησυχούν οι διεθνείς οικονομολόγοι για τον καλπασμό του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs επί ευρωπαϊκών θεμάτων παραδέχεται ότι η αμερικανική τράπεζα στις μακροχρόνια τεχνική ανάλυσή της για το ευρώ δεν ανέμενε το ποσοστό ισχυροποίησης του ενιαίου ευρωπαϊκό νομίσματος και τώρα πρέπει να αναθεωρήσει τη μελέτη της.
“Η άνοδος του ευρώ στην ισοτιμία με το δολάριο αναγνωρίζει τις αισιόδοξες ευρωπαϊκές προοπτικές για την αύξηση της ανάπτυξης”, τονίζει ο Nielsen. Ωστόσο, εκτιμά ότι είναι αρκετά ριψοκίνδυνο να προβλέψει κανείς την ανάπτυξη της ευρωζώνης δεδομένων των πολλών αστάθμητων παραγόντων.
Από την άλλη, αφήνει να εννοηθεί ότι οι επενδυτές της αγοράς συναλλάγματος που επιλέγουν τη μετατροπή των κεφαλαίων τους σε ευρώ δεν το κάνουν έχοντας στο νου την άνοδο της ανάπτυξης αλλά επειδή διαβλέπουν διατήρηση της πολιτικής βούλησης εντός Ε.Ε. για διατήρηση ενός ισχυρού ευρώ. Κρίνει την τάση αυτή ανησυχητική γιατί ολοένα και περισσότεροι επενδυτές θα στηρίζονται στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Μην ξεχνάμε την ηχηρή σφαλιάρα που δέχτηκε το ευρώ όταν ξέσπασε η κρίση της ευρωζώνης. Μια ενδεχόμενη επανάληψη στην παρούσα φάση θα μπορούσε να φέρει ακόμα μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση.
Αναλυτές της UniCredit παραδέχονται με περισσή χαρά ότι οι οικονομικές συνθήκες στην αγορά συναλλάγματος είναι εξαιρετικά συμφέρουσες για τους επενδυτές δεδομένου του γεγονότος ότι οι μεσοπρόθεσμοι όροι της αγοράς είναι σαφείς. Με άλλα λόγια, γνωρίζουμε ότι η Fed επιθυμεί να δανείζονται οι αμερικανικές επιχειρήσεις φθηνά, αποκλιμακώνοντας την τιμή του δολαρίου, από την άλλη η ΕΚΤ κρατά ισχυρό το ευρώ.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ιταλικό τραπεζικό ίδρυμα, αυτή η προτίμηση των επενδυτών στο ευρώ “ανεπιθύμητη”. Ο Michael Gapen, οικονομολόγος της Barclays Capital σε δηλώσεις του αναφορικά με τη στρατηγική της Fed αποκαλύπτει άθελά του τους κινδύνους για το ευρώ. “Η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για φθηνό χρήμα θα τονώσει την αγορά και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και αποδοτικότητα στις επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν πλέον να δανείζονται ευκολότερα. Το αδύναμο δολάριο δεν είναι πρόβλημα. Ίσα-ίσα που μεταφέρει το πρόβλημα της ρευστότητας στα άλλα νομίσματα”.
Επιστρέφοντας στην ανάλυση της UniCredit, σταχυολογούμε: “Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης το έλλειμμα σε ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου να είναι πολύ μεγαλύτερο από το ανεκτό με όρους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας”. Είναι φανερό ότι η ιταλική τράπεζα φοβάται μια νέα δέσμευση εκ μέρους Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορά κρατικών ομολόγων με παράλληλη απόδοση εγγυήσεων στα κεντρικά της ΕΚΤ, πρακτική που αναμφίβολα θα δυσχεράνει τη ρευστότητά της. Από την άλλη, η ιταλική τράπεζα αφήνει να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ δεν έχει προβλέψει το ενδεχόμενο μαζικής αποστροφής των επενδυτών της αγοράς συναλλάγματος κατά του ευρώ. Πώς μπορεί όμως να συμβεί αυτό; Όσο αυξάνεται ο όγκος των τοποθετήσεων σε ευρώ, τόσο αυξάνονται και οι αντίστοιχες διεθνείς πιέσεις το νόμισμα να επιτελέσει το ρόλο για το οποίο επιλέχθηκε: να παραμείνει δηλαδή σε υψηλά επίπεδα. Ενδεχόμενα ισχνά μακροοικονομικά αποτελέσματα στην ευρωζώνη θα αποκλιμακώσουν την τιμή του. Ίσως όχι άμεσα, αλλά εμμέσως. “Το ευρώ θα γίνει απειλή για τους ίδιους τους Ευρωπαίους”, σημειώνουν γλαφυρά κύκλοι της UniCredit. Εκφραστική υπερβολή ή απλά απόδοση της πραγματικότητας;
Μην ξεχνάμε ότι κάθε φορά που η ευρωζώνη δεν επιτυγχάνει τους οικονομικούς στόχους της, εξαγγέλονται νέα μέτρα και νέες πολιτικές στήριξης. Η UniCredit ζητά από την Ε.Ε. να γίνει “λιγότερο απαιτητική από την περιφέρεια της ευρωζώνης, κατανοώντας την αδυναμία της”.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]