Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα νοσοκομεία στην… εντατική

  • “Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”. Αυτή την τακτική επιλέγουν το υπουργεία Οικονομικών και Υγείας στις συζητήσεις που έχουν με τους προμηθευτές υλικών στα νοσοκομεία
Την ίδια στιγμή η κατάσταση στο ΕΣΥ έχει γίνει δραματική και πλέον κινδυνεύουν ζωές. Χειρουργεία, ακόμη και σοβαρά αναβάλλονται, δεν υπάρχουν γάζες, ούτε σάκοι για την αιμοδοσία, εκατοντάδες ασθενείς βρίσκονται σε λίστες αναμονής περιμένοντας ακόμη και για μια απλή επέμβαση. Πάνω από 150 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται ουσιαστικά στην εντατική και πλέον η πρέπει να υπάρξει παρέμβαση του πρωθυπουργού για ένα θέμα που αγγίζει τη δημόσια υγεία.
Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί δεν έχει αποκλειστικά έναν υπαίτιο. Φταίνε τόσο οι εκάστοτε κυβερνήσεις που ποτέ δεν πληρώνουν τα χρέη τους αλλά απαιτούν από τους πολίτες να πληρώνουν τα δικά τους. Φταίνε και οι προμηθευτές που τόσα χρόνια είχαν βρει “μπόσικο” ή μάλλον διαλυμένο ένα κράτος και -με την βοήθεια φυσικά της μίζας που κυκλοφορεί παντού- έπαιρναν δουλειές και έδιναν υλικά υπερτιμολογημένα. Ο ελληνικός λαός πλήρωνε 5 και 10 φορές πάνω για τα νοσοκομειακά υλικά και οι μεγαλοκαρχαρίες έπιναν και έτρωγαν στην υγεία των κορόιδων. Αυτοί είναι τα πιράνχας που έλεγε ο Αλ. Παπαδόπουλος, αλλά τόσα χρόνια πέρασαν και τίποτε δεν έγινε.
Κατ’ αρχάς η συσσώρευση των χρεών δημιουργήθηκε και μέσα από μια ιδιότυπη συμφωνία κράτους – προμηθευτών. Το μεν πρώτο καθυστερούσε πολύ να πληρώσει οι δε δεύτεροι έβαζαν τα “καπέλα” τους και το deal έκλεινε με χαμένη τη χώρα φυσικά.
Οσο για τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων είναι τεράστιες. Αφού άφησαν ανεξέλεγκτους τους περισσότερους προμηθευτές, κι αφού κάποιοι πολιτικοί αλλά και στελέχη της υγείας έκαναν πάρτι με μίζες, τώρα έρχονται υποτίθεται να βάλουν τάξη στο χάος.
Πάνω από 5 δισ ευρώ είναι τα χρέη της πολιτείας στους προμηθευτές και αν δε βρεθεί άμεσα λύση θα συμβούν πολύ άσχημες καταστάσεις. Και οι δύο πλευρές πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους διότι κινδυνεύουν ζωές ενώ δεν είναι αυτή εικόνα σοβαρής χώρας.
Πρέπει φυσικά να τονίσουμε ότι δεν είναι όλοι οι προμηθευτές ίδιοι. Υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή στην κυριολεξία κινδυνεύουν να πάνε φυλακή αφού δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν δάνεια κι άλλες υποχρεώσεις. Παράλληλα, δεν μπορούν να κάνουν νέες εισαγωγές υλικών, οπότε θα πεταχτούν έξω από την αγορά. Προς ευχαρίστηση βεβαίως των μεγαλοκαρχαριών οι οποίοι μόλις τα βρουν με το κράτος θα έχουν μονοπώλιο.
Οσο για την κυβέρνηση, οι ρυθμίσεις για πολυετή ομόλογα με εγγύηση του… χρεοκοπημένου δημοσίου, δεν είναι και η καλύτερη πρόταση. Ας σκεφτούν κάτι άλλο, άλλωστε στο υπουργείο Υγείας δεν έχουν και με κάτι άλλο να ασχοληθούν.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]