Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιοι επιδιώκουν το ελληνικό κραχ

  • "...Ανάλογου περιεχομένου τζόγος, με διαφορετικό τρόπο όμως, είναι η υπηρεσία που προσφέρει η διαδικτυακή εταιρεία Intrade.com. Από το 2008 προσφέρει συμβόλαια «εξόδου από το ευρώ»!..."
Του Στέλιου Μορφίδη
Σε έναν ατελείωτο χορό κερδοσκοπίας που πλέον περιλαμβάνει και τα διεθνή γραφεία στοιχημάτων σύρεται η «τραυματισμένη» Ελλάδα. Στο κερδοσκοπικό γαϊτανάκι, όπως ισχυρίζονται παράγοντες της αγοράς που μιλούν στην «Ι» υπό καθεστώς ανωνυμίας, φαίνεται ότι συμμετέχουν και ελληνικά κεφάλαια με ορμητήριο φορολογικούς παραδείσους.
Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για ισχυρά ιδιωτικά κεφάλαια, κατά κύριο λόγο εφοπλιστικά χωρίς όμως να τα κατονομάζουν, που ήδη έχουν εξασφαλίσει σημαντικά κέρδη στοιχηματίζοντας στη συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς. «Ίσως είναι θέμα χρόνου να κάνουν κάποιοι εξ αυτών δημοσίως την εμφάνισή τους», ση- μειώνει στέλεχος χρηματιστηριακής.
Για επικίνδυνα παιχνίδια έκανε λόγο και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. «Μιλούν πολλοί για χρεοκοπία, μιλούν πάλι για έξοδο από το ευρώ και για επιστροφή στη δραχμή. Αυτά είναι αστεία και επικίνδυνα πράγματα», δήλωσε από την Τρίπολη. Το κλίμα τρομολαγνείας έχει δημιουργήσει μία αρνητική τάση τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη τη Ζώνη του ευρώ, καθώς πλέον επιχειρούν να αντισταθμίσουν οποιοδήποτε κίνδυνο θεσμικοί επενδυτές, όπως ασφαλιστικά ταμεία (είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της AXA), τράπεζες... μέχρι και εταιρείες όπως η Coca-Cola που φοβούνται το συναλλαγματικό κίνδυνο.
«Όσοι μιλούν περί πτώχευσης, αναδιάρθρωσης χρέους, έχουν ίδιον συμφέρον και πρέπει να τους αγνοήσουμε», είχε δηλώσει στην «Ι» ο διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
Οι άμεσα ωφελημένοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Καταρχήν όσοι θέλουν να αγοράσουν αντί πινακίου φακής τα «χρυσαφικά και ασημικά» αυτού του τόπου, «φιλέτα» του δημοσίου, που θα φανερωθούν λίαν συντόμως. Έπειτα είναι όσοι κατηγορούνται ότι χειραγώγησαν την αγορά, επιταχύνοντας την κρίση μέσα από τα περίφημα πλέον παράγωγα προϊόντα, credit default swaps, όπως το αμερικανικό hedge fund Balestra Capital.
Στέλεχος dealing room μεγάλης ελληνικής τράπεζας τονίζει ότι οι κάτοχοι των cds δικαιούνται να αποζημιωθούν μόνο σε περίπτωση «βίαιης» στάσης πληρωμών ομολόγων. Όχι σε «εθελοντική αναδιάρθρωση», όπου εκδότες - ομολογιούχοι συμφωνούν από κοινού να μειωθεί η αξία των χρεογράφων ή να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής. Επομένως όσοι εξακολουθούν να έχουν θέσεις long στα cds ποντάροντας σε πτώχευση χωρίς όμως να έχουν θέσεις σε ομόλογα (είναι οι λεγόμενοι «γυμνοί σορτάκηδες» των κρατικών χρεογράφων), περιμένουν να αποκομίσουν υπερκέρδη, εφόσον φτάσουν τα πράγματα στο χείλος του γκρεμού.
Ο James Melcher, ιδρυτής του Balestra Capital και αθλητής ξιφασκίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου όπου αποκλείστηκε από τον Έλληνα πρωταθλητή Παναγιώτη Ντουράκο, είχε αγοράσει ήδη από το 2005 τέτοια προϊόντα, όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal. Το κόστος δεν ξεπερνούσε καν τα 10.000 δολ. για ένα συμβόλαιο που θα κάλυπτε θεωρητικά αξία κρατικών ομολόγων 10 εκατ. δολ. Σήμερα η αξία αυτών των συμβολαίων έχει εκτιναχθεί στα 750.000 δολ.! Αν και πολλούς τίτλους κατάφερε να τους πουλήσει ήδη σε τράπεζες που αναζητούσαν όσο τίποτε άλλο να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους στα ελληνικά χρεόγραφα, εξακολουθούσε μέχρι πρόσφατα να διατηρεί θέσεις στα cds.
Αυτή η κατηγορία κερδοσκόπων συνδέεται με την επόμενη. Πρόκειται για funds που, αφού οδήγησαν το σύστημα στα άκρα, τώρα εμφανίζονται έτοιμα να αποκομίσουν και οφέλη από την παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές. Ποντάρουν δηλαδή ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να τυπώσει χρήμα και να αγοράσει τα ομόλογα που κατέχουν σε μεγαλύτερες τιμές. Στην τελευταία περίπτωση η Κεντρική Τράπεζα έχει προχωρήσει ήδη σε αγορές που υπερβαίνουν τα 40 δισ. ευρώ ενώ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Jean Claude Trichet.
Σημειωτέον ότι έχει διευκολύνει τις ελληνικές τράπεζες με τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ την τελευταία διετία.

Και γραφεία στοιχημάτων στο παιχνίδι
ΣΤΗΝ ιστορία πλέον μπαίνουν και τα γραφεία στοιχημάτων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Paddy Power, της ιρλανδικής εταιρείας διαδικτυακού στοιχηματισμού που φέρεται να συζητά συνεργασία με τον ΟΠΑΠ. Η συγκεκριμένη εταιρεία δέχεται στοιχήματα για τα ποια χώρα θα είναι η πρώτη που θα εγκαταλείψει το ευρώ! Τη μεγαλύτερη πιθανότητα, με απόδοση 11 προς 8, τη δίνει στην Ελλάδα. Ακολουθούν η Πορτογαλία με 7-4 και η Ισπανία με 5-1. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η έκτη θέση ως προς τις πιθανότητες ανήκει στη Γερμανία!
Ανάλογου περιεχομένου, με διαφορετικό τρόπο όμως, είναι η υπηρεσία που προσφέρει η διαδικτυακή εταιρεία Intrade.com. Από το 2008 προσφέρει συμβόλαια «εξόδου από το ευρώ»! Λειτουργούν σαν τα χρηματιστηριακά παράγωγα προϊόντα και τζογάρουν στο εάν θα βγει κάποια χώρα από την Ευρωζώνη. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα 4.414 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, συμμετείχαν σ’ αυτή τη χωρίς εποπτεία «αγορά».


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]