Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει διαμηνύουν τώρα οι ξένοι οίκοι

  • "...όλα τα γνωρίζει ο κύριος Άκερμαν (καθώς και οι οίκοι αξιολόγησης), αλλά τώρα εστιάζει (και αυτός) στην διάσωση της κυβέρνησης Παπανδρέου ή στην επιμήκυνση της χρονικής διάρκειάς της..."
  • Το έργο "όλα πάνε καλά", ξεκινά, ενώ αναμένεται πολύ δραματικό... "φινάλε"
  • Γιατί άλλαξαν ξαφνικά γνώμη όλοι όσοι παρουσίαζαν στοιχεία της οικονομικής καταστροφής της χώρας;
Ξαφνικά, άρχισαν όλοι να αλλάζουν γνώμη για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, αλλά κανείς δεν μιλάει με αριθμούς και όλοι αρκούνται στο να γράφουν εκθέσεις ιδεών. Πιστεύουν πως διατηρώντας ένα αραγές -και χωρίς "διαρροές"- σχήμα, το οποίο δεν θα αναφέρει καν την πιθανότητα πλήρους αποτυχίας, θα καταφέρουν να αλλάξουν την σκληρή πραγματικότητα που ο έλληνας πολίτης καλείται να ζήσει. Τώρα, όλοι έχουν ξεχάσει το "καλό κουράγιο" και ασχολούνται με το πως θα στηρίξουν έναν πρωθυπουργό που πρώτος ανέφερε την ελληνική οικονομία ως "Τιτανικό".
Είναι σαφέστατο πως οι αγορές έχουν να χάσουν πολλά εάν οι έλληνες πολίτες βγούνε στους δρόμους και προλάβουν να αντισταθούν στην εκποίηση της Ελλάδας. Είναι σαφέστατο πως η επιχείρηση "ύπνωση" που μόλις έχει ξεκινήσει, αποσκοπεί στο να αποπροσανατολίσει τους πολίτες της Ελλάδας, ενισχύοντας την πιθανότητα να πληρωθούν οι δανειστές της χώρας(με κάθε τρόπο, αφού πλέον θα μπορούν να πάρουν και περιουσία του δημοσίου...).
Άλλαξε γνώμη ο Άκερμαν, επειδή πείστηκε από τον Παπανδρέου!
Θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο, αλλά αφού πείστηκε από τα λόγια του έλληνα πρωθυπουργού, πως είναι δυνατόν ένας τραπεζίτης να αγνοεί τα στοιχεία που έχει στα χέρια του και να παραβαίνει βασικούς κανόνες του τραπεζικού συστήματος; Δεν γνωρίζει ο κύριος Άκερμαν πως τα greek statistics είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο; Δεν γνωρίζει ο κύριος Άκερμαν πως τα μέτρα που αποφασίσθηκαν (και εκ των οποίων ένα μικρό μόνο μέρος έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα στους έλληνες πολίτες) είναι μοναδικά παγκοσμίως και πως οι πιθανότητες εφαρμογής τους αγγίζουν το μηδέν; Μήπως ο περιλάλητος τραπεζίτης δεν γνωρίζει πως η σημερινή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου προέρχεται από ένα κόμμα το οποίο συμμετείχε στην οικονομική εξαθλίωση της Ελλάδας; Πιστεύει (πώς άραγε κατάληξε στο συμπέρασμα αυτό;) πως ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ικανότητες να αλλάξει την χώρα "υπακούοντας" μα "πλήρη αφοσίωση" το μνημόνιο που υπεγράφη; Δεν γνωρίζει ο κύριος Άκερμαν τις αντιδράσεις που ήδη υφίστανται στην Ελλάδα, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, την κυβέρνησης, αλλά και σε όλα (σχεδόν) τα κοινωνικά-οικονομικά στρώματα;
Μα, φυσικά, όλα τα γνωρίζει ο κύριος Άκερμαν (καθώς και οι οίκοι αξιολόγησης), αλλά τώρα εστιάζει (και αυτός) στην διάσωση της κυβέρνησης Παπανδρέου ή στην επιμήκυνση της χρονικής διάρκειάς της. Βλέπετε, πρέπει να εξασφαλιστεί πως οι δανειστές θα μπορέσουν να βάλουν υπό το καθεστώς της "εγγύησης του ελληνικού δημοσίου" τα ομόλογά τους (όπου ομόλογα να διαβάζετε "τζόγος"). Οι ιδιώτες δανειστές (μην φαναστείτε πως πρόκειται για μεροκαματιάρηδες) που επέβαλλαν καθεστώς οικονομικής τρομοκρατίας στην Ελλάδα, καθώς και οι τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, πρέπει να διασωθούν και στη διάσωσή τους συμβάλει ο έλληνας πρωθυπουργός (ο οποίος μίλησε σε συνέδριο τραπεζιτών!!! ως τι άραγε; ως κοινωνιολόγος;) με την εφαρμογή μέτρων που "τραβάνε" χρήμα από τους φτωχούς και το δίνουν στους πλούσιους (όλης της γης και όχι μόνο της Ελλάδας). Ο σοσιαλισμός στην πράξη ή καλύτερα, η εφαρμογή του παγκόσμιου σοσιαλισμού, από τον πρόεδρο της Διεθνούς Σοσιαλιστικής...
Άλλαξε γνώμη για την Ελλάδα ο Ackermann
Βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της εμφανίζεται τώρα ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Josef Ackermann. Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών από τον τραπεζίτη, που είχε προβλέψει τις 13 Μαΐου ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει το σύνολο των υποχρεώσεών της.
Ο Ackermann δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη «στην προσωπική αφοσίωση του πρωθυπουργού στην εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών –όσο δύσκολες και εάν είναι, ακόμα και εάν θυσιάζουν το δικό του πολιτικό μέλλον». «Αυτό θα τους επιτρέψει να αποπληρώσουν το χρέος τους», είπε ο τραπεζίτης το Σάββατο στη Βιέννη, έπειτα από την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο Institute of International Finance.
Όπως δήλωσε ο Ackermann, η παρουσίαση του πρωθυπουργού και τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος τον έκαναν να αλλάξει γνώμη. «Πιστεύω πραγματικά ότι ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αυτό ισχύει για τους CEOs όπως και για τους τραπεζίτες», είπε.
Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει διαμηνύουν οι ξένοι οίκοι
Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, δηλώνουν οι αναλυτές της JP Morgan και της Credit Suisse. Απαντώντας σε όσους επιμένουν το τελευταίο διάστημα να χαρακτηρίζουν την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας ως καταδικασμένη, οι δύο οίκοι βλέπουν διέξοδο από αυτή την κρίση.
Οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης είναι επιτεύξιμοι, αφού και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πέτυχαν στο παρελθόν ανάλογης έκτασης δημοσιονομική προσαρμογή, εξηγεί η Credit Suisse, ενώ η JP Morgan θεωρεί τις πιθανότητες αναδιάρθρωσης χρέους μέσα στο 2010 μηδενικές.
Ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo Hans-Werner Sinn έχει χαρακτηρίσει «συνταγή για εμφύλιο πόλεμο» τη δημοσιονομική προσαρμογή που επιχειρείται στην Ελλάδα· ο Nouriel Roubini έχει μιλήσει για μια «καταδικασμένη αποστολή». Αποτυχία του προγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος έχει προεξοφλήσει και ο καθηγητής του Χάρβαρντ Martin Feldstein, ο οποίος δήλωνε πρόσφατα ότι είναι αδύνατο να ζήσει κανείς με τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται στην Ελλάδα, ενώ αμφιβολίες για την επιτυχία της ελληνικής προσπάθειας έχει εκφράσει και ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Josef Ackermann.
Διαφωνώντας με όσα ισχυρίζονται τους τελευταίους μήνες ξένοι οικονομολόγοι και αναλυτές, η Credit Suisse διαπιστώνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που επιχειρείται στην Ελλάδα δεν είναι πρωτόγνωρη, επομένως ούτε ακατόρθωτη. Η Αθήνα καλείται να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 12-14 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ προκειμένου να σταθεροποιήσει και τελικά να μειώσει την αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ.
Και ενώ ο ξένος Τύπος συνηθίζει να μιλά για ηράκλειο άθλο, τα στοιχεία της Credit Suisse δείχνουν ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια να φέρουν εις πέρας ανάλογη αποστολή και οι προσπάθειές τους στέφθηκαν με επιτυχία.
Τέτοιου είδους εγχειρήματα, εξάλλου, έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα και παλαιότερα. Κατά την πενταετία 1989-1994, το πρωτογενές ισοζύγιο της χώρας βελτιώθηκε κατά 9,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, επισημαίνει η Credit Suisse, με την Αθήνα να πετυχαίνει τότε προσαρμογή που ισοδυναμούσε στο 1,9% του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Οι αναλυτές του οίκου θεωρούν ότι καλύτερους παραλληλισμούς με τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας μπορεί να βρει κανείς στην παλαιότερη εμπειρία της Ιταλίας και του Βελγίου. Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένες χώρες συντηρούσαν για χρόνια ένα χρέος που ξεπερνούσε το 100% του ΑΕΠ τους, κάτι που βοηθά τις συγκρίσεις με την περίπτωση της Ελλάδας.
Από το 1981 έως το 1997, η Ιταλία μετέτρεψε το πρωτογενές έλλειμμα του 6% σε πρωτογενές πλεόνασμα 6%, ενώ στην περίπτωση του Βελγίου, επετεύχθη σε μικρότερο χρονικό διάστημα (από το 1981 έως το 1990), βελτίωση του πρωτογενούς ισοζυγίου κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Προσαρμογή περίπου 12 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ πέτυχαν κατά τη δεκαετία του 1990 τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία.
Όπως εξηγεί η Credit Suisse, η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι κατά τα πρώτα χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής, το χρέος της χώρας αυξάνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ, έστω κι αν το πρωτογενές ισοζύγιο βελτιώνεται. «Ωστόσο, η αναλογία χρέους/ΑΕΠ υποχωρεί ση- μαντικά στη συνέχεια, καθώς το risk premium καταρρέει και η εμπιστοσύνη τονώνει και πάλι την αύξηση του ΑΕΠ», εξηγούν οι αναλυτές, απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι η προβλεπόμενη αύξηση του ελληνικού χρέους πάνω από το 140% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια ισοδυναμεί με αποτυχία του προγράμματος και δεν αφήνει άλλη διέξοδο πέραν της αναδιάρθρωσης.
Η Credit Suisse αναγνωρίζει ότι στις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής που έκαναν την τελευταία εικοσαετία οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, είχαν στα χέρια τους ένα όπλο το οποίο η Ελλάδα δεν μπορεί σήμερα να χρησιμοποιήσει: την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Όμως, οι αναλυτές του οίκου επισημαίνουν ότι η σημαντική υποχώρηση του ευρώ κατά τους τελευταίους μήνες λειτουργεί ευνοϊκά για την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, ως μέλος του ευρώ, η Ελλάδα απολαμβάνει την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, η οποία βοηθά να αποκλιμακωθεί το κόστος δανεισμού της χώρας.
Γιατί δεν ταιριάζουν στη χώρα μας οι παραδοσιακές συνταγές
ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιπτώσεις, η ενδεδειγμένη «συνταγή» για τη μείωση του ελλείμματος προκρίνει τη λύση της περικοπής των δαπανών έναντι της αύξησης των φόρων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι με τον τρόπο αυτό, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει καλύτερες πιθανότητες να είναι επιτυχημένη και διατηρήσιμη.
Όμως, οι αναλυτές της Credit Suisse αναγνωρίζουν ότι η ελληνική περίπτωση εμφανίζει ιδιαιτερότητες. Επομένως, ο τρόπος αντιμετώπισης του ελλείμματος οφείλει να διαφέρει από τις παραδοσιακές συνταγές. Το 2009, η Ελλάδα εμφάνιζε δημόσια έσοδα που αντιστοιχούσαν μόλις στο 37% του ΑΕΠ, την ώρα που ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωζώνης ανερχόταν στο 44% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό ο οίκος επισημαίνει πως, παρότι η περικοπή των δαπανών είναι αναγκαία, εντούτοις, και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων (ειδικά μέσω της αύξησης των φόρων κατανάλωσης και της καλύτερης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής) θα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στην ελληνική προσπάθεια.
Μηδενική η πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρέους βραχυπρόθεσμα
Πρακτικά μηδενική χαρακτηρίζει η JP Morgan την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας ή έστω αναδιάρθρωσης του χρέους για το προσεχές διάστημα. Εν μέσω καταστροφολογικών σεναρίων και ύποπτων φημών, οι αναλυτές του οίκου θεώρησαν σκόπιμο να υπενθυμίσουν ότι οι δανειακές ανάγκες της χώρας έως το 2012 καλύπτονται από το πακέτο διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξάλλου, όπως εξηγούν, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη γνωρίζουν ότι μια αναδιάρθρωση χρέους κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στις αγορές θα ήταν καταστροφική· επομένως, σ’ αυτή τη φάση είναι δύσκολο να βρει κανείς επιχειρήματα υπέρ μιας τέτοιας επιλογής.
Μάλιστα, η JP Morgan θεωρεί ότι κατά πάσα πιθανότητα, η Ελλάδα θα καταφέρει να αποφύγει κάθε μορφή αναδιάρθρωσης χρέους και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο οίκος δίνει 60% πιθανότητα στο σενάριο που θέλει αυτή την κρίση να αποδεικνύεται μια «λακκούβα στο δρόμο» της Ελλάδας. Με αυτό το σενάριο η χώρα θα τραβήξει το μακρύ και δύσκολο δρόμο προς την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών μόνη της, αν και θα στηρίζεται στη ρευστότητα που προσφέρουν οι Ευρωπαίοι.
Συγκεκριμένα, η Αθήνα θα εφαρμόσει το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής, πετυχαίνοντας πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ το 2015 και διατηρώντας το στα επίπεδα αυτά για μία δεκαετία. Αυτή η εξέλιξη θα μπορέσει να μειώσει το χρέος από το 150% του ΑΕΠ το 2012 στα επίπεδα του 100% το 2025. Βλέποντας σαφείς ενδείξεις καλής θέλησης από την ελληνική κυβέρνηση, οι Ευρωπαίοι και οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ θα επεκτείνουν την ισχύ του πακέτου διάσωσης και πέραν του 2013, προκειμένου να διευκολύνουν την προσπάθεια.
Το σενάριο που θέλει την Ελλάδα να προσπαθεί, αλλά να μην καταφέρνει να επιτύχει τους στόχους τους οποίους έχει συμφωνήσει με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, συγκεντρώνει πιθανότητες 30%. Σ’ αυτό το ενδεχόμενο, ο οίκος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι εταίροι να «χαρίσουν» στη χώρα μέρος από τα έκτακτα δάνεια που εκταμίευσαν. Αυτή θα ήταν η λύση με τις λιγότερες «παρενέργειες» για τις οικονομίες και τις αγορές, ενώ θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια ήπια και εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους. Ακόμα και κάτω από το σενάριο αυτό, ο οίκος υπολογίζει τις πιθανότητες αναδιάρθρωσης του χρέους μόλις σε μία στις τρεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η ζημιά την οποία θα υποστούν οι ομολογιούχοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ανέρχεται στο 20-25% ενώ η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές σε διάστημα 2-3 ετών.
Η πιο απαισιόδοξη εκδοχή
Το σενάριο της «μαύρης τρύπας», το πιο αρνητικό από τα τρία που κατήρτισε η JP Morgan, εμφανίζει πιθανότητα μόλις 10%. Σ’ αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα δεν επιδεικνύει επαρκή καλή θέληση και δεν επιτυγχάνει τους στόχους του μνημονίου, με αποτέλεσμα ΔΝΤ και Ε.Ε. να διακόψουν τη χρηματοδότηση της χώρας, μετά τη λήξη ισχύος του σημερινού πακέτου διάσωσης. Έτσι, η Ελλάδα οδηγείται σε βίαιη αναδιάρθρωση του χρέους της το 2013 και ακολουθεί βαθιά ύφεση, αφού η πλήρης έλλειψη πιστώσεων δεν αφήνει άλλη λύση από την αναγκαστική εφαρμογή ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η ζημιά για τους κατόχους των ομολόγων θα ήταν της τάξης του 60% και η χώρα θα παρέμενε αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές περίπου για μία δεκαετία.
Σε κάθε περίπτωση, η JP Morgan καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η στάση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα είναι υπερβολικά απαισιόδοξη. Με τα ελληνικά credit default swaps (τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας) να διαπραγματεύονται πάνω από τις 770 μονάδες βάσης, η αγορά δίνει 60-65% πιθανότητες στο σενάριο χρεοκοπίας της χώρας, υπολογίζουν οι αναλυτές. «Αυτό είναι υπερβολικό, κατά την άποψή μας, ειδικά με δεδομένη τη δέσμευση των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποτρέψουν ένα τέτοιο σενάριο», εξηγεί η JP Morgan.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]