Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σενάρια στις Βρυξέλλες για νέο «κυπριακό κράτος»

Επεξεργάζονται αλλαγές στο "Πρωτόκολλο 10"

Ατυπη «επιτροπή», που απαρτίζεται στην πλειονότητά της από Βρετανούς ειδικούς, επεξεργάζεται στις Βρυξέλλες σχέδιο για την ένταξη στην Ε.Ε. του νέου «κυπριακού κράτους» που θα προκύψει από τις κυπριακές διαπραγματεύσεις και θα «αντικαταστήσει» την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα έχει πάψει να υπάρχει και ως οντότητα, αλλά και ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.
Η «αίτηση ένταξης» του νέου κυπριακού κράτους θα κριθεί από τα υπόλοιπα 26 κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Προς τούτο, η άτυπη αυτή «επιτροπή» εργάζεται πάνω στην αλλαγή του «Πρωτοκόλλου 10», με βάση το οποίο κατέστη κράτος-μέλος η Κυπριακή Δημοκρατία με το σύνολο του κυπριακού εδάφους.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκούς διπλωματικούς κύκλους, το ακραίο αυτό σενάριο μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο... ακραίο, ενώ ορισμένοι εκφράζουν την εικασία ότι η ελληνική πλευρά δεν θα αντιδράσει τελικά σε μια «λύση» που θα προέρχεται από τους διαπραγματευτές στην Κύπρο.
Επιπροσθέτως, τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα (σ.σ. ύστερα και από την πρόσφατη συνάντηση Καραμανλή - Χριστόφια στη Λευκωσία) δεν φαίνεται να αντιδρούν στις προθέσεις τις επόμενης σουηδικής προεδρίας της Ε.Ε. να «διευκολύνει» όλως ιδιαιτέρως την Αγκυρα να περάσει τον σκόπελο της συνολικής επανεξέτασης της ευρωπαϊκής πορείας της, προσπερνώντας τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο.
Ετσι, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στην προχθεσινή επίσκεψή του στη Στοκχόλμη, απέφυγε επιμελώς οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει μέχρι τον Δεκέμβριο το «Πρωτόκολλο της Αγκυρας», δηλαδή να ανοίξει τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στην κυπριακή σημαία.
Οπως και στις δηλώσεις του στη Λευκωσία, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε απλώς τη γενικόλογη ελληνική θέση «πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξη» της Τουρκίας στην Ε.Ε., δημιουργώντας έτσι την εντύπωση ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να επιμείνει ιδιαιτέρως στην υλοποίηση των υποχρεώσεων της Αγκυρας τον Δεκέμβριο.
Ο πρωθυπουργός εξάλλου για ακόμα μια φορά έκοψε κάθε επαφή με ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γαλλία, Γερμανία) που επανέλαβαν τη θέση τους για ειδική σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας και όχι ένταξης της χώρας αυτής.
Συμφωνώντας απολύτως με τη Σουηδία, η ελληνική πλευρά τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Πηγή


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Μήπως κάποιοι εἶναι ὕπἐρ τῆς Γεωπολιτικῆς θεωρίας τοῦ Κιτσίκη;Ἅν ναί, μᾶς ἐρώτησαν ἅν θέλουμε;
    Μήπως πρέπει πλέον ἥ πρότασις νά ἀλλάξῃ σέ....Ἥ Ἕλλάς δέν προόρισται (διότι δέν θέλει)νά ζήσῃ καί δέν θά ζήσῃ;Καί ὅπως εἶπε ὅ ἔξοχος Γιανναρᾶς...παρακολουθοῦμε κάθε μέρα τήν κηδεία μας..Διάολε δέν θά τό ἀντέξω!
    Καί πρίν κλείσω,ἔτσι ὅπως πᾶνε οἵ Ευρωπαῖοι,σίγουρα κάποια μέρα,τό ἄλογο τοῦ Μωάμεθ θά φάη σανό στήν πλατεία τοῦ Ἅγίου Πέτρου
    (Νοστράδαμος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]