Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ιράκ: Παράνομες οι συμφωνίες της κουρδικής κυβέρνησης με πετρελαϊκές

Έχει ξεκινήσει πόλεμος κατά της οικονομικής αυτοδυναμίας των Κούρδων

Παράνομες είναι οι συμφωνίες εκμετάλλευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων που συνήψε η κυβέρνηση του κουρδικού θύλακα με ξένες εταιρείες, δήλωσε χθες ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Χουσεΐν αλ-Σαχριστάνι.
«Το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ θεωρεί τα συμβόλαια που έχει υπογράψει η κουρδική κυβέρνηση με τις ξένες πετρελαϊκές επιχειρήσεις παράτυπες και παράνομες», δήλωσε ο Σαχριστάνι στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ιρακίγια».
Είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση του Ιράκ υποστηρίζει οι συμφωνίες αυτές είναι παράνομες. Την περασμένη εβδομάδα η Βαγδάτη ανέφερε ότι τα συμβόλαια στο Κουρδιστάν υπεγράφησαν «χωρίς να έχει λάβει γνώση η ομοσπονδιακή κυβέρνηση».
«Ουδείς θα έπρεπε να υπογράφει συμβόλαια εκ μέρους του Ιράκ. Το υπουργείο είναι το αρμόδιο σώμα για αυτές τις συμφωνίες και οιαδήποτε συμφωνία πρέπει να παρουσιάζεται στο υπουργείο», πρόσθεσε ο Σαχριστάνι.
Την Κυριακή η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση στην ημιαυτόνομη περιοχή ανακοίνωσε ότι εξουσιοδότησε τρεις ξένες εταιρείες να αρχίσουν έρευνες για εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα από 1ης Ιουνίου.
Η κουρδική κυβέρνηση ανέφερε ότι θα εξάγει περίπου 60.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στην Τουρκία από το κοίτασμα Τάουκε, κοντά στην πόλη Ντοχούκ, περίπου 460 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης.
Το υπουργείο Φυσικών Πόρων της περιφερειακής κυβέρνησης ανέφερε την Κυριακή ότι η κουρδική περιοχή θα εξάγει περίπου 100.000 αργού πετρελαίου την ημέρα τον επόμενο μήνα από δύο κοιτάσματα. Κούρδοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι συμφωνίες είναι νόμιμες και ότι δεν παραβιάζουν το Σύνταγμα.
Το ζήτημα των εξαγωγών πετρελαίου από τον Κουρδικό θύλακα παραμένει αιτία σοβαρών τριβών ανάμεσα στην ημιαυτόνομη περιοχή και τη Βαγδάτη.
Οι πρόσφατες επαφές Τούρκων αξιωματούχων στο Ιράκ δείχνουν να αποδίδουν.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]