Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δυσαρέσκεια στην Τουρκία για την μεταρρύθμιση που ετοιμάζει ο Ερντογάν

Δεν συμφωνούν στο "μοίρασμα της πίτας";

Προειδοποιήσεις από ανώτατους δικαστές!

Μέλη του πανίσχυρου δικαστικού κατεστημένου της Τουρκίας προειδοποίησαν την κυβέρνηση Ερντογάν να μην προχωρήσει στη σχεδιαζόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση, προκαλώντας έτσι ανησυχίες για πιθανή πολιτική αστάθεια στη χώρα.
Σε ομιλία που εκφώνησε το Σαββατοκύριακο, ο Μουσταφά Μπιρντέν, επικεφαλής του Συμβουλίου Επικρατείας, του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας, τόνισε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν νομιμοποιεί τους πολιτικούς να τροποποιήσουν το σύνταγμα.
"Οποιαδήποτε τροπολογία που θα στρέφεται κατά της βασικής αρχής της δημοκρατίας μας για το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους και των θεσμών της λαϊκής παιδείας δεν έχει θέση στην εσωτερική νομοθεσία της χώρας", είπε ο Μπιρντέν στην ομιλία του που ερμηνεύθηκε ως συγκεκαλυμένη προειδοποίηση προς το ισλαμιστικών καταβολών κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Απηχώντας παρόμοιες απόψεις ο Χασάν Γκερτσεκέρ, πρόεδρος του Εφετείου, δήλωσε στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ ότι η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει "πιο επείγοντα ζητήματα από μία συνταγματική μεταρρύθμιση".
Ο Γκερτσεκέρ χαρακτήρισε τα σχέδια για την εκλογή ορισμένων μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου από το κοινοβούλιο "απαράδεκτα". Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, τα μέλη του δικαστηρίου επιλέγονται από τον πρόεδρο.
"Το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι ένα ανώτατο δικαστήριο και θα απέβαινε κατά της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης η εκλογή των μελών του από τα πολιτικά κόμματα", είπε.
Για την τροποποίηση του συντάγματος το κόμμα του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει νομοθετικές ρυθμίσεις μεταξύ των οποίων αυτή που θα καθιστά δυσκολότερη τη διακοπή λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων για ιδεολογικούς λόγους, καθώς και άλλη που προβλέπει την ανασυγκρότηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί η Τουρκία, υποστηρίζει την ανάγκη τροποποίησης του συντάγματος που καταρτίσθηκε το 1980 υπό καθεστώς στρατιωτικής διακυβέρνησης της χώρας και φαλκιδεύει θεμελιώδη πολιτικά δικαιώματα όπως είναι η ελευθερία της έκφρασης και της θρησκείας, δίνοντας παράλληλα υπερβολική επιρροή στον στρατό.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]