Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έτος 2009: Η δημόσια Υγεία στα Σκόπια άρχισε να γίνεται πράξη!

Άργησε αλλά επιτέλους έγινε!

Ο Γκρούεφσκι δίνει επιτέλους την δυνατότητα στους Σκοπιανούς πολίτες, ανεξαρτήτου οικονομικής κατάστασης, να μπορέσουν να ζήσουν, σε περίπτωση που θα αρρωστήσουν! Πολύ καλά έκανε βέβαια ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, αν και πλανάται το ερώτημα σε όλους τους κατοίκους της ΠΓΔΜ: Γιατί δεν το έκανε νωρίτερα και γιατί άργησε τόσο;
Χιλιάδες πολίτες της πΓΔΜ, η οποία κατά το παρελθόν είχαν πρόσβαση μόνο σε ιατρική περίθαλψη έκτακτης ανάγκης και συγκεκριμένες νοσοκομειακές υπηρεσίες, δικαιούνται πλέον να λάβουν δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη μέσω της κυβέρνησης. Η κάλυψη πλέον καλύπτει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως τους ανέργους, τους ηλικιωμένους και τους ανέργους.
Η αλλαγή προκύπτει από τροποποίηση στο Νόμο για τη Δημόσια Υγεία, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον προηγούμενο μήνα. Ο νέος νόμος έχει στόχο αυτές τις "περιθωριοποιημένες ομάδες", δήλωσε ο Πρωθυπουργός Νικόλα Γκρουέφσκι.

Ο υπουργός Υγείας Μπουγιάρ Οσμάνι επιβεβαίωσε ότι, με αυτές τις μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση ικανοποιεί για πρώτη φορά μια βασική αρχή του Συντάγματος της πΓΔΜ: κάλυψη και προστασία της υγείας όλων των πολιτών.
Η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει την κάλυψη των ασθενών που θα έχουν πλέον δικαίωμα περίθαλψης, επιτρέποντάς τους να λαμβάνουν ιατρικές υπηρεσίες όπως όσοι εργάζονται και πληρώνουν ασφάλεια υγείας.
Η γενική ασφάλεια υγείας καλύπτει απεριόριστες επισκέψεις σε ιδιωτικούς γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης, προληπτική φροντίδα και εξετάσεις και θεραπείες στο εξωτερικό. Οι ασθενείς με συγκεκριμένες μολυσματικές νόσους θα μπορούν να λαμβάνουν θεραπεία, εκτός και έχουν άλλη ασφάλιση. Ωστόσο, θα πρέπει να πληρώνουν για τυχόν φαρμακευτικές αγωγές.
Ο υφυπουργός Υγείας Βλάντιμιρ Ποπόβσκι εξήγησε ότι ο νέος νόμος εναρμονίζει ακόμα και την ορολογία του με αυτή των κρατών μελών της ΕΕ. Η ομοσπονδιακή Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της πΓΔΜ θα αποκαλείται πλέον Ίδρυμα Δημόσιας Υγείας και και τα περιφερειακά γραφεία της κέντρα δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με αρχικές οικονομικές προβλέψεις, αυτό το νέο σύστημα περίθαλψης θα κοστίζει πάνω από 5 εκατ. ευρώ για να εφαρμοστεί.
Αν και η κοινωνία καλωσόρισε γενικά την επέκταση της ιατρικής περίθαλψης, κάποιοι γιατροί επέκριναν το επικείμενο φορτίο που θα επιβαρυνθεί ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός. Όπως αναφέρουν, πρέπει να δοθούν κονδύλια και σε πολλά ρημαγμένα νοσοκομεία τα οποία στερούνται επαρκών ιατρικών παροχών ή εξοπλισμών.
Σύμφωνα με τον Δρ. Γκιόργκε Ιβάνοφ, "Με τα κονδύλια που παρέχει τώρα η κυβέρνηση, πολλοί από τους ασθενείς που δεν ήταν σε θέση να λάβουν ιατρική φροντίδα θα έχουν κάλυψη, το οποίο είναι πολύ καλό. Από την άλλη, μέρος αυτών των χρημάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βελτίωση των συνθηκών για τους ασθενείς που έχουν ήδη ασφάλεια".
Το καλό πλέον είναι πως οι κάτοικοι των Σκοπίων δεν θα πεθαίνουν πλέον σαν κατσαρίδες ή μυρμήγκια, σε περίπτωση που αρρωστήσουν και δεν έχουν χρήματα για τα νοσήλειά τους. Το μέτρο είναι οπωσδήποτε καλό, αλλά με τον Γκρούεφσκι ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις, οπότε ας κρατήσουμε τις επιφυλάξεις μας...

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]