Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αυστηρό μήνυμα του ΟΗΕ προς το Ισραήλ

Ζήτησε άμεση άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας Γάζας εκ μέρους των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων - Δριμύ κατηγορώ κατά του Ισραήλ για την επιχείρηση των 20 ημερών

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κάλεσε ευθέως το Ισραήλ να άρει, αμέσως, τον επιβεβλημένο από αυτό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, όπου απόλυτο έλεγχο ασκεί η Χαμάς, αναφερόμενος ειδικά στα θέματα της ομαλής ροής καυσίμων για το 1,5 εκατομμύριο Παλαιστινίων, που ζουν εκεί, της πρακτικής αδυναμίας να εξάγονται προϊόντα και, αντιστρόφως, να εισάγονται είδη καθημερινής ανάγκης, όπως και απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό υλικό.
«Είμαι πολύ ανήσυχος από την επικρατούσα κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ευρισκόμενος στην Κύπρο στο πλαίσιο ειδικής συνόδου του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό. «Η διαβίωση στη Λωρίδα της Γάζας είναι σε εξαιρετικό βαθμό δυσχερής», επισήμανε ο ίδιος αξιωματούχος, ενώ συμπληρώνεται ένα τρίμηνο από την πολύνεκρη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ «Συμπαγές μολύβι».
«Όλες αυτές οι απαράδεκτες καθημερινές δυσχέρειες για τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, βεβαίως και πρέπει να σταματήσουν, αμέσως», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Στο μεταξύ, μετά από έρευνες από μία τριμελή ανακριτική ομάδα, ο ΟΗΕ έδωσε προχθές στη Νέα Υόρκη στη δημοσιότητα επίσημο πόρισμα, για την πρόσφατη περίπου 20ήμερη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας (Δεκέμβριος και Ιανουάριος). Το πόρισμα αυτό εστιάζει πολύ, αφ' ενός σε έναν βομβαρδισμό του Ισραήλ με «στόχο» ένα σχολείο στη Τζαμπαλίγια, όπου είχαν καταφύγει πολλοί άμαχοι, το 24ωρο της 6ης Ιανουαρίου, με τελικό απολογισμό 30-40 Παλαιστίνιους νεκρούς, αφ' ετέρου στον τραυματισμό προσωπικού του ΟΗΕ από άλλη στρατιωτική ενέργεια του Ισραήλ την 15η Ιανουαρίου. Το Ισραήλ από την πλευρά του απορρίπτει τις κατηγορίες, που διατυπώνονται στο πόρισμα του ΟΗΕ, αναφέροντας ότι το σχολείο αυτό «δεν επλήγη εσκεμμένα», όπως και η εγκατάσταση του ΟΗΕ το 24ωρο της 15ης του Ιανουαρίου. Ανέφερε, επίσης, ότι από τις τοποθεσίες αυτές η Χαμάς «έριχνε βλήματα προς το νότιο Ισραήλ».
Στο πόρισμα του ΟΗΕ -από έξι «κεφάλαια» κατηγορητηρίου- διατυπώνεται και μία σειρά εισηγήσεων. Επισημαίνεται ότι, δεν υπάρχει καμία «αδιαπραγμάτευτη αιτιολογία» για την ισραηλινή στρατιωτική δράση, που «επέφερε θανάτους Παλαιστινίων και πολλές και σοβαρές υλικές ζημιές». Ζητούνται από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, που είχε την εποπτεία της πολυήμερης επιχείρησης «Συμπαγές μολύβι», υλικές αποζημιώσεις για όλα τα καταγγελλόμενα γεγονότα -ισάριθμες παραβιάσεις των διεθνώς παραδεκτών για τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]