Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επίσκεψη Νταβούτογλου στα κατεχόμενα: «H Τουρκία στηρίζει τον Ταλάτ στις διαπραγματεύσεις»

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί και
το μέλλον θα είναι καλύτερο από το σήμερα»


Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην πρώτη επίσκεψή του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία στηρίζει τον Ταλάτ στις διαπραγματεύσεις.
Μετά τις συνομιλίες του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε για το Κυπριακό: «Η προοπτική μας για την Κύπρο είναι καθαρή. Θέλουμε να τη μετατρέψουμε σε μία νήσο ειρήνης, εντός ενός περιεκτικού ειρηνικού πλαισίου, κατά τρόπο, που θα εγγυάται τα συμφέροντα, το μέλλον, την ασφάλεια και την ευημερία του τουρκοκυπριακού λαού. Μάλιστα, η προοπτική της Τουρκίας είναι, όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, να μετατρέψουμε σε μία περιοχή ειρήνης».
Ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι αυτό δεν εξαρτάται «από την αγαθή προαίρεση μόνο της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου”. Όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών δικαστηρίων, πρέπει να υποστηρίξουν τις εποικοδομητικές προσπάθειες του Ταλάτ».

Συνέστησε δε σε όλους να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, «ώστε να αποφεύγονται βήματα, που πιθανώς να επιδράσουν αρνητικά στις διαπραγματεύσεις, και κυρίως οι αρμόδιοι των Ηνωμένων Εθνών, των οποίων η συμβολή, ως στιγμής, είναι εξαιρετική και τους ευχαριστούμε γι' αυτό». «Για μας το Κυπριακό είναι κατά βάση ένα ζήτημα των Ηνωμένων Εθνών και μόνον», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι όλη η διεθνής κοινότητα, η “ελληνοκυπριακή διοίκηση”, η Ελλάδα και η Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη, όλες οι πλευρές θα εξακολουθήσουν να παράσχουν την εποικοδομητική τους υποστήριξη».
Ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα, ότι «θα υπάρξει μία δομή, η οποία θα διασφαλίζει τη διζωνικότητα, την πολιτική ισότητα και την ασφάλεια των δύο πλευρών. Επιθυμούμε να μετατρέψουμε όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, σε μία περιοχή ειρήνης».
Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη «εκλογική αναμέτρηση» στην «ΤΔΒΚ», την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικά επιτυχή» και υποστήριξε ότι «αυτό καταδεικνύει ότι έχουν ριζώσει και παγιωθεί οι δημοκρατικοί θεσμοί στην “ΤΔΒΚ”, με μία δημοκρατική εμπειρία, όσο σε λίγα μέρη του κόσμου, γεγονός που πρέπει να επικροτηθεί από όλους». Τα πρώτα λόγια του Τούρκου υπουργού, μετά τη συνάντησή του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ήταν: «Μετά την πρόσφατη ορκωμοσία μου, ως υπουργού Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας και εντός 24ώρου, μάλιστα, πριν καν μεταβώ στο σπίτι και την οικογένειά μου στην Κωνσταντινούπολη, ήρθα στο σπίτι και την οικογένειά μου στην “Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου”».
Πριν αναχωρήσει από τα κατεχόμενα ο κ. Νταβούτογλου επισκέφθηκε στρατόπεδο του τουρκικού στρατού στην Κηρύνεια. Μετά τη συνάντηση με τον Ταλάτ ακολούθησε γεύμα, ενώ ο Τούρκος υπουργός είχε χωριστές συναντήσεις και με τους Έρογλου και Σογιέρ. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Νταβούτογλου για την πορεία των απευθείας συνομιλιών, αντάλλαξαν απόψεις και πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να συμβάλουν στην ειρήνη στην Κύπρο και την περιοχή, θέτοντας τέρμα στο κυπριακό πρόβλημα με μια λύση «που θα προστατεύει τα αδιαμφισβήτητα δικαιώματά τους». «Δεν βλέπουν το Κυπριακό, ως πρόβλημα μόνο μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, αλλά το αξιολογούν, ως ένα πιο ευρύ πρόβλημα, η λύση του οποίου θα συμβάλει στην ειρήνευση στην ευρύτερη περιοχή, τη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας», τόνισε και πρόσθεσε: «Στις διαπραγματεύσεις κινούνται ευέλικτα και θετικά και έδειξαν πως θα πράξουν με θάρρος ό,τι περνάει από το χέρι τους για να λυθεί το Κυπριακό άμεσα».
Στο μεταξύ, την πρώτη δήλωση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, όπου συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος υπουργός ρωτήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ ποια θα είναι η πολιτική του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Νταβούτογλου ευχαρίστησε για την ερώτηση και ανέφερε: «Η Τουρκία ακολουθεί την τελευταία επταετία, αλλά και παλαιότερα, μία πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της. Θέλουμε να έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με αυτούς και το καλύτερο παράδειγμα είναι η Ελλάδα. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί και το μέλλον θα είναι καλύτερο από το σήμερα. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διευρύνουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, γιατί η Άγκυρα αρνείται να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Νωρίτερα, αναχωρώντας για τα κατεχόμενα στην Κύπρο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε «δεν είναι σωστό να δεχόμαστε προκαταβολικά κάποια πράγματα σε ζητήματα που σχετίζονται με το περιεχόμενο των συνομιλιών (για το Κυπριακό), μετά από αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή επιρροές από το εξωτερικό».
Ο Νταβούτογλου είπε πως αφού ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί το πρώτο ταξίδι του στα κατεχόμενα, «υπογραμμίζοντας την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, τη σταθερότητα και την ευημερία της ΤΔΒΚ». Είθισται, ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας να πραγματοποιεί το πρώτο ταξίδι του στα κατεχόμενα. Σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, ο Νταβούτογλου επισήμανε ότι «οι βασικές αρχές της λύσης (του Κυπριακού) για την Τουρκία, είναι η διζωνικότητα, η πολιτική ισότητα, η ανάπτυξη ενός νέου συστήματος συνεταιρισμού και η εφαρμογή της λύσης αυτής στο πλαίσιο της ΕΕ και με τη δραστήρια εγγύηση της Τουρκίας».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]