Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ΕΟΔ καλεί Άγκυρα και Ταλάτ να ξανανοίξουν τον φάκελο για το θάνατο του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί

Κράτος δολοφόνων και φασιστών

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) απαιτεί από την τουρκική κυβέρνηση και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να επαναρχίσουν την έρευνα γύρω από το θάνατο του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί, ο οποίος πιστεύεται ότι υπήρξε στόχος Τούρκων πρακτόρων ασφαλείας ή άγνωστων δολοφόνων του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο.
Ο Ανταλί, πολιτικός συντάκτης της αριστερής καθημερινής Τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Γενί Ντουζέν», ο οποίος αντιμαχόταν τη διαίρεση της Κύπρου, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε έξω από το σπίτι του στη διαιρεμένη πρωτεύουσα του νησιού στις 6 Ιουνίου 1996 ενώ πριν από τη δολοφονία του είχε δεχθεί απειλές σε σχέση με τη δουλειά του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) η ετήσια συνέλευση της ΕΟΔ στη Βάρνα της Βουλγαρίας, ανταποκρίθηκε σε αίτημα της Τουρκοκυπριακής δημοσιογραφικής οργάνωσης «Μπασίν-Σεν», το οποίο υποστηρίχθηκε και από τους εκπροσώπους της ΕΣΚ, να γίνει διαμαρτυρία για την απόπειρα κλεισίματος του φακέλου της υπόθεσης, χωρίς να εντοπιστούν οι δολοφόνοι.
Η υπόθεση βρίσκεται στην ατζέντα της ΕΟΔ εδώ και μερικά χρόνια και είχε εγερθεί, με πρωτοβουλία της ΕΣΚ, σε παρόμοια συνέλευση στο Μπιλμπάο τον Απρίλιο του 2005.
Η ΕΟΔ σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι « η αμφιλεγόμενη διαχείριση της υπόθεσης έχει προβληματίσει τους δημοσιογράφους και των δύο Ενώσεων της Κύπρου και οδήγησε σε έκδοση απόφασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) το 2005, η οποία υπογραμμίζει ότι οι Τουρκικές Αρχές έχουν αποτύχει να διενεργήσουν αποτελεσματική έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου και διέταξε την τουρκική κυβέρνηση να πληρώσει 20 χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση στη σύζυγο του Ιλκάι Ανταλί».
Η ΕΟΔ επισημαίνει ότι η κ. Ανταλί διεκδίκησε αποζημίωση το 1997 από την Τουρκική κυβέρνηση, η οποία ασκεί τον έλεγχο στο βόρειο τμήμα του νησιού, υποστηρίζοντας ότι οι αρχές διέταξαν τη δολοφονία.
Επίσης, υπενθυμίζει ότι το ΕΔΑΔ είχε κρίνει ότι οι τουρκικές αρχές απέτυχαν να διερευνήσουν την πιθανότητα η δολοφονία του Ανταλί να είχε οποιαδήποτε διασύνδεση με τη δουλειά του ως δημοσιογράφου και ότι το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας διενεργήθηκε μόνο, αφότου η αγωγή της αιτήτριας ενώπιον του ΕΔΑΔ κοινοποιήθηκε στην τουρκική κυβέρνηση.
Ωστόσο το ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις για να συμπεράνει ότι πράκτορες ασφαλείας εμπλέκονταν στη δολοφονία.
Ο πρόεδρος της ΕΟΔ Αρνέ Κόνικ είπε ότι «αυτή η υπόθεση δεν πρέπει να κλείσει μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Είναι σκάνδαλο το γεγονός ότι τόσα χρόνια ύστερα από μια βάρβαρη και στοχευμένη δολοφονία, υπάρχει προσπάθεια για σιωπηλό κλείσιμο του φακέλου».
Ο κ. Κόνικ πρόσθεσε ότι η Τουρκία και τα κατεχόμενα θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κάνουν νέες προσπάθειες εντοπισμού των δολοφόνων, τονίζοντας ότι η έκθεση σχετικά με την έρευνα αντανακλά την ανικανότητα και την σκόπιμη ασέβεια για απόδοση δικαιοσύνης.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ ΑΝΤΑΛΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ . ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΕΚΕΙ.ΘΥΣΙΑΖΕΙ Η ΙΔΙΑ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟ ΝΕΚΡΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΛΕΦΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]