Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία κατάφερε να αλλάξει την έκθεση του Μπάκι Μουν

Διαγράφεται η υπόθεση Όραμς;

Μετά από διαβουλεύσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, αφαιρέθηκε από την έκθεση του γενικού γραμματέα, Μπαν Κι-μουν, η αναφορά στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Κοινοτήτων (ΔΕΚ) με την οποία κρίνεται παράνομη η κατοχή ιδιοκτησίας οικίας από το βρετανικό ζεύγος Όραμς στην κατεχόμενη Λάπηθο.
Η έκθεση του Γ.Γ του διεθνούς Οργανισμού για την αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), στην οποία γίνεται και εκτενής αναφορά στη διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, είχε δοθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και στα εμπλεκόμενα μέρη την Παρασκευή αργά το απόγευμα (τοπική ώρα).
Στη συνέχεια, και ενώ αναμενόταν η έκθεση να κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, τελικά δόθηκε σήμερα επειδή υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την τουρκική αντιπροσωπεία για ορισμένα σημεία της έκθεσης.
Το τελικό κείμενο, σε σχέση με το αρχικό που δόθηκε στα μέλη του Σ.Α., έχει βασικά δυο αλλαγές. Η πρώτη αφορά την υπόθεση Όραμς.
Ολόκληρη η σχετική παράγραφος αφαιρέθηκε από την έκθεση. Η δεύτερη έχει σχέση με την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, όπου στο σημείο «για την ανάπτυξη πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων σχέσεων που θα μειώσουν το αίσθημα απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων», αφαιρέθηκε η φράση «δεν συνιστά αναγνώριση».
Στο μεταξύ, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών έχουν ξεκινήσει παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εν όψει του ψηφίσματος που θα εγκρίνει το Σ.Α.
Ενώ η σχετική διαδικασία εξελισσόταν πάντα το μήνα Ιούνιο (η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ λήγει στις 15 Ιουνίου), μετά από συνεννόηση της προεδρεύουσας χώρας για το μήνα Μάιο, που είναι η Ρωσία, με τη Γραμματεία του ΟΗΕ και τα άλλα μέλη του Σ.Α., το ψήφισμα για την Κύπρο αναμένεται να εγκριθεί μέχρι τις 29 του τρέχοντος μηνός. Το επόμενο μήνα θα προεδρεύει στο Σ.Α. η Τουρκία.
Την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν επίσημες διαβουλεύσεις στο Σ.Α. και ήδη η βρετανική αντιπροσωπεία, όπως συνηθίζεται, ετοίμασε το πρώτο προσχέδιο ψηφίσματος με βάση του οποίου θα πραγματοποιηθούν οι συζητήσεις.
Τα μέλη του Σ.Α. αναμένεται να υιοθετήσουν και πιθανό να ενισχύσουν περαιτέρω την πρόταση του Γενικού Γραμματέα ώστε μέσα στα πλαίσια συνολικής αναδιάρθρωσης των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο, να υπάρξει αλλαγή στη σύνθεση και ίσως και στην αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σχετική έκθεση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από την αρμόδια επιτροπή του Οργανισμού για τις ειρηνευτικές αποστολές, μεταξύ άλλων, παρουσιάζεται πρόταση για περικοπή 875.000 δολαρίων από τον προϋπολογισμό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέσα στη διετία 2009-2010 και επιπλέον καλεί τον Μπαν Κι-μουν να προτείνει τρόπους για την αναδιάρθρωση της Δύναμης στο νησί.
Επίσης, στο προσχέδιο ψηφίσματος ζητείται από τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για συνολική και μόνιμη λύση στην Κύπρο, επαναλαμβάνοντας ότι θα είναι στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως τονίζουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Όσο αφορά την έκθεση του Γενικού Γραμματέα, ο Μπαν Κι-μουν εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία των συνομιλιών στη Λευκωσία. Καλεί τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων να επιταχύνουν τη διαδικασία και προτείνει την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) για άλλους έξι μήνες.
Μεταξύ άλλων, σημειώνει: "Καθώς οι ηγέτες ολοκληρώνουν την πρώτη ανάγνωση, θα είναι αναγκαίο να δώσουν μορφή στο ευρύτερο περίγραμμα μιας συμφωνίας, το οποίο φυσικά θα προκύψει.
Οι αντιπρόσωποί τους θα μπορούσαν να παίξουν χρήσιμο ρόλο προωθώντας αυτή την ιδέα σε δυναμική και διαδραστική μορφή".
Αναφερόμενος στην προσωπική του συμβολή και στην αποστολή του ΟΗΕ, τονίζει: "Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι να συνοδεύουν τα μέρη, να βοηθούν και να διευκολύνουν όπως απαιτείται την κυπριακή διαδικασία. Σ' αυτό δεν θα φεισθώ προσπαθειών και παραμένω πλήρως έτοιμος να προσφέρω κατόπιν αιτήματός τους περαιτέρω βοήθεια".
Στη συνέχεια, παραθέτει τις δικές του εκτιμήσεις για το που βρίσκονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, επισημαίνοντας: "Από την τελευταία μου έκθεση, τα μέρη διατήρησαν σταθερό ρυθμό στις συναντήσεις, διεξάγοντας τις διαπραγματεύσεις κατά θετικό και εποικοδομητικό τρόπο.
Τα μέρη τώρα έχουν προχωρήσει πιο κοντά προς το τέλος της πρώτης ανάγνωσης των διαφόρων θεμάτων, έχοντας καταγράψει σύγκλιση σε πολλά σημεία. Όπως δήλωσα σε προηγούμενες ευκαιρίες, αυτό αποτελεί μικρή έκπληξη, καθώς ένα ευρύ περίγραμμα και καθιερωμένες παράμετροι της λύσης είναι καλά γνωστές και ήδη διατυπωμένες από τα μέρη.
Δεν ξεκινούν από την αρχή, αλλά έχουν το πλεονέκτημα ενός σημαντικού όγκου εργασίας στο οποίο μπορούν να βασιστούν.
Αν και οι περιοχές όπου οι απόψεις των πλευρών απέχουν σημαντικά είναι λιγότερες, οι περισσότερες είναι θεμελιώδεις, αντικατοπτρίζοντας στην πρόκληση να μεταφραστεί ο συμφωνημένος στόχος της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σε μία λειτουργική ενωμένη Κύπρο, όπου τα νόμιμα συμφέροντα όχι μόνο αντιπροσωπεύονται αλλά επίσης προωθούνται αποτελεσματικά".
Επίσης, υπογραμμίζει πως "τα ίδια τα μέρη αναγνωρίζουν ότι η διευθέτηση θα είναι δυσκολότερο να επιτευχθεί μετά από κάθε μέρα που περνά χωρίς λύση.
Αναγνωρίζουν επίσης ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και η διαδικασία δεν δύναται να είναι ατέρμονη.
Το πνεύμα των διαπραγματεύσεων κι ο εποικοδομητικός και ανοιχτός τρόπος με τον οποίο οι δύο ηγέτες προσεγγίζουν τις συνομιλίες, απαιτούν όπως η λύση πρέπει να επιτευχθεί εντός λογικού χρονικού πλαισίου".


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]