Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκληραίνει η στάση της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας

Η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί αμέσως με όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το έδαφος κάτω από τα πόδια της Τουρκίας επιχείρησε να τρίξει η Ε.Ε. καλώντας τη χώρα να συμμορφωθεί με όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς από το 2005 έχουν ανοίξει μόλις 10 από τα 35 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ε.Ε. Αυτό διαμήνυσαν οι 27 στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμετ Νταβούτογλου, στη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης στις Βρυξέλλες.
Η τσεχική προεδρία ήταν ιδιαίτερα αυστηρή μετά από τη στασιμότητα που διαπιστώθηκε από πλευράς της Τουρκίας στην τήρηση των δεσμεύσεων, είτε αυτές αφορούν τις μεταρρυθμίσεις είτε άλλες δεσμεύσεις, όπως οι θρησκευτικές ελευθερίες (δικαιώματα Οικουμενικού Πατριαρχείου) και οι σχέσεις με την Κύπρο.
Ενδεικτικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ενταξιακή πορεία της χώρας είναι ότι από τον Οκτώβριο του 2005 που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει μόνο 10 από τα 35 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Όπως είπε ο Τσέχος προεδρεύων του Συμβουλίου στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ανοίξει ένα ακόμη κεφάλαιο, αυτό της φορολογίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί αμέσως με όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η καταδίκη της Άγκυρας για παραβίαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με το κτήριο του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου. Παράλληλα, καλείται να διασφαλίσει ότι οι μη μουσουλμανικές θρησκευτικές κοινότητες μπορούν να καταστούν νομικά πρόσωπα, να ασκήσουν τα περιουσιακά τους δικαιώματα και να εκπαιδεύσουν τον κλήρο τους. Στο πλαίσιο αυτό η Ε.Ε. υπογραμμίζεται ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα έχει σαν συνέπεια να διαπιστωθεί πως η Τουρκία υλοποιεί την υποχρέωση σε ό,τι αφορά την ελληνορθόδοξη κοινότητα.
Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κοινή θέση της Ε.Ε. αναφέρει ότι η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί χωρίς περιστροφές στην ειρηνική επίλυση διαφορών, σύμφωνα με τη χάρτα του ΟΗΕ, με προσφυγή αν χρειασθεί στη Χάγη.
Οι «27» εκφράζουν τη θλίψη τους διότι η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει την υποχρέωσή της σχετικά με το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, καθώς επίσης και γιατί δεν έχει σημειώσει πρόοδο στην κατεύθυνση της ομαλοποίησης των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Από την πλευρά του, ο κ. Νταβούτογλου απέφυγε να αναφερθεί στα παραπάνω εκκρεμή ζητήματα και επικεντρώθηκε στις μεταρρυθμίσεις διαβεβαιώνοντας τους συνομιλητές του ότι η χώρα του θα επιταχύνει τη διαδικασία για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.
Επιστρέφοντας όμως στη χώρα του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας στις Βρυξέλλες, τόνισε στον τουρκικό Τύπο πως «η ένταξη στην Ε.Ε. είναι μονόδρομος».


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]