Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εγκαταλείπει την πολιτική ο Ερντογάν

Το 2015 θα βάλει τέλος...

Τέλος στην πολιτική καριέρα του από τα κοινοβουλευτικά έδρανα θα βάλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2015. Μιλώντας χθες σε ομάδα φοιτητών, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι στόχος του είναι στα επόμενα χρόνια να ανοίξει τις πόρτες του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) σε νέους ανθρώπους, με φρέσκιες ιδέες.
Πρόσθεσε ότι οι κανονισμοί του κόμματός του δεν επιτρέπουν τη διαδοχική εκλογή ενός βουλευτή για περισσότερες από τρεις θητείες και αν στις εκλογές του 2011 επανεκλεγεί, θα είναι η τρίτη κατά σειρά πρωθυπουργική θητεία του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τελείωσε η πολιτική για τον κ. Ερντογάν, έσπευσαν να σχολιάσουν οι τουρκικές εφημερίδες, που ερμήνευσαν τις δηλώσεις του ως ένα πρώτο μήνυμα για την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος πρόεδρος στο μέλλον.
Την ίδια στιγμή ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου να προσαχθεί σε δίκη ο πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ για υπόθεση κομματικών χρηματοδοτήσεων προς το Κόμμα της Ευημερίας το 1990. Τότε ο κ. Γκιουλ ήταν μέλος του κόμματος, το οποίο εξελίχθηκε στο σημερινό κυβερνών ΑΚΡ.
Η απόφαση του δικαστηρίου τάραξε για ακόμη μία φορά την ευαίσθητη ισορροπία στις σχέσεις της κυβέρνησης με το κεμαλικό κατεστημένο, σε μία χρονική στιγμή που ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για το Κουρδικό. Σε χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Γκιουλ εμφανίστηκε ενοχλημένος από την απόφαση του δικαστηρίου λέγοντας ότι βλάπτει την εικόνα της Τουρκίας.
Παρατηρητές των πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας δηλώνουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν "κατέβασε τα χέρια" μπροστά στις συνεχείς παρασκηνιακές πιέσεις που δέχεται και έχασε την αρχική του διάθεση για "κόντρα" με το βαθύ κράτος της Τουρκίας. Πρόκειται για μία άτυπη νίκη των στρατηγών ή για μία ομαλότατη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της γείτονος χώρας, μέσα από την οποία ο Ταγίπ επιθυμεί να εξέλθει αλώβητος και με "ψηλά το κεφάλι"; Υπάρχει συμφωνία με το στρατιωτικό κατεστημένο ή οι πιέσεις του εβραϊκού λόμπυ της Άγκυρας αποδίδουν καρπούς;


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]