Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επτά υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές στα Σκόπια

Καταιγίδα πολιτικών εξελίξεων

πλησιάζει απειλητικά τα Σκόπια


Οι επερχόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και οι προεδρικές, που πρόκειται να γίνουν στις 22 Μαρτίου στα Σκόπια, έχουν αρχίσει να επηρεάζουν σειρά εξελίξεων, κυρίως εθνικιστικού χαρακτήρα, προκειμένου ο σημερινός πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι να επιτύχει την επιθυμητή γι αυτόν συσπείρωση (σε χώρες του δυτικού κόσμου οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί ο Γκρούεφσκι χαρακτηρίζονται ως "εκφοβισμοί") που θα φέρει στη θέση του προέδρου της ΠΓΔΜ πρόσωπο φίλα προσκείμενο στην πολιτική και στις πρακτικές του πρωθυπουργού.
Για τα πρόσωπα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την θέση του προέδρου ίσως θα έπρεπε να γίνει πολύ συζήτηση, αλλά το μόνο βέβαιο είναι πως οι τάσεις τις οποίες εκπροσωπούν είναι χαρακτηριστικές της πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαλότητας που αυτή τη στιγμή υπάρχει στο εσωτερικό των Σκοπίων. Πέρα από τις όποιες εθνοτικές τους διαφορές (Αλβανοί, Βουλγαρόφωνοι, Σλάβοι και "Μακεδονοειδείς") τους ενώνει η φιλοδοξία για τη θέση του προέδρου, ενώ λίγοι από αυτούς ενδιαφέρονται πραγματικά για το αύριο του κρατιδίου της Vardarska Banovina.

Επτά υποψήφιοι -τέσσερις Σλαβομακεδόνες και τρεις Αλβανοί- θα διεκδικήσουν στις 22 Μαρτίου το προεδρικό αξίωμα στην ΠΓΔΜ. Υποψήφιος του συγκυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού της χώρας Νίκολας Γκρούεφσκι είναι ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, που εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ως επικρατέστερος. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM) κατεβαίνει στις εκλογές με τον Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι.
Στην αναμέτρηση θα πάρουν μέρος επίσης ο Λιούμπε Μπόσκοσκι, που προέρχεται από το VMRO-DPMNE αλλά ήρθε σε ρήξη με το κόμμα επειδή προτίμησε τον Ιβάνοφ, και ο Νάνο Ρούζιν, που υποστηρίζεται από το μικρό αντιπολιτευόμενο κόμμα LPD.
Από αλβανικής πλευράς, υποψήφιος του συγκυβερνώντος κόμματος Ενωση για τη Δημοκρατική Ενταξη (DUI), με επικεφαλής τον Αλί Αχμέτι, θα είναι ο Αγκρον Μπουτζάκου. Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών του Μέντουχ Θάτσι θα υποστηρίξει τη Μιρούσε Χότζα, ενώ υποψήφιος του νεοϊδρυθέντος κόμματος «Νέα Δημοκρατία» θα είναι ο αρχηγός του Ιμερ Σελμάνι.
Καθώς κανένας από τους εφτά δεν φαίνεται να συγκεντρώνει το απαραίτητο 50% των ψήφων για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, το πιθανότερο είναι να διεξαχθεί και δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων του πρώτου. Βάσει των δημοσκοπήσεων, μεγαλύτερες πιθανότητες φαίνεται να έχουν οι Ιβάνοφ και Φρίτσκοφσκι.
Ο Μπόσκοσκι υπήρξε υπόδικος στη Χάγη για πάνω από τρία χρόνια, κατηγορούμενος για ανάμειξη σε εγκλήματα κατά των Αλβανών της ΠΓΔΜ στις διεθνοτικές συγκρούσεις του 2001. Τον περασμένο Ιούλιο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον αθώωσε. Πληροφορίες, αναφέρουν πως, προκειμένου να εξευμενιστεί, ο Μπόσκοσκι πρόκειται να αναλάβει τον ρόλο του ανθρώπου μετά τον Γκρούεφσκι και θα είναι αυτός που θα επιβάλει υπογείως την σκληρή γραμμή του κόμματος αλλά και του ιδίου του πρωθυπουργού των Σκοπίων. Το "βιογραφικό" του, εξάλλου, καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις μίας τέτοιας θέσης.
Πολιτικοί παρατηρητές, από το εσωτερικό των Σκοπίων, δεν διστάζουν να δηλώνουν σε κλειστούς κύκλους την ανησυχία τους για το αύριο της πολιτικής ζωής στα Σκόπια. Δεδομένης της φασιστικού τύπου διακυβέρνησης Γκρούεφσκι, δεν τολμούν να σκεφθούν τι χειρότερο μπορεί να περιμένει τους πολίτες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με έναν πρωθυπουργό ο οποίος θα καλύπτεται πολιτικά από τον πρόεδρο της δημοκρατίας. Αναμένουν, μάλιστα, πως οι περιπτώσεις εγκλεισμών σε ψυχιατρεία, φυλακές καθώς και οι εξαφανίσεις πολιτικών αντιπάλων και πολιτικών αντιρρησιών προς την γραμμή Γκρούεφσκι, θα πολλαπλασιαστούν και η περίπτωση του Βάσκο Γκλιγκόριεβιτς θα αποδειχθεί ως ένα θλιβερό προμήνυμα των πραγματικών διαθέσεων του "τρελού" (όπως ακριβώς τον χαρακτηρίζουν) πρωθυπουργού Νικόλα Γκρούεφσκι.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]