Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μιλόσοσκι: Επανέρχεται στις παραληρηματικές προκλήσεις

Μειονότητα και διπλή ονομασία

τέθηκαν και πάλι ως θέματα


Με την επαναφορά των γνωστών ισχυρισμών περί «μακεδονικής μειονότητας» και τον αποκλεισμό κάθε συμβιβασμού εκτός της... διπλής ονομασίας, την οποία μάλιστα θέτει υπό την αίρεση δημοψηφίσματος, ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Α. Μιλοσόσκι υπονομεύει το ήδη διαταραγμένο κλίμα, εν όψει και της νέας συνάντησης των διαπραγματευτών των δύο χωρών την ερχόμενη Τετάρτη.
Ο κ. Μιλοσόσκι σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Ντε Ταγκεστσάιντουνγκ» υποστηρίζει ότι το θέμα του ονόματος έχει τις ρίζες του στην «επιθυμία της Ελλάδας να προστατεύσει τον μύθο του καθαρού έθνους, που σημαίνει ένα κράτος, μια γλώσσα, ένα έθνος», για να οδηγηθεί στο... συμπέρασμα όμως ότι παρ όλα αυτά η «ομιλούσα τη μακεδονική γλώσσα μειονότητα ζει στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας».

Ο Σκοπιανός υπουργός μάλιστα κάνει λόγο για «απαγόρευση χρήσης της μητρικής γλώσσας της μειονότητας και της καλλιέργειας της πολιτιστικής ταυτότητάς της» εντοπίζοντας σε αυτή την προσπάθεια αντιμετώπισης του δήθεν μειονοτικού ζητήματος την «αμφισβήτηση εκ μέρους της Ελλάδας του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού μιας μικρής χώρας όπως η Μακεδονία».
Λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση των δύο διαπραγματευτών στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μιλοσόσκι επανέρχεται στη γνωστή ακραία διαπραγματευτικά θέση ότι το μόνο που μπορεί να δεχθεί η ΠΓΔΜ είναι η καθαρή διπλή ονομασία, η διατήρηση δηλαδή της συνταγματικής ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και η χρήση στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα τού «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)».
Ο κ. Μιλοσόσκι μάλιστα δηλώνει ότι ακόμη και αυτή η πρόταση (η οποία φυσικά απορρίπτεται από την Αθήνα έστω και σαν αφετηρία συζήτησης) θα τεθεί σε... δημοψήφισμα!
Κλείνοντας έτσι κάθε περιθώριο συμβιβασμού, εν όψει και των προεδρικών και δημοτικών εκλογών της 22ας Μαρτίου, ο κ. Μιλοσόσκι κάλεσε την ΕΕ να ζητήσει από την Αθήνα να αντιμετωπίσει σε διμερές επίπεδο το πρόβλημα και να «μη θέτει υπό καθεστώς ομηρείας την ίδια την ΕΕ».
Οι δηλώσεις αυτές του κ. Μιλοσόσκι γίνονται ενώ η κ. Μπακογιάννη δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο επίσκεψης στα Σκόπια υπό την ιδιότητα της προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ, επίσκεψη η οποία εάν τελικά πραγματοποιηθεί, για πολλούς λόγους θα είναι απολύτως προβληματική...



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]