Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απάντησε η Ντόρα στην επιστολή Μιλόσοσκι για "αναθεώρηση της ιστορίας"


Σκόπια: Η Μπακογιάννη αποδέχεται

θέμα "μακεδονικής ταυτότητας"!!!

Απάντηση στην επιστολή που της είχε αποστείλει πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι απέστειλε με ρηματική διακοίνωση στις 24 Μαρτίου η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, σε αυτή μεταξύ άλλων η κ. Μπακογιάννη αναφέρει ότι «αυτό που απαιτείται δεν είναι λόγια που έχουν ως σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων, αλλά πράξεις για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, που βρίσκεται στην καρδιά των διμερών σχέσεων με την ΠΓΔΜ και τις επηρεάζει».

Πρόσθεσε δε πως σχετικώς με τις διάφορες προτάσεις περί σύστασης Επιτροπών, η υπουργός κάνει ξεκάθαρο ότι η Ιστορία είναι γνωστή και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων και Επιτροπών, ενώ όσον αφορά τα περί σύστασης Επιτροπής για την βελτίωση του κλίματος των διμερών σχέσεων, η κυρία Μπακογιάννη επισημαίνει ότι αυτό που απαιτείται για να διασφαλισθούν αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από τον έμπρακτο σεβασμό θεμελιωδών αρχών των σχέσεων καλής γειτονιάς, καθώς επίσης και όλων των σχετικών με τις διμερείς σχέσεις προνοιών και άρθρων που υπάρχουν στην Ενδιάμεση Συμφωνία».
Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις της καγκελάριου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ για την ΠΓΔΜ και το ΝΑΤΟ, ο κ. Κουμουτσάκος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «αυτό που έχει την βαρύνουσα πολιτική σημασία είναι ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Συμμαχίας, ότι χωρίς την προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας, δεν μπορεί να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ».
Η απάντηση των Σκοπίων
Το Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την απαντητική επιστολή της υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη, στον ομόλογό της της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, αναφέρει ότι «η επίσημη Αθήνα απέρριψε την πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι, η οποία υπό τη μορφή τριών συγκεκριμένων προτάσεων στις 13 Μαρτίου 2009 κατατέθηκε προς την υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας».
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ προστίθεται ότι «για πρώτη φορά στην επίσημη διπλωματική αλληλογραφία μεταξύ των δύο χωρών, η κ. Μπακογιάννη παραδέχεται ότι εκτός από το όνομα του κράτους, αντικείμενο εκκρεμότητας αποτελεί και η εθνική ταυτότητα του "μακεδονικού" λαού».
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ,η κα Μπακογιάννη, στην επιστολή της αυτή προς τον κ. Μιλόσοσκι, σημειώνει: «Σχετικά με το ζήτημα του ονόματος, το οποίο αποτελεί την ουσία των προβλημάτων στις οποίες προσκρούουν οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, η Ελλάδα έχει προβεί σε σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αποδεχόμενη μία erga omnes σύνθετη ονομασία, η οποία μπορεί επίσης να συμπεριλάβει και τον όρο "Μακεδονία", με προσδιορισμό που θα διευκρινίζει τη διαφορά μεταξύ της χώρας και του λαού σας και της ελληνικής Μακεδονίας και του πληθυσμού της. Αυτό αποτελεί σημαντική μετατόπιση από την αρχική μας θέση, με την ελπίδα ότι αυτό θα μπορεί να αποτελέσει βάση για την επίτευξη κοινώς αποδεκτής λύσης».


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]