Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παίζοντας με την ειρήνη στα νερά του Αιγαίου...

Ο ψυχολογικός πόλεμος της Άγκυρας

Aκόμα και όσοι αρέσκονται στη θαλπωρή των ψευδαισθήσεων, δεν μπορούν πια να παρακάμψουν την κλιμάκωση της τουρκικής επεκτατικής πίεσης. Η διόλου αβλαβής διέλευση της φρεγάτας στα νερά της Αττικής ήταν μία ακόμα ένδειξη ότι η τουρκική άσκηση στο Αιγαίο δεν υπηρετεί μόνο το επιχειρησιακό σενάριό της, αλλά και σκοπούς ψυχολογικού πολέμου.
Έχοντας από την πείρα τους πεισθεί ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να αντιδράσει, οι Τούρκοι κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους με σκοπό την επιβολή τετελεσμένων. Θεωρούν ότι έχει προ πολλού παρέλθει ο χρόνος «επώασης» και πρέπει να πιέσουν τα πράγματα.
Το ποιοτικά νέο στοιχείο δεν είναι μόνον ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι να ήταν δικό της έδαφος. Είναι κι ότι η συμπεριφορά της στο στρατιωτικό επίπεδο έχει υπερβεί ένα πολύ επικίνδυνο όριο. Για χρόνια είχε ως κεντρικό στόχο να εγγράφει επεκτατικές υποθήκες, να τις συντηρεί και να υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της. Το τελευταίο διάστημα είναι εμφανές ότι επιχειρεί να προκαλέσει «ατύχημα».

Παρενόχληση ελικοπτέρου
Είναι γνωστό ότι στις 7 Ιανουαρίου δύο τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν με επικίνδυνους ελιγμούς ελληνικό ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, τα τουρκικά μαχητικά επιχείρησαν να προκαλέσουν απώλεια στήριξης του ελικοπτέρου και κατ’ αυτόν τον τρόπο να το καταρρίψουν. Το ελικόπτερο μόλις και μετά βίας κατάφερε να ισορροπήσει λίγα μέτρα πάνω από τη θάλασσα και στη συνέχεια να προσγειωθεί στο Φαρμακονήσι.
Αρμόδιες ελληνικές πηγές υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα επιδιώκει την πρόκληση ενός τέτοιου «ατυχήματος». Το επεισόδιο, που στοίχισε τη ζωή στον σμηναγό Κώστα Ηλιάκη, την έπεισε ότι μπορεί να τα κάνει ατιμωρητί. Είναι ενδεικτική η δήλωση του τότε αρχηγού της τουρκικής αεροπορίας Φαρούκ Τζομέρτ: «Αν οι Έλληνες ξαναρίξουν αεροσκάφος μας, η απάντησή μας θα είναι διπλή, δηλαδή θα ρίξουμε δύο αεροσκάφη τους». Η δήλωση αυτή έγινε τον Νοέμβριο 2006 λίγο μετά την επίσκεψη του στρατηγού Μπουγιούκανιτ στην Αθήνα, για τα αποτελέσματα της οποίας η κυβέρνηση Καραμανλή είχε μιλήσει σχεδόν με ενθουσιασμό.
Μέχρι και σήμερα, η κυρίαρχη άποψη είναι ότι η Τουρκία επιδιώκει την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου με σκοπό να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία δεν επιδιώκει θερμό επεισόδιο με την έννοια της έστω και περιορισμένης έκτασης σύγκρουσης αεροπορικών ή ναυτικών μονάδων. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να το στήσει και ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι σίγουρη ότι η έκβασή του θα είναι υπέρ της.
Επίδειξη δύναμης
Εκμεταλλευόμενη το φοβικό σύνδρομο της Αθήνας, οι Τούρκοι χρησιμοποιούν την απειλή του θερμού επεισοδίου για να την εξουθενώσουν πολιτικοψυχολογικά και να αποσπάσουν κέρδη, χωρίς να χρειασθεί να ρίξουν ούτε μία σφαίρα. Για να καταστήσουν, όμως, την απειλή τους αξιόπιστη κι αποτελεσματική είναι υποχρεωμένοι να κάνουν επίδειξη δύναμης. Για να κάμψουν την ελληνική πλευρά προβαίνουν σε πράξεις διασυρμού και τρομοκράτησής της. Σ’ αυτό το πλαίσιο εγγράφονται η βόλτα της φρεγάτας έξω από τη Μακρόνησο, οι υπερπτήσεις πάνω από νησιά και βεβαίως η πρόκληση «ατυχήματος».
Είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις πιέσεις της, στην επίσημη ιστοσελίδα του Γενικού της Επιτελείου καταγγέλλονται οι «παρενοχλήσεις» των τουρκικών μαχητικών από ελληνικά. Παρενοχλήσεις αποκαλούν τις αναχαιτίσεις, που πραγματοποιεί η ελληνική αεροπορία, όταν σημειώνονται παραβιάσεις. Με άλλα λόγια, δεν παραλείπει να δίνει ταυτοχρόνως τη μάχη της προπαγάνδας, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα.
Μετά τα Ιμια, η Τουρκία προσπαθεί να εφαρμόσει τη συνταγή πρώτον στις ακατοίκητες πια νησίδες Ρω και Στρογγύλη (εκατέρωθεν του Καστελόριζου), στο Φαρμακονήσι και στο Αγαθονήσι.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 3/2/1996 η τότε πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ είχε δηλώσει ότι θα φέρει στο διεθνές πεδίο το καθεστώς 1.000 περίπου νησίδων και βραχονησίδων, που αποτελούν τουρκικό έδαφος! Ας σημειωθεί ότι στο Αγαθονήσι κατοικούν περίπου 70 άτομα, ενώ στο Φαρμακονήσι βρίσκεται μονίμως μόνο η στρατιωτική φρουρά του. Οι λίγοι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν, γιατί δεν μπορούσαν να επιβιώσουν οικονομικά. Η ελληνική Πολιτεία δεν φρόντισε να δώσει τα αναγκαία κίνητρα στους κατοίκους για να παραμείνουν. Το πρόβλημα δεν λύνεται από τον θλιβερό συνδυασμό φόβου και αδιαφορίας.
Η ερήμωση των νησίδων του Ανατολικού Αιγαίου τις καθιστά πολιτικά ευάλωτες και διευκολύνει τη συστηματική προσπάθεια της Άγκυρας να τις «γκριζάρει». Η παρουσία στρατιωτικής φρουράς είναι καλύτερο από το τίποτα, αλλά δεν εξισορροπεί την απουσία μονίμων κατοίκων. Είναι απείρως πιο δύσκολο για την Άγκυρα να διεκδικήσει κατοικημένα νησιά παρά ακατοίκητα.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]