Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένα γράμμα στον Γιώργο Παπανδρέου

Εσείς, κύριε Παπανδρέου,

πώς θα μας κυβερνήσετε;


Αγαπητέ κ. Παπανδρέου,
Δεν είμαι σίγουρη αν ποτέ θα διαβάσετε αυτή την επιστολή, αφού γνωρίζω ότι δεν έχετε καιρό ν’ ασχοληθείτε με ταπεινότητες σαν και του λόγου μου. Παρ’ όλα αυτά, ήρθε το πλήρωμα το χρόνου και νιώθω την εσωτερική ανάγκη να σας στείλω ένα μήνυμα, είτε το διαβάσετε είτε όχι.
Κύριε Παπανδρέου, η ζοφερή πραγματικότητα δείχνει ότι ενωρίτερα ή αργότερα είστε κι εσείς καταδικασμένος να κυβερνήσετε, όχι ως το απόλυτα βέλτιστον αλλά ως το μη χείρον, όπως είπε προ ημερών και ο δικός σας κ. Μίμης Ανδρουλάκης. Κάτι θα ξέρει αυτός για να λέει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμο ακόμη να κυβερνήσει... Κι όταν εξ ιδίων προέρχονται τα βέλη, τι καλύτερο να πω εγώ; Βέβαια, αν δεν έχετε προλάβει να ετοιμαστείτε μέσα στα πέντε χρόνια που είστε στην αντιπολίτευση, ο κοινός νους λέει ότι δεν θα είστε έτοιμοι ποτέ… δυστυχώς για τον τόπο.

Τέλος πάντων, κουτσά στραβά, είστε κι εσείς μαρκαρισμένος από τη μοίρα να εκτίσετε την πρωθυπουργική ποινή σας, όπως θα έλεγε κι ο πολιτικοφιλόσοφος Πολύδωρας. Είστε κι εσείς καταδικασμένος να σηκώσετε το βαρύ σταυρό των αμαρτιών πατέρων και προπατόρων, καθότι η ρήση «αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα» πρέπει νομοτελειακά να επαληθευτεί και στη δική σας περίπτωση. Τι είπατε; Δεν είναι ποινή ο πρωθυπουργικός θώκος αλλά είναι η εκπλήρωση ύψιστης φιλοδοξίας και η διαφύλαξη της οικογενειακής παράδοσης; Αν το βλέπετε έτσι, κ. Παπανδρέου, τότε επιτρέψτε μου να προφητέψω ότι κι εσείς θα αποτύχετε. Αν δεν αντιλαμβάνεστε ότι το ύψιστο πρωθυπουργικό αξίωμα το οποίο ορέγεστε σας καλεί πάνω απ’ όλα να σηκώσετε ένα βαρύτατο σταυρό μαρτυρίου, τότε καλύτερα μη διεκδικείτε την πρωθυπουργία. Κάντε κάτι, απ’ αυτά που ξέρετε, ώστε ο εφιάλτης του πρωθυπουργικού θώκου ν’ απομακρυνθεί από σας. Σοβαρά σας μιλάω.
Για να τεκμηριώσω τ’ ανωτέρω, θα σας θυμίσω ότι τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τούτη τη χώρα είναι διαχρονικά και κανένα κόμμα, καμία ηγεσία δε μπορεί να τα λύσει μόνη της. Χρειάζεται συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και σύσσωμου του Ελληνικού λαού για να δει ο τόπος ξημέρωμα, και το ΠΑΣΟΚ να δει τον ημιανατέλλοντα ήλιο του επιτέλους να βγαίνει ολόκληρος πάνω από τον ορίζοντα. Εκτός από την επιτακτική ανάγκη επανίδρυσης του Κράτους, χρειάζεται πρώτα και πάνω απ’ όλα αλλαγή νοοτροπίας λαού και εξουσίας, ήθος, όραμα, ενότητα, και κυρίως κοινός νους. Τα ουτοπικά συνθήματα της νεολαίας μας, «Ζητάμε τα πάντα», τα οποία κι εσείς λαϊκίστικα φερόμενος χειροκροτείτε, δείχνουν νοοτροπία νηπιακής φύσεως. «Τα σιέλω όλα ντικάα μου!», τσιρίζει το βρέφος στη μαμά του, μόλις αρχίσει και αρθρώνει λέξη. Η διαβρωτική για τη χώρα μας νοοτροπία ότι όλοι έχουν δικαιώματα, και τις υποχρεώσεις τις έχουν μόνο όσοι είχαν τη μωροφιλοδοξία να κυβερνούν – τι θα κάναμε χωρίς εσάς τους μωροφιλόδοξους, θα μου πείτε – πρέπει ν’ αλλάξει, αν τούτος ο τόπος πρόκειται να δει ποτέ άσπρη μέρα.
Δε σας έχω ακούσει, κύριε Παπανδρέου, να κάνετε τέτοιες συστάσεις στους πολίτες. Δε σας άκουσα ποτέ να τους πείτε να είναι εντάξει στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Δε σας άκουσα να κάνετε έκκληση στους εργαζόμενους στο Δημόσιο λεβιάθαν να είναι αποδοτικοί στην εργασία τους, να μη κατασπαταλούν δημόσιους πόρους, και να σέβονται τον πολίτη που πάει για εξυπηρέτηση. Δε σας άκουσα ποτέ να καταδικάζετε τη διαφθορά σε επίπεδο εργαζομένων στο Δημόσιο και στην Τοπική αυτοδιοίκηση. Μιλάτε μόνο για τη διαφθορά της εξουσίας, και καλά κάνετε, κι εγώ την καταδικάζω, αλλά ακόμη και η πιο ενάρετη κυβέρνηση αν υπήρχε δε θα μπορούσε να κάνει πολλά όταν το μεγαλύτερο μέρος του λαού συντηρεί τη σάπια νοοτροπία που έχει. Όταν το σύνθημα που κυριαρχεί στις καρδιές των περισσοτέρων είναι «άρπαξε να φας και κλέψε νάχεις», πώς μπορεί ένας τόπος να πάει μπροστά; Με καμία κυβέρνηση δε μπορεί να επιτευχθεί τούτο. Όταν παραδοσιακά ο Έλληνας μισεί τους νόμους κι εχθρεύεται εκείνους που είναι εντεταλμένοι για τη διαφύλαξη της νομιμότητας, πώς είναι δυνατόν ν’ αποτραπεί η χαοτική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει σαν χώρα;
Τάζετε πολλά, κύριε Παπανδρέου, πολλά που γνωρίζετε ότι δε θα μπορέσετε να εκπληρώσετε. Διότι ακόμη και στα παραμύθια βρίσκουμε ότι μία μόνο φορά έπεσε το μάννα εξ ουρανού και τα ορτύκια στην έρημο. Εσείς πώς θα κάνετε το θαύμα; Πώς θα πέσει το «μάννα» όταν οι ξένοι επενδυτές μας πήραν είδηση και δεν πατάνε στη χώρα μας για να επενδύσουν ούτε ένα ευρώ, ενώ οι ντόπιοι επενδυτές φυγαδεύουν τα κεφάλαιά τους σ’ άλλη γη σ’ άλλα μέρη; Πώς θα πείσετε τις ξένες τράπεζες να μας δανείσουν με χαμηλότερο επιτόκιο – μια ζωή με δανεικά ζούμε… τι «προνόμιο» κι αυτό! – όταν η εικόνα της χώρας μας είναι εικόνα ενός ημιδιαλυμένου κράτους όπου οι πολίτες του, αντί να εργάζονται, βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους με πανό και συνθήματα, απαιτώντας να λάβουν παρά του μη έχοντος; Πώς θα πείσετε τους μαθητές και σπουδαστές να σταματήσουν τις παραδοσιακές καταλήψεις και να επιστρέψουν στις ερειπωμένες, από τους δικούς τους βανδαλισμούς, αίθουσες διδασκαλίας τους; Μήπως κάνοντας τα χατίρια τους; Μήπως εκπληρώνοντας όλα τα παράλογα αιτήματά τους; Και πώς θα εξασφαλίσετε καλοπληρωμένη δουλειά στις στρατιές των πτυχιούχων σε μια χώρα που παράγει μόνο αέρα κοπανιστό; Και με τους αδίστακτους αντιεξουσιαστές και κουκουλοφόρους πώς θα τα βρείτε κ. Παπανδρέου; Πώς θα τους εξημερώσετε; Γι αυτό σας λέω, μην προχωράτε ξυπόλυτος στ’ αγκάθια της εξουσίας. Μη βιάζεστε κι εσείς να καείτε, διότι κατά παράδοση όλοι οι πρωθυπουργοί κι όλα τα κόμματα καίγονται όταν έρθουν στην εξουσία της Ελλάδας. Καλά δεν περνάτε στην αντιπολίτευση; Αν μη τι άλλο, έχετε πάντα "δίκιο¨"! Τι τη θέλετε την εξουσία; Πάτε φιρί φιρί να βάλετε μπελάδες στο κεφάλι σας; Τόοοσο πολύ μας αγαπάτε;
Και με τους αρπακτικούς γείτονές μας τι θα κάνετε, κ. Παπανδρέου; Πώς θα καλοπιάσετε τους Τούρκους να μη μας προκαλούν καθημερινά στο Αιγαίο και να μην ορέγονται τη Θράκη. Υπήρξατε γαρ Υπουργός Εξωτερικών επί πολλά έτη και δεν κάνατε το θαύμα… Με τους από πάνω; Τι θα κάνετε με τους Σκοπιανούς; Έχετε κανέναν άσσο στο μανίκι; Και με το χάρτη της «Μεγάλης Μακεδονίας» με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη μας, που εδώ και δεκαετίες έχουν κυκλοφορήσει ενώ εμείς βγάζουμε τα μάτια μας αναμεταξύ μας, τι θα κάνετε; Σε ποιους μεγάλους θα στραφείτε για βοήθεια; Δε βλέπω να έχουμε και μεγάλες συμπάθειες στη διεθνή σκακιέρα… Και με τους άλλους που διεκδικούν την Τσαμουριά στα πλαίσια της Μεγάλης Αλβανίας που οραματίζονται, τι θα κάνετε; Τι έχετε ήδη κάνει ως πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής διεθνούς; Όταν τα αρπακτικά ένα γύρω, με τη βοήθεια των ισχυρών της γης σχεδιάζουν τον ακρωτηριασμό της Ελλάδας, εσείς καταναλώνετε όλο τον πολύτιμο χρόνο σας να πολεμάτε τον Καραμανλή, αντί να τον βοηθήσετε; Θα τα βρείτε μπροστά αυτά κ. Παπανδρέου, ό,τι σπέρνετε θα το θερίσετε, αλλά η Ελλάδα φοβάμαι ότι θα έχει χάσει το τρένο…
Κύριε Παπανδρέου, διαβάζω τον καθημερινό σας Βασικό Σχολιασμό της Επικαιρότητας, ψάχνοντας απεγνωσμένα να βρω συγκεκριμένες θέσεις που αποπνέουν ελπίδα, αλλά δε βλέπω φως. Τα ίδια χιλιοειπωμένα κούφια συνθήματα, η ίδια αντιδεξιά υστερία, η ίδια αντικαραμανλική ρητορική, ωιμέ! Αντιγράφω εδώ μερικούς από τους ανέξοδους και άνευ ουσιαστικού περιεχομένου αφορισμούς του ΠΑΣΟΚ, μήπως δεν έχετε προλάβει να τους διαβάσετε:
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν οι κυβερνητικές υποσχέσεις ήταν ευρώ, θα είχαν σωθεί. Ο μεγάλος εμπαιγμός.
Εγκληματικότητα. Σε ποια χώρα ζει η κυβέρνηση;
Απαγωγή Παναγόπουλου. Εντείνεται το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών.
Ολυμπιακή. Το έπος του Κατάρ...
Βασική επιλογή μας η "Πράσινη Ανάπτυξη". Τι σημαίνει για τους αγρότες. Θα είναι οι πρώτοι μεγάλοι κερδισμένοι από το νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Η ποιότητα στα προϊόντα θα δώσει προοπτική σε κάθε αγρότη.
Παιδεία: Η Πανεπιστημιακή κοινότητα διαδηλώνει για μία καλύτερη παιδεία και ενάντια στη βία.
Η οδυνηρή για τον πολίτη πραγματικότητα ΔΕΝ ανασχηματίζεται. Δεν μπορούν να δώσουν λύση αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα. Ο σχεδιασμός του ΠΑΣΟΚ παραμένει ίδιος: εξειδικεύουμε το σχέδιό μας, δίνουμε σοβαρές, υπεύθυνες και προοδευτικές απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών.
Γ. Παπανδρέου, μετά από την χθεσινή του επίσκεψη στον τραυματισμένο αστυνομικό Διαμαντή Ματζούνη: "Απροστάτευτος ο πολίτης στη χώρα μας. Μπορούμε μία διαφορετική Ελλάδα. Μία ευνομούμενη Πολιτεία που προστατεύει τη ζωή, το βιος, το δίκιο του πολίτη".
Οικονομία. Η αλήθεια δεν υπονομεύει την οικονομία. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία είναι η αναξιόπιστη κυβέρνηση Καραμανλή.
Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ: μία άλλη πολιτική, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχουν στο επίκεντρο τους τις ανάγκες των εργαζομένων και των ασφαλισμένων.
Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Τη λύση θα τη δώσει ο λαός. Και όσο ταχύτερα το αντιληφθεί η αποχωρούσα κυβέρνηση , τόσο καλύτερα για τον τόπο.
Η χώρα δεν διαθέτει κυβέρνηση. Είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Το μόνο που μπορεί να προσφέρει πια είναι η αποχώρησή της. Για να δώσει τη λύση ο λαός.
Οικονομία. Την ώρα που η οικονομία βουλιάζει, τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα υποφέρουν και οι αγρότες εξεγείρονται, η κυβέρνηση Καραμανλή παρακολουθεί αμήχανη τις συνέπειες των καταστροφικών πολιτικών της...>>
Ας μη σας κουράζω περισσότερο. Καλά είναι τα συνθήματα αυτά, τα γράφουμε κι εμείς οι ταπεινοί μπλόγκερς που δεν έχουμε βλέψεις για εξουσία. Από σας όμως περιμένουμε κάτι διαφορετικό. Η κενή περιεχομένου δημαγωγική ρητορική σας επαναλαμβάνεται συστηματικά, ξεχνώντας ότι τα όσα βλέπετε και καταδικάζετε είναι όλα εγγενή προβλήματα του Ελληνικού κράτους και δεν θα εξαλειφθούν χωρίς ριζική αλλαγή νοοτροπίας σε κυβερνώντες και κυβερνώμενους. Μην αυταπατάστε και μη μας εξαπατάτε ότι εσείς θα μας λύσετε τα προβλήματα. Όσο για την πράσινη ανάπτυξη που υποσχεθήκατε στους αγρότες, μου θυμίζει τα πράσινα άλογα… και τον ημιανατέλλοντα και μηδέποτε ανατείλαντα πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, από παπανδρεϊκή ρητορεία έχουμε συνηθίσει… Δεν ξεχνάω εκείνο το «Έξω από την ΕΟΚ, έξω από το ΝΑΤΟ – ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» του αείμνηστου μπαμπά σας. Όπως επίσης δεν ξεχνάω και το «Τσοβόλα δώστα όλα» του ιδίου.
Και αν τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη «Δεξιά» είναι αρκετά για ν' αναδείξουν την ανεπάρκειά της να κυβερνήσει, τα σχεδόν είκοσι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν τάχα ικανά να αποδείξουν και τη δική του ανεπάρκεια; Κι εσείς δεν ανακυκλώνετε τα ίδια παλαιά βασικά υλικά; Ή μήπως νομίζετε ότι οι πολίτες αυτής της χώρας που τεχνιέντως εκμαυλίστηκαν από τους κ.κ. Σημίτη και Παπαντωνίου – ενώ εσείς κρατούσατε σιγήν ιχθύος – στο σφαγείο του Χρηματιστηρίου, για να υπεξαιρεθεί το βιος τους από τα ξένα και ντόπια κοράκια, έχουν ξεχάσει;
Γι’ αυτό σας λέω κ. Παπανδρέου, η πορεία σας προς την εξουσία ας είναι ταπεινή και αθόρυβη. Κι όχι αγαπητιλίκια με Τσίπρα και Αλαβάνο διότι ο τόπος δεν αντέχει περισσότερο χάος. Αν έχετε κότσια, να βγάλετε αυτοδυναμία. Αφήστε τα δεκανίκια του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, εμπνευστή και προστάτη των αναρχοβανδάλων και υποστηρικτή της ανεξέλεγκτης λαθρομετανάστευσης. Αφήστε το παραμύθι περί συσπείρωσης “αριστερών” δυνάμεων, κλπ. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που τάσσεται υπέρ της ελεύθερης (ασύδοτης) οικονομίας και αυτό δεν κρύβεται. Ή μήπως θ’ αρχίσετε τις κρατικοποιήσεις όταν έλθετε στην εξουσία και δεν μας το έχετε πει; Κύριε Παπανδρέου, η δημαγωγία και ο λαϊκισμός έχουν τα όριά τους, κι εσείς τα έχετε ήδη υπερβεί. Όσο γρηγορότερα έλθετε στα συγκαλά σας, όσο γρηγορότερα αντιληφθείτε την κρισιμότητα των καιρών, τόσο το καλύτερο για σας, για το κόμμα σας και για την Ελλάδα. Προς το παρόν, με τα καμώματά σας, μου δίνετε το δικαίωμα να προτιμώ Καραμανλή ως το μη χείρον. Στο χέρι σας είναι να με πείσετε ν’ αλλάξω. Ιδού η "Ρόδος": ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ!!!
Από Μαρία Σεφέρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]