Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απλήρωτοι οι διπλωματικοί υπάλληλοι - Η υπουργός Εξωτερικών ασχολείται με την διαδοχή στο κόμμα!

Εξευτελισμός της Ελληνικής διπλωματίας

Οικτρή η κατάσταση της οικονομίας

Για γέλια και για κλάματα η υπόθεση...


Απλήρωτοι για πρώτη φορά στην ιστορία του υπουργείου Εξωτερικών έχουν μείνει από την περασμένη εβδομάδα οι διπλωμάτες και οι υπάλληλοι του υπουργείου οι οποίοι υπηρετούν στο εξωτερικό, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση στις πρεσβείες και στα γενικά προξενεία της χώρας!
Όπως όλα δείχνουν, η «στάση πληρωμών» την οποία επιβάλλει η υστέρηση εσόδων που εμφανίζεται στο υπουργείο Οικονομίας αγγίζει πλέον ακόμη και τους πιο προνομιούχους υπαλλήλους του Δημοσίου, αφού για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους τα άδεια θησαυροφυλάκια του Γενικού Λογιστηρίου τούς έχουν ήδη αναγκάσει να αναμένουν επί μήνες χρήματα που δικαιούνται, όπως είναι τα εφάπαξ και οι συντάξεις τους που καθυστερούν να εγκριθούν.

Επισήμως η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αναλαμβάνει την ευθύνη για την καθυστέρηση, διαψεύδοντας ότι ευθύνεται το υπουργείο Οικονομίας. Ανεπισήμως, όμως, υπηρεσιακοί παράγοντες διαβεβαιώνουν τους διπλωμάτες ότι η ευθύνη είναι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο έλυσε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε μόνον έπειτα από παρέμβαση της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.
Σύμφωνα με την πάγια τακτική που ακολουθείται από το υπουργείο Εξωτερικών, η μισθοδοσία των υπαλλήλων οι οποίοι υπηρετούν στο εξωτερικό καταβάλλεται ανά δύο μήνες με εμβάσματα που πιστώνονται στους λογαριασμούς τραπεζών στο τέλος Ιανουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου, Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Πρόβλημα ρευστότητας για την εξόφληση της μισθοδοσίας στις 85 πρεσβείες και στα 55 γενικά προξενεία της χώρας μας άρχισε να εμφανίζεται για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο, όταν η μισθοδοσία πιστώθηκε στις τράπεζες με καθυστέρηση μιας εβδομάδας. Το πρόβλημα έγινε οξύτερο για τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, καθώς τα σχετικά κονδύλια δεν έχουν πιστωθεί ακόμη και δεν προβλέπεται να πιστωθούν και να είναι διαθέσιμα πριν από τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από τις 25 Νοεμβρίου!
Οπως είναι φυσικό, η αναστάτωση που υπήρξε στον διπλωματικό κλάδο ήταν τεράστια και δεν έχει κοπάσει ακόμη, ενώ τα τηλέφωνα της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών έχουν ανάψει τις τελευταίες ημέρες από διπλωμάτες και υπαλλήλους οι οποίοι ρωτούν τι έχει συμβεί.
Tο πρόβλημα δημιουργήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει να διαχειριστεί έναν ελλειμματικό προϋπολογισμό που κλείνει αυτό τον μήνα χωρίς να επαρκούν τα αποθεματικά για την κάλυψη όλων των ανελαστικών αναγκών.
Η αρχή έγινε με την περικοπή των δικαιούχων δημοσίων υπαλλήλων που κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους για συνταξιοδότηση και δεν μπορούν να εισπράξουν ακόμη ούτε καν το εφάπαξ το οποίο δικαιούνται. Προβλήματα παρατηρήθηκαν και στη μισθοδοσία υπαλλήλων άλλων υπουργείων και το φαινόμενο κορυφώθηκε όταν υπήρξε καθυστέρηση και στην καταβολή των πιστώσεων για τη μισθοδοσία του υπουργείου Εξωτερικών.
Το πρόβλημα επιλύθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή 28 Νοεμβρίου και αφού υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Οικονομίας. Για να μη δοθεί, όμως, η εντύπωση ότι η κυρία Μπακογιάννη ακολουθεί τη στρατηγική του κ. Δ. Αβραμόπουλου (ο οποίος κατηγόρησε πρόσφατα τον κ. Γ.Αλογοσκούφη ότι καθυστερεί πιστώσεις για το υπουργείο Υγείας) και πυροδοτηθεί ένας ακόμη εμφύλιος πόλεμος μεταξύ υπουργών που εκλέγονται στην Α΄ Περιφέρεια Αθηνών, η υπουργός Εξωτερικών έδωσε εντολή στους συνεργάτες της να μη δημοσιοποιήσουν τη δυσφορία τους και να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη για την καθυστέρηση.
Επισήμως, λοιπόν, συνεργάτες της υπουργού επισημαίνουν ότι η καθυστέρηση στη μισθοδοσία προκλήθηκε από μια βλάβη στο μηχανογραφικό σύστημα και στην προσπάθεια να ενσωματωθούν στους μισθούς των διπλωματών και των υπαλλήλων οι αυξήσεις που δικαιούνται κάθε νέα χρονιά, αλλά και το δώρο των Χριστουγέννων.
Ανεπισήμως, όμως, διπλωμάτες της κεντρικής υπηρεσίας πληροφορούν τους συναδέλφους τους ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της αδυναμίας του υπουργείου Οικονομικών να καταβάλει τις απαιτούμενες πιστώσεις και πως δεν πρέπει να περιμένουν τον μισθό τους πριν από τις 15 Δεκεμβρίου.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]