Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κουμουτσάκος: Οι συνομιλίες με τα Σκόπια "βρήκαν τοίχο"


Η απόφαση για την προσφυγή στη Χάγη

πάγωσε την διαδικασία των συνομιλιών


«Οι λέξεις έχουν μοναδική σημασία στα Βαλκάνια, αλλά- δυστυχώς- μπορούν να γίνουν κατανοητές κατά διαφορετικό τρόπο από διαφορετικούς ανθρώπους. Η Ελλάδα πιστεύει ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου και το έχουμε δείξει αυτό.
Πιστεύουμε ότι όλες οι χώρες των Βαλκανίων ανήκουν στην "ευρωπαϊκή οικογένεια" και έχουμε εργαστεί για την υλοποίηση αυτού του οράματος. Ωστόσο, στο ζήτημα της ονομασίας αισθανόμαστε ότι προσκρούσαμε σε τοίχο.
Η άλλη πλευρά έχει εγκαταλείψει το διάλογο υπέρ της προπαγάνδας, των τακτικών καθυστέρησης και της καλλιέργειας μισαλλοδοξίας. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε όλα αυτά ενώπιον του δικαστηρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος

Με την προσφυγή της κατά της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Χάγης, η ΠΓΔΜ «επέλεξε την αντιδικία έναντι του διαλόγου», σημειώνει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και προσθέτει πως «η Αθήνα ούτε εξεπλάγη ούτε ανησύχησε από αυτή την τελευταία κίνηση» (των Σκοπίων).
Ήταν αναμενόμενη (η κίνηση αυτή) από μια κυβέρνηση που- με ιδέες του 19ου αιώνα- θεωρεί την αμοιβαία αποδεκτή λύση ως ήττα. Μια κυβέρνηση που προτιμά την κλειστή πόρτα του εθνικισμού από την ανοιχτή της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης: μια πόρτα που άνοιξε η ίδια η Ελλάδα, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη Θεσσαλονίκη, το 2003, προσφέροντας στη FYROM καθεστώς υποψήφιας χώρας».
Ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνει ακόμη ότι η Ελλάδα έχει ήδη διορίσει τον ad hoc δικαστή στη Χάγη και τους νομικούς συμβούλους της και καταρτίζει τη νομική και πολιτική στρατηγική που θα ακολουθήσει στην υπόθεση και σημειώνει: «Δεν πρόκειται ούτε να βιαστούμε ούτε να χρονοτριβήσουμε. Θα επιλέξουμε πότε θα κινηθούμε, με μεγάλη φροντίδα και προσεκτικό σχεδιασμό. Από τη στιγμή που η FYROM επέλεξε τη δικαστική οδό, θα κάνουμε πλήρη χρήση των διαδικασιών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου».
«Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε το παράδοξο αυτής της διαδικασίας. Έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες συστηματικής παραβίασης των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, ενώ επιμένει πεισματωδώς να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα- που είναι αυτό στο οποίο αφορά η διαμάχη- η FYROM κίνησε διαδικασίες στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο υπό το συνταγματικό της όνομα προκειμένου να μην αμαυρωθεί το προσωρινό της όνομα στις διαδικασίες- ένα προσωρινό όνομα που δεν αποδέχθηκε ποτέ και δεν είχε ποτέ πρόθεση να χρησιμοποιήσει», υπογραμμίζει ο κ. Κουμουτσάκος.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]