Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Αν θεωρείτε ότι οι πρώτες εκατό μέρες της προεδρίας Μπους ήταν κακές, περιμένετε να δείτε τι θα είναι οι τελευταίες εκατό»

Δεν τελειώσαμε ακόμη με τους Μπους...
.
Η δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη διατυπώνεται από τον πρόεδρο της Επιτροπής της Βουλής για την Ενεργειακή Απεξάρτηση και την Υπερθέρμανση της Ατμόσφαιρας, Δημοκρατικό βουλευτή Εντουαρντ Μάρκι, που παρά την ιστορική έκβαση των προεδρικών εκλογών της περασμένης Τρίτης, θεωρεί βέβαιο ότι «στον ελάχιστο χρόνο που απέμεινε στην κυβέρνηση Μπους, δεν βλέπω κανένα λόγο να μην συνεχιστεί η καταστροφική της πολιτική σε όλα τα μέτωπα».
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πάγια πολιτική πρακτική στις ΗΠΑ, που είναι γνωστή ως «midnight regulations» -σε ελεύθερη μετάφραση «νομοθεσία του μεσονυκτίου»- και αφορά τις νομοθετικές τροποποιήσεις, προσθήκες και γενικώς παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής υπό το λυκόφως μιας απερχόμενης κυβέρνησης.


Αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς, το νομοθετικό έργο «του μεσονυκτίου» είναι μεγαλύτερο -κατά μέσο όρο 17% - από το έργο της τετραετούς διακυβέρνησης, και πρακτικά αδύνατο να υποστεί τον απαιτούμενο κοινοβουλευτικό έλεγχο λόγω της ρευστότητας που επικρατεί κατά την περίοδο παράδοσης της εξουσίας. Για το λόγο αυτό, εκδόθηκε στα μέσα καλοκαιριού ένα μάλλον τυπικό υπόμνημα από τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Τζόσουα Μπόλτεν, σύμφωνα με το οποίο το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης Μπους έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου, έτσι ώστε να μην απομένει καμία εκκρεμότητα. Την απάντηση στο υπόμνημα εκείνο έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο Τζορτζ Μπους, δηλώνοντας με το χαρακτηριστικό του χαμόγελο ότι «μου φαίνεται πως έχω ακόμη πολλή δουλειά να κάνω μέχρι να εγκατασταθεί στο γραφείο μου ο νέος πρόεδρος». Πράγματι υπάρχει πολλή δουλειά και καθόλου δημοσιότητα.
Στραμμένος στις κάλπες και βυθισμένος στις ανανεωμένες ελπίδες του, ο αμερικανικός λαός, ούτε μαθαίνει, ούτε ενδιαφέρεται για τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις, τις οποίες όμως καταγράφουν διάφορες ΜΚΟ, φυσικά χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης.
Σύμφωνα με τις λίστες αυτών των οργανώσεων, οι «νομοθεσίες του μεσονυκτίου» καλύπτουν όλους τους σημαντικούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής: από τις εξωτερικές σχέσεις και την εθνική ασφάλεια μέχρι το περιβάλλον και την κοινωνική μέριμνα. Δυστυχώς όμως, ακόμη και οδεύοντας προς την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος υπογράφει επικίνδυνους νόμους που θορυβούν τους ελάχιστους που το αντιλαμβάνονται.
- Πρόκειται για «αντιπεριβαλλοντικούς, αντιδημοκρατικούς και αντικοινωνικούς νόμους», όπως επισημαίνεται σχετικά. Για παράδειγμα, προωθείται προς ψήφιση νόμος που επεκτείνει και διευκολύνει την αστυνομική έρευνα εναντίον υπόπτων για τρομοκρατία, ακολουθούν περιβαλλοντικοί νόμοι που ανεβάζουν τα όρια βιομηχανικής ρύπανσης, καταργούν τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από μια σειρά βιομηχανικών δραστηριοτήτων και επιτρέπουν αύξηση της ρύπανσης από την πετρελαιοβιομηχανία, κι όλα αυτά παρά τις αντιρρήσεις της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος.
- Στο κοινωνικό πεδίο προωθούνται ρυθμίσεις που δυσχεραίνουν την πραγματοποίηση εκτρώσεων, περιορίζουν τον αριθμό των ανθυγιεινών επαγγελμάτων, και μικραίνουν τις λίστες φθηνών φαρμάκων για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες (π.χ. ανθρακωρύχους).
- Στο πεδίο της διεθνούς πολιτικής προωθήθηκαν τον τελευταίο καιρό, και στο αποκορύφωμα της προεκλογικής περιόδου, σημαντικότατοι νόμοι, όπως εκείνος για την πυρηνική συνεργασία με την Ινδία, παρά το γεγονός ότι η χώρα αυτή δεν προσυπογράφει το Σύμφωνο Μη Διάδοσης Πυρηνικών Οπλων, και ο αμφιλεγόμενος νόμος για τις πετρελαϊκές γεωτρήσεις στην ανοιχτή θάλασσα. Παράλληλα εγκαινιάστηκε και οριστικοποιήθηκε το διαβόητο «Πρόγραμμα Αθηνά» που αφορά τη στρατιωτικοποίηση της ακαδημαϊκής έρευνας, αλλά και προωθήθηκε το δόγμα Μπους για προληπτικούς πολέμους ως βάση για μια συνολική αναθεώρηση προς την ίδια κατεύθυνση και του ισχύοντος διεθνούς δικαίου.
Με δεδομένο ότι ποτέ δεν καταργήθηκαν οι καθιερωμένες «νομοθεσίες του μεσονυκτίου», επισημαίνεται ότι η υλοποίησή τους θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και θα αφήσει «για πολλά χρόνια ακόμη τη σφραγίδα της διακυβέρνησης του υιού Τζορτζ Μπους στις ΗΠΑ».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]