Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μία οπτική των Τούρκων για τα Βαλκάνια

Διαβάστε ανάλυση που συντάχθηκε από τον Τούρκο αναλυτή Μπουρχάν Μετίν, τον Απρίλιο του 2001, όταν ήταν σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις των Αλβανών ανταρτών στο Τέττοβο και στα Σκόπια. Η ορολογία που χρησιμοποιείται στο κείμενο για την πΓΔΜ και τους κατοίκους της, ανήκει στο συγγραφέα του κειμένου.
Τα σχόλια στο τέλος είναι του υπογράφοντος.

Σάββας Καλεντερίδης

Χορός Ανταρτών

με την Πολιτική στις Οροσειρές Σαρ


Μπουρχάν Μετίν, 01 Απριλίου 2001

Μια ακόμη Βαλκανική κρίση έφεραν στην επιφάνεια οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν μεταξύ του Αλβανικού Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού και των αστυνομικών δυνάμεων της Μακεδονίας τον Φεβρουάριο του 2001. Οι αστυνομικές δυνάμεις της Μακεδονίας ξεκίνησαν αντεπίθεση κατά ανταρτών αγωνιστών που εγκαταστάθηκαν στην ύπαιθρο της περιοχής Καλκάν Ντελέν (Τέττοβο). Η έκταση των συγκρούσεων διευρύνθηκε...με τη συμμετοχή και στρατιωτικών δυνάμεων της Μακεδονίας που υποστηριζόντουσαν από άρματα μάχης και ελικόπτερα,.

Όπως γίνεται σε κάθε Βαλκανική κρίση ή πόλεμο, με την έναρξη των συγκρούσεων άρχισε και η μετανάστευση του άμαχου πληθυσμού. Από τον μήνα Φεβρουάριο που άρχισε η κρίση ως σήμερα, πάνω από 20.000 άμαχοι εγκατέλειψαν την περιοχή τους και βρήκαν άσυλο σε άλλες χώρες.

Το Σύνταγμα του 1991 είναι η Αιτία των Προβλημάτων

Το παρελθόν του προβλήματος που οδηγεί την Μακεδονία σε εμφύλιο έχει βάση στην περίοδο του 1991 που η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της. Στο Σύνταγμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας του 1974, εκτός από τους Σλαβομακεδόνες, είχε παραχωρηθεί στους Αλβανούς της Μακεδονίας αλλά και στους Τούρκους το στάτους του ιδρυτικού στοιχείου της Μακεδονικής Δημοκρατίας. Με το σύνταγμα όμως του 1991, η κυριότητα της Μακεδονίας που ιδρύθηκε το 1991 από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας περιορίστηκε απλά στους Σλαβομακεδόνες. Οι Αλβανοί και οι Τούρκοι που αποτελούσαν περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας περιορίστηκαν στο στάτους της μειονότητας.
Οι Αλβανοί που χάσανε τα συνταγματικά δικαιώματα που τους παραχωρούσε η πρώην Γιουγκοσλαβία και μετατράπηκαν σε μειονότητα, χάσανε τα δικαιώματα που μέχρι τότε διέθεταν, όπως εκπαίδευση στην μητρική γλώσσα, χρήση εθνικών τους συμβόλων και διορισμός στις κρατικές και δημόσιες υπηρεσίες βάση της αναλογίας τους επί του πληθυσμού της χώρας.
Η συνέχεια εδώ
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]