Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]
Ισότιμη συμμετοχή

στην εξουσία επιδιώκει ο Ταλάτ


Ισότιμη συμμετοχή στην εκτελεστική εξουσία, τη Γερουσία, αλλά και τη δικαστική εξουσία, επιδιώκει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ερμηνεύοντας με αυτό τον τρόπο την πολιτική ισότητα ως"αποτελεσματική συμμετοχή» στη διακυβέρνηση του ομοσπονδιακού κράτους.
Ο κ.Ταλάτ,σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης» επιδιώκει αριθμητική ισότητα μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ σε τρεις βασικές ενότητες της διακυβέρνησης, τη Γερουσία, τη δικαστική εξουσία και σε μεγάλο βαθμό την εκτελεστική εξουσία. Επίσης φέρεται να αντιλαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο την πολιτική ισότητα που περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προτείνει σύστημα προεδρικού συμβουλίου, σύμφωνα με το ελβετικό πρότυπο και με διαφοροποιήσεις από τις σχετικές πρόνοιες του σχεδίου Ανάν. Συγκεκριμένα επιδιώκει:
Αναλογία 4:3 (4 Ε/Κ, 3 Τ/Κ) για τα μέλη του προεδρικού συμβουλίου (το σχέδιο Ανάν αρχικά προνοούσε αναλογία 4:2, ενώ αργότερα 6:3). Εκλογή των μελών του προεδρικού συμβουλίου από τη Γερουσία με ξεχωριστή πλειοψηφία 13 Ε/Κ και 13 Τ/Κ γερουσιαστών από σύνολο 48 μελών της Γερουσίας. Το σχέδιο Ανάν προέβλεπε εκλογή με ποσοστό 2/5 των γερουσιαστών κάθε κοινότητας. Το προεδρικό συμβούλιο θα έχει πρόεδρο και αντιπρόεδρο με 5ετή θητεία που θα εναλλάσσονται κάθε χρόνο.Ο Ε/Κ πρόεδρος θα ασκεί το αξίωμα για 3 χρόνια κι ο Τ/Κ για 2.
Ο κ.Ταλάτ ετοιμάζει νέα πρόταση που προβλέπει την εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου απευθείας από το λαό, αλλά με ξεχωριστές ψηφοφορίες σε κάθε κρατίδιο. Απορρίπτει την εκλογή των ανωτάτων αρχόντων με κοινό ψηφοδέλτιο (όπως προτείνει ο κ. Χριστόφιας), υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει την αρχή της δικοινοτικότητας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα για τη νομοθετική εξουσία ο Τ/Κ ηγέτης προτείνει:
- Άνω Βουλή με 24 Ε/Κ και 24 Τ/Κ γερουσιαστές
- Κάτω Βουλή με ποσόστωση συμμετοχής 67:33. Οι Τ/Κ δηλαδή να είναι το 1/3.
- Συμμετοχικό βέτο στην Κάτω Βουλή. Δεν θα μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις αν δεν έχουν την στήριξη του 1/4 των Τ/Κ βουλευτών.
- Σημειώνεται ότι για την εκλογή των βουλευτών θα λαμβάνεται υπόψη η εσωτερική ιθαγένεια των κρατιδίων. Δηλαδή Ε/Κ κάτοικοι του τ/κ κρατιδίου δεν θα ψηφίζουν, αν δεν έχουν και την τ/κ υπηκοότητα, και το αντίστροφο.
- Τα κρατίδια θα έχουν και εσωτερική ιθαγένεια, κάτι που εφαρμόζεται και στις προτάσεις για εκλογή στην Κάτω Βουλή.
- Η τ/κ πλευρά ζητά να ανήκει στα κρατίδια η ιδιοκτησία των αρχαιολογικών χώρων, των τηλεπικοινωνιών, των αεροδρομίων και των λιμανιών.
- Ζητά ουσιαστικά δύο κεντρικές τράπεζες, διπλές ρυθμιστικές αρχές για θέματα οικονομίας και εργασίας, εφαρμογή του δικαίου της θάλασσας από τα κρατίδια και διπλή εκπροσώπηση στην ΕΕ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]