Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι ισχυρίζονται οι Τούρκοι για την ηφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο


Ελλάδα και Κύπρος προσπαθούν

να ενωθούν μέσω υφαλοκρηπίδας


Στα παρασκήνια της κρίσης που ξέσπασε έναντι της ενέργειας της Τουρκίας να κάνει έρευνα πετρελαίων 80 μίλια νότια του Καστελόριζου, με νορβηγικό πλοίο ερευνών, είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης της Αθήνας να ανοίξει τον δρόμο των Ελληνοκυπρίων στην Μεσόγειο.
Αντίθετα με τους ισχυρισμούς της Ελλάδος, 80 μίλια νότια του Καστελόριζου είναι Τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Ο Αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία και Ειδικός επί Θεμάτων Δικαίου Θαλάσσης Αλί Κουρούμαχμουτ σχετικά με το θέμα είπε αν ληφθεί υπόψη «Η υφαλοκρηπίδα της στερεάς Τουρκίας η οποία έχει τα πιο μακριά παράλια της Μεσογείου μαζί με την υφαλοκρηπίδα πολλών νησιών υπό την κυριαρχία της Τουρκίας, κοντά στην περιοχή του Καστελόριζου, η αποδοχή της ύπαρξης υφαλοκρηπίδας σε ένα τόσο μικρό νησί όσο το Καστελόριζο δεν είναι εφικτή».

Ο Κουρούμαχμουτ είπε ότι η Ελλάδα από παλιά χρησιμοποιεί το Καστελόριζο σαν σημείο αναφοράς για να διεκδικήσει δικαιώματα στην Μεσόγειο και ότι σκοπός της Ελλάδος είναι να θεωρήσει ανύπαρκτη την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.
Ο ίδιος συνέχισε ως εξής : «Στις δυο πλευρές του Καστελόριζου υπάρχουν δυο νησιά το Καράαντα και το Φενέραντασι που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα.
Πέραν αυτού στην ίδια περιοχή υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες οι οποίες είναι υπό την κυριαρχία της Τουρκίας. Ακόμα και στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν υπολογίσει την υφαλοκρηπίδα της Στερεάς Τουρκίας, τι θα κάνει με αυτά τα νησιά της μικρές νησίδες και τις βραχονησίδες;
Εάν έχει υφαλοκρηπίδα το Καστελόριζο τότε έχουν υφαλοκρηπίδα και όλα αυτά».
Ο Κουρούμαχμουτ τόνισε ότι σκοπός του διδύμου Ελλήνων – Ελληνοκυπρίων είναι να φυλακίσουν την Τουρκία μέσα στα δικά της χωρικά ύδατα.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]