Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τη Γεωργία για την επίθεση στην Ν. Οσετία

Ήταν μία επίθεση χωρίς λόγο...

Νέες μαρτυρίες υπονομεύουν τον ισχυρισμό της Γεωργίας ότι έδρασε στη Νότια Οσετία για λόγους αυτοάμυνας και αναγκάζουν την κυβέρνησή της να εξαπολύσει αντεπίθεση για να αντικρούσει την κατηγορία ότι ξαναγράφει την ιστορία του εξαήμερου πολέμου της με τη Ρωσία.
Σε έκθεσή της που αποτελείται από 76 σελίδες και δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, η Διεθνής Αμνηστία αμφισβητεί τους ισχυρισμούς της Γεωργίας και κατηγορεί τόσο η Τιφλίδα όσο και τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου.
Ο πόλεμος, που ξεκίνησε στις 7 Αυγούστου και τερματίστηκε με γαλλική μεσολάβηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Γεωργίας, προκάλεσε τη σοβαρότερη κρίση στις διεθνείς σχέσεις από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η έκθεση της Αμνηστίας κατηγορεί συγκεκριμένα τις γεωργιανές δυνάμεις ότι εξαπέλυσαν «τυφλές επιθέσεις» στις 7 Αυγούστου, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς σε αμάχους, καθώς και μεγάλες καταστροφές. «Ολες οι πλευρές προέβησαν σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζεται.
Ο Ράιαν Γκριστ, επικεφαλής της διεθνούς εποπτικής ομάδας στη διάρκεια της σύγκρουσης, είπε στην εφημερίδα Ιντιπέντεντ πως όταν ξεκίνησε ο πόλεμος-που προετοιμαζόταν επί μήνες-υπήρχαν ακόμη στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας γυναίκες και παιδιά που έπρεπε να προστατευθούν.
Ο Γκριστ είπε επίσης ότι οι τρεις παρατηρητές του ΟΑΣΕ που βρίσκονταν στο Τσκινβάλι δεν επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς της Γεωργίας ότι τρία χωριά της επαρχίας αποτέλεσαν στόχο των αυτονομιστών λίγο πριν εξαπολυθεί η κύρια επίθεση από τη Γεωργία.
Ένας δημοσιογράφος του BBC, στον οποίο επετράπη από τους Ρώσους να μεταβεί και να κάνει ρεπορτάζ στο Τσκινβάλι, είδε τις καταστροφές που προκάλεσαν οι Γεωργιανοί πύραυλοι Grad σε κατοικημένες περιοχές.
Βλέποντας ότι κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη της κοινής γνώμης στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κάποιοι υπουργοί είχαν κατηγορήσει τη Ρωσία για «δυσανάλογη απάντηση», η Γεωργία ξεκίνησε μια εκστρατεία διόρθωσης των εντυπώσεων και έστειλε χθες στο Λονδίνο τον πλέον εξέχοντα διαπραγματευτή της, Τεμούρι Γιακομπασβίλι. Περιοδεία ξεκίνησε όμως και η υπουργός Εξωτερικών Εκα Τκεσελασβίλι, ένα μήνα προτού το ΝΑΤΟ αποφασίσει κατά πόσον η Γεωργία και η Ουκρανία θα παραμείνουν σε τροχιά ένταξης στη Συμμαχία.
Ο Γιακομπασβίλι, που είναι και Υπουργός Επανένταξης, είπε στη βρετανική εφημερίδα ότι η κυβέρνησή του συνεργάστηκε με τη Διεθνή Αμνηστία για τη σύνταξη της έκθεσης και ότι θα ζητήσει αποδείξεις για τα εγκλήματα πολέμου που φέρεται να έχει διαπράξει. Ο υπουργός διέψευσε επίσης ότι η αξιοπιστία της χώρας του δέχθηκε πλήγμα από τη δήλωση του διοικητή των γεωργιανών κυανοκράνων στη Νότια Οσετία, σύμφωνα με τον οποίο η εντολή επίθεσης στο Τσκινβάλι δόθηκε για να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη. Ο διοικητής, που λέγεται Μαμούκα Κουρασβίλι, αποπέμφθηκε.
Ο Γιακομπασβίλι βεβαιώνει ότι καθόταν δίπλα στον πρόεδρο Σαακασβίλι όταν ο τελευταίος έδωσε εντολή να ξεκινήσει επίθεση στο Τσκινβάλι, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 7ης Αυγούστου. «Ο πρόεδρος έδωσε τρεις εντολές. Πρώτον, σταματήστε τα ρωσικά άρματα μάχης. Δεύτερον, εξουδετερώστε τις μονάδες που βάλλουν εναντίον γεωργιανών χωριών. Τρίτον, φροντίστε οι απώλειες μεταξύ των αμάχων να είναι οι ελάχιστες δυνατές».
Η Διεθνής Αμνηστία μιλά επίσης στην έκθεσή της για ευρεία παραπληροφόρηση και υπερβολικούς ισχυρισμούς στη διάρκεια των συγκρούσεων, ιδιαίτερα κατά το πρώτο στάδιο. Η Ρωσία, για παράδειγμα, κατηγόρησε στις 9 Αυγούστου τη Γεωργία για «γενοκτονία», ισχυριζόμενη ότι είχαν σκοτωθεί 2.000 άμαχοι.
Τρεις ημέρες αργότερα, η Μόσχα παραδέχθηκε ότι οι νεκροί ήταν μόνο 159.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να ανακοινώσει σύντομα την έναρξη διεθνούς έρευνας για τα γεγονότα που οδήγησαν στον πόλεμο, καθώς και για τον ίδιο τον πόλεμο.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]