Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Για ενδεχόμενο «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο προετοιμάζεται η Αθήνα


Η Τουρκία αυξάνει τις απαιτήσεις της


Tο νορβηγικό ερευνητικό σκάφος και η τουρκική φρεγάτα που το συνόδευε για να πραγματοποιήσει παράνομα γεωφυσικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα του νοτιοανατολικού Αιγαίου, έφυγε τελικώς την Κυριακή απ'Α την περιοχή, όμως ο προβληματισμός που δημιούργησε στο υπουργείο Εξωτερικών η νέα τουρκική πρόκληση παρέμεινε.
Η έναρξη, εξέλιξη και κατάληξη του επεισοδίου με τις ανάλογες διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα, κατέδειξε ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία η Aγκυρα δεν έχει πρόθεση να στήσει νέο σκηνικό έντασης στο Αιγαίο, κάτι, ωστόσο, που δεν σημαίνει πως δεν θα το πράξει στο μέλλον.

Tο προχθεσινό επεισόδιο, θεωρείται, μια σαφής ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση. Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Τριάντα και πλέον χρόνια, Eλληνες διπλωμάτες και ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων ασχολούνται με το θέμα. Το γνωρίζουν σε όλες τις εκφάνσεις του. Το διδάσκονται στη διπλωματική Ακαδημία και τις στρατιωτικές σχολές, το αντιμετωπίζουν στην πράξη στα διάφορα πόστα που καλούνται να υπηρετήσουν στην καριέρα τους.
Oλοι γνωρίζουν συνεπώς, πως διαχρονικά η βασική στρατηγική επιδίωξη της Τουρκίας είναι να αποκτήσει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. Βασική στρατηγική επιδίωξη της Ελλάδας είναι να την αποτρέψει. Yστερα από τρεις κρίσεις (1975, 1987,1996) που οδήγησαν τις δυο χώρες στα πρόθυρα μιας εμπόλεμης σύρραξης, η Aγκυρα πέτυχε τη μη άσκηση του νομίμου δικαιώματος της Ελλάδας να πραγματοποιήσει έρευνες συνολικά στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, με το επιχείρημα ότι η οριοθέτησή της παραμένει σε εκκρεμότητα.
Καλώς ή κακώς, η Ελλάδα το έχει αποδεχθεί στην πράξη κι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αναγνωρίζουν ως μοναδικό διμερές πρόβλημα με την Τουρκία την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Για τον λόγο αυτό πραγματοποιούνται συζητήσεις στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διερευνητικού διαλόγου. Eνας διάλογος που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει στασιμότητα κι ένα νέο αδιέξοδο είναι προ των πυλών. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως η νέα τουρκική πρόκληση αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης για την εκ νέου ενεργοποίηση του διαλόγου (στην καλύτερη περίπτωση) ή (στη χειρότερη περίπτωση) για την επίτευξη συμφωνίας με όρους που θα εξυπηρετούν τα τουρκικά συμφέροντα.
Δεδομένης και της συγκυρίας –όπου η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. απομακρύνεται και η διεθνής κρίση καθιστά πιο ελκυστική την προοπτική εξόρυξης πετρελαίου στο Αιγαίο– προβλέπεται ότι η Aγκυρα θα επανέλθει με μεγαλύτερη ένταση. Το επεισόδιο του προηγούμενου τριημέρου ήταν απλά η προειδοποίηση.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]