Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Κουρδική "Ιντιφάντα" και ο διαμελισμός της Τουρκίας

Όμηρος Γ. Φωτιάδης

Με αφορμή την δημοσιοποίηση της έκθεσης με τίτλο, «Κούρδοι μετά τον Σαντάμ», όπου παρουσιάζετε και χάρτης με την Τουρκία διαμελισμένη, από το «Κέντρο Μελετών του Κογκρέσου» των ΗΠΑ, και την αναδημοσίευσή του από το έγκυρο ΜΜΕ της Τουρκίας, «INTERNETHABER».
Την δημοσιοποίηση στην Ελλάδα, από τον Σάββα Καλεντερίδη και την ιστοσελίδα του, http://infognomonpolitics.blogspot.com/, η οποία και πρωτοπορεί στα θέματα της Εγγύς Ανατολής, πέραν των όσων άλλων. Θα επιχειρήσω μια ρεαλιστική και ταυτόχρονα υποθετική ανάλυση, εκλαμβανομένων υπόψη και άλλων παρομοίων αναφορών με προέλευση τις ΗΠΑ, κατά το πρόσφατο παρελθόν, οι οποίες κατά καιρούς είδαν το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας πανικό στην Τουρκία.
Η γεωπολιτική αξία του Κουρδικού στοιχείου
Ο διαμελισμός του Τουρκικού μορφώματος που αυτοαποκαλείται κράτος, ήδη έχει προαποφασισθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα…
Απορίας άξιον είναι το γεγονός πως στον χάρτη περιλαμβάνονται και τμήματα της Αρμενίας…
Είναι γνωστό πως στα σύνορα Τουρκίας-Αρμενίας, ζούνε αρκετές χιλιάδες Κούρδοι, και...από τις δύο πλευρές των συνόρων.
Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητος, πληροφορίες για την ύπαρξη ικανών μαχητικών πυρήνων Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ στα χωριά των συνόρων, εντός του εδάφους της Αρμενίας. Μάλιστα άλλες πληροφορίες φέρουν ηγετικά στελέχη του ΡΚΚ να έχουν μετακομίσει από την Ν/Α Τουρκία και το Βόρειο Ιράκ, στις περιοχές αυτές.
Μια εξέλιξη η οποία από μόνη της δεν αποτελεί είδηση, αλλά συνδυαζόμενη με άλλες πρόσφατες εξελίξεις, καταδεικνύει την έναρξη μια νέας περιόδου του Κουρδικού αγώνα με τεράστιες γεωπολιτικές διαστάσεις…
Το γεγονός, ότι η Ρωσία απεκατέστησε «σχέσεις επαφής» και πάλι με το ΡΚΚ, μετά από τουλάχιστον 15 χρόνια, απουσίας της από τα πεπραγμένα στην Κουρδική επικράτεια, έχει ιδιαίτερα τεράστια αξία, και προεκτάσεις που επί του παρόντος είναι δυσδιάκριτες.
Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, οι εξελίξεις στην Συρία, το Ιράν, ολόκληρη την Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, ανέδειξαν ως σημαντικότατο ρυθμιστικό παράγοντα, για το νέο γεωπολιτικό στάτους της ευρύτερης περιοχής, τους Κούρδους.
Ο σκληρός ανταγωνισμός στις περιοχές αυτές για τους αγωγούς ενέργειας, η επερχόμενη κρίση της διαχείρισης των υδάτων του Τίγρη και του Ευφράτη, και της Μέσης Ανατολής, στο άμεσο παρών και το απώτερο μέλλον, αναδεικνύει τον Κουρδικό παράγοντα, ως κυρίαρχο και σημαντικό «παίκτη» για την τελική διαμόρφωση του «οδικού ενεργειακού
χάρτη» και του «χάρτη υδάτινων πόρων» της Μεσοποταμίας και Μέσης Ανατολής. Οι λοιπές επεκτάσεις των ως άνω προαναφερομένων δεδομένων, και η ανάλυσή τους, θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για την διατύπωσή τους. Τα αποτελέσματά τους, θα φάνταζαν ουτοπικές υποθέσεις εργασίας, για το ευρύ κοινό, αλλά για τους ειδικευμένους ειδήμονες της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής, μια επερχόμενη πραγματικότητα.
Ο απουσιάζων Ρωσικός παράγων στις εξελίξεις αυτές, έδωσε την δυνατότητα στις ΗΠΑ να σχεδιάζουν με κάποια άνεση και να αναλύουν, χωρίς ιδιαίτερους βαθμούς δυσκολίας, και θα περίμενε κανείς την τάχιστη επικράτηση τους στις περιοχές που επιχειρούν. Αντιθέτως διαπιστώνουμε πως τα αποτελέσματα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα από τα επιδιωκόμενα. Φυσικά εκλαμβανομένων και άλλων παραγόντων πέραν του Ρωσικού, και είναι γνωστοί και λίαν σημαντικοί.
Μέσα στις αναλυτικές αστοχίες και τις επιχειρησιακές αποτυχίες των ΗΠΑ, ο Κουρδικός παράγων αναδεικνύεται ως ο μόνος σταθερός παράγων και αξιόπιστος συντελεστής στην ευρύτερη περιοχή, με τις φυλετικές και θρησκευτικές αστάθειες και την συνεχώς ανοδική ρευστότητα.
Η επάνοδος της Ρωσίας στην περιοχή και η «σχέση επαφής» με τον μόνο ισχυρό και αξιόπιστο παράγοντα της περιοχής , αλλάζει άρδην τα δεδομένα.
Συγκεκριμένα, η «αποκατάσταση επαφής» με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα προδιαγράφει νέες μελλοντικές εξελίξεις.
Με μια πρώτη ματιά, ο Κουρδικός παράγων, με την σταθερότητα της συμπεριφοράς του, την θρησκευτική του μετριοπάθεια, τον πολιτικό ρεαλισμό του, την ενότητα του η οποία διαδέχθηκε τον διχασμό μεταξύ των ηγετών του, το αγωνιστικό και ακλόνητο φρόνημα του Κουρδικού λαού, την ομοιογένειά του γεωγραφικά και την συμπαγή παρουσία του, αποτελούν τον ουσιαστικό παράγοντα και τον μόνο πυλώνα, αξιοπιστίας για την ειρηνική διαμόρφωση του ενεργειακού οδικού και παραγωγικού χάρτη στην περιοχή, και την διαχείριση των υδάτων της πολύπαθους Μέσης Ανατολής.
Η συνέχεια εδώ
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]