Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διάβημα διαμαρτυρίας από τα Σκόπια προς την Αθήνα για τραγούδια που ακούστηκαν στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης!!!


Σκόπια και Αθήνα με κλειστά

τα χαρτιά τους σχετικά

με το πακέτο ιδεών Νίμιτς



Κλειστά κρατά τα χαρτιά της η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων για το περιεχόμενο της συνάντησης που είχαν χθες στη Νέα Υόρκη οι διαπραγματευτές κ.κ. Ν. Ντιμιτρόφ και Μ. Πρότουγκερ με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Επέδωσαν έγγραφο με τις τροποποιήσεις που ζητεί η γειτονική χώρα στην τελευταία πρόταση προκειμένου να γίνει αποδεκτή ως βάση διαπραγμάτευσης και απέφυγαν τις διαρροές και τις δηλώσεις. Μόνο ο κ. Ντιμιτρόφ, που εκφράζει τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, δήλωσε ότι «καταθέσαμε τις θέσεις μας για το όνομα του κράτους και του έθνους».

Πληροφορίες που μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων προαναγγέλλουν διάβημα προς την Αθήνα για τραγούδια που ακούστηκαν στη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου με στίχους για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Η ελληνική πλευρά δεν σπεύδει να δώσει επισήμως την απάντησή της στα Ηνωμένα Έθνη και για το λόγο αυτό ο διαπραγματευτής κ. Αδ. Βασιλάκης δεν έχει ακόμη προγραμματίσει τη μετάβασή του στη Νέα Υόρκη.
Άλλωστε η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη από το βήμα της Βουλής χθες τόνισε ότι «η Ελλάδα ούτε βραδυπορεί ούτε όμως και βιάζεται». Ενημερώνοντας -με δική της πρωτοβουλία- την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής επέμεινε για οριστική λύση, χωρίς αστερίσκους, εντός των πλαισίων των διεθνών οργανισμών, στη βάση της ενιαίας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και δίχως να υποχωρήσει η Ελλάδα από τις «κόκκινες γραμμές» της.
«Υπάρχουν θέματα στα οποία συμφωνούμε και θέματα στα οποία διαφωνούμε και χρειάζονται διευκρινίσεις», τόνισε για την πρόταση Νίμιτς διευκρινίζοντας ότι δεν είναι τελική. Καταλόγισε ευθύνες στην άλλη πλευρά για την κωλυσιεργία, επαναλαμβάνοντας τα περί διγλωσσίας Γκρούεφσκι - Τσερβένκοφσκι και εθνικισμού παλαιάς κοπής στα Σκόπια.
Έντονη ήταν η κριτική της αντιπολίτευσης
Ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν κράτησε τις απαραίτητες ισορροπίες και πως αποδέχεται με τη στάση της να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζητήματα γλώσσας και μειονοτήτων.
Τoν τερματισμό των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό και την επανέναρξή τους από μηδενική βάση ζήτησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, ο οποίος εμφανίστηκε επικριτικός έναντι της υπουργού Εξωτερικών, μετά την ενημέρωση για το ζήτημα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Ο κ. Βελόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η κ. Μπακογιάννη «εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι συζητά το θέμα της διπλής ονομασίας και δεν θέλησε να πάρει θέση στις καταγγελίες μας για τον κ. Νίμιτς».
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. «»»Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κ. Τσερβένκοφσκι (φωτογ.) επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη εξεύρεσης ενός «λογικού συμβιβασμού» στην εκκρεμότητα της ονομασίας. Μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στην πόλη Στρούμνιτσα, ο
    πρόεδρος της ΠΓΔΜ υποστήριξε πως μόνο ένας «λογικός συμβιβασμός αποτελεί λύση για το πρόβλημα της ονομασίας με την Ελλάδα, η οποία θα φέρει τη σφραγίδα του ΟΗΕ και θα εγγυάται ότι ο λαός της ΠΓΔΜ θα είναι "μακεδονικός" και η γλώσσα "μακεδονική"».
    Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι η πρότασή του, δίχως τη συναίνεση του πρωθυπουργού κ. Γκρούεφσκι, δεν δύναται να υιοθετηθεί από το κοινοβούλιο της χώρας, διότι το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι έχει την πλειοψηφία στη βουλή. Γι' αυτό, όπως εκτίμησε, «αυτή την περίοδο το μέλλον των διαπραγματεύσεων, το μέλλον αυτού του λαού, βρίσκεται στα χέρια του κ. Γκρούεφσκι». «»»

    Που είναι λοιπόν ο «λογικός συμβιβασμός»?
    Στο ότι θέλει ο ΟΗΕ να εγγυάται ότι ο λαός της ΠΓΔΜ θα είναι "μακεδονικός" και η γλώσσα "μακεδονική"»?
    Θα μας τρελάνει?
    Και αν δεν ήταν «λογικός συμβιβασμός»? τι θα έπρεπε να εγγυάται ο ΟΗΕ?
    Από ¨Rebublika Macedonia: να ονομάζονται ΄Μακεδονία Ξακουστή του Αλεξάνδρου η Χώρα¨?
    Ρε κανένας ντόπιος FYROMιανος δεν έμεινε στην χώρα?
    Όλοι οι πολιτικοί τους έχουν και κάτι «ξένο?»
    Και τα μυαλά στα κάγκελα ……



    Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
    Ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι (Branko Crvenkovski, στα σλαβομακεδονικά Бранко Црвенковски) είναι πολιτικός από την ΠΓΔΜ.
    Γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1962 στο Σαράγιεβο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Σπούδασε Πληροφορική. Εξελέγη για πρώτη φορά το 1990 βουλευτής. Πρώην κομμουνιστής, ανήκει σήμερα στο κόμμα Σοσιαλδημοκρατική Ένωση των Σκοπίων (SDSM) από τον Απρίλιο του 1991. Στις 5 Σεπτεμβρίου 1992 έγινε ο πρώτος Πρωθυπουργός των Σκοπίων έπειτα από την απόσπαση από τη Γιουγκοσλαβία και συνέχισε στο αξίωμα έπειτα από τις εκλογές του 1994.
    Ήταν Πρωθυπουργός από το 1992 ως το 1998 και από το 2002 ως το 2004. Κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου του 2004 κερδίζοντας τον Σάσκο Κέντεφ και ορκίστηκε Πρόεδρος στις 12 Μαΐου 2004. Τότε παραιτήθηκε από Πρωθυπουργός. Το 2005 νομιμοποίησε τη χρήση της σημαίας της Αλβανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]