Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα Σκόπια επικρίνουν τον πρέσβη της Ε.Ε.



Ο Πρέσβης Έρβαν Φουερέ δήλωσε

ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ

δεν πρέπει να αναζητά άλλοθι

προς τα έξω για να καλύψει

τις αδυναμίες της στο εσωτερικό

Σε αντιπαράθεση με τον επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στα Σκόπια, Πρέσβη Έρβαν Φουερέ και κατ΄ επέκταση και με τις Βρυξέλλες, οδεύει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του κ. Φουερέ ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να αναζητά άλλοθι προς τα έξω για να καλύψει τις αδυναμίες της στο εσωτερικό αναφορικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων που έθεσε η Ε.Ε. ως όρο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

«Η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας εκφράζει την έκπληξή της για τις δηλώσεις του Πρέσβη κ. Έρβαν Φουερέ», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές σε μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές -αναφέρουν τα ίδια μέσα ενημέρωσης- εκτιμούν τις δηλώσεις του κ. Φουερέ ως μη διπλωματικές και θέτουν το ερώτημα, εάν ο ίδιος μπορεί να εγγυηθεί ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε περίπτωση που η ΠΓΔΜ επιλύσει όλα τα εσωτερικά προβλήματα, εάν εμπεδώσει τη Δημοκρατία και εάν διοργανώσει εκλογές άνευ προβλημάτων.

Επίσης, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ καλεί τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. να εξηγήσει την πρόταση του προϊσταμένου του από τις Βρυξέλλες σε μέλος του Κυβερνητικού Γραφείου, να αλλάξει η ΠΓΔΜ το όνομα και ως αντάλλαγμα- όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές- να ξεχάσει η Ε.Ε. τις εκλογικές παρατυπίες και τα άλλα εσωτερικά προβλήματα.

Ο κ. Φουερέ, μιλώντας πρόσφατα σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της ΠΓΔΜ για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλήσει κανείς για την υπό προετοιμασία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο της ΠΓΔΜ.

Ανέφερε ακόμα ότι το 2008 υπήρξε μια δύσκολη χρονιά για τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, αν λάβει κανείς υπόψη τα περιστατικά που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 1ης Ιουνίου, την αποχή από την κοινοβουλευτική διαδικασία και τον ανεπαρκή πολιτικό διάλογο.

Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. υπογράμμισε ότι όσα έχουν συμβεί δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν καθώς σχετίζονται με τη μελλοντική πολιτική ανάπτυξη της χώρας. «Σε ό,τι αφορά στην πλήρωση των κριτηρίων που αναμένουμε από ένα μελλοντικό υποψήφιο μέλος της Ε.Ε., η εκλογική διαδικασία υπήρξε καταστροφική. Είναι κρίσιμο να υλοποιηθούν πλήρως οι συστάσεις της Επιτροπής του ΟΑΣΕ. Η δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών για τη διεξαγωγή των εκλογών του Μαρτίου είναι απαραίτητη, καθώς αυτές θα αποτελέσουν μια ακόμα δοκιμασία της ικανότητας της χώρας να διοργανώσει μια τέτοια πολιτική διαδικασία απαλλαγμένη από βία. Ο πολιτικός διάλογος συνιστά ένα ακόμα πρόβλημα. Όλοι θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια ως προς αυτό το ζήτημα, και ιδίως η κυβέρνηση, η οποία οφείλει να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης με στόχο την υλοποίηση όλων των συστάσεων και την πλήρωση όλων των κριτηρίων», ανέφερε ο κ. Φουερέ, τονίζοντας επίσης ότι «δεν θα πρέπει να αναζητείται εκτός της χώρας άλλοθι για τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει».

«Τα προβλήματα θα πρέπει να προσδιοριστούν και να αντιμετωπιστούν με τον κατάλληλο τρόπο. Το υπογραμμίζω αυτό λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες δηλώσεις ορισμένων πολιτικών ηγετών, από τις οποίες προέκυπτε η εντύπωση ότι αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται ως τεχνικά ζητήματα. Πρόκειται για μια λανθασμένη προσέγγιση», σημείωσε ο κ. Φουερέ και πρόσθεσε ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ «δεν είναι χαζοί και πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]