Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Δύση ψάχνει να βρει ποιός ξεκίνησε τον πόλεμο στον Καύκασο και όλα δείχνουν Σαακασβίλι!


Ποιός ξεκίνησε τον πόλεμο;



Ενάμιση μήνα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στον Καύκασο η Δύση επανεξετάζει τις αρχικές της θέσεις για επίθεση της Ρωσίας κατά της Γεωργίας και αμφισβητεί την εκδοχή που παρουσίασε ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Όπως αποκαλύπτει το Σπίγκελ αναφορές μυστικών υπηρεσιών υπονομεύουν τους ισχυρισμούς της Τιφλίδας, ότι δηλαδή ο ρωσικός στρατός εισέβαλε απρόκλητα στη χώρα. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι εκκλήσεις και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού για την ανάγκη διεξαγωγής ανεξάρτητης έρευνας για το ποιός ευθύνεται για τον πόλεμο.

Η Χίλαρι Κλίντον ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να διεξάγει έρευνα "για να εξακριβώσει τα δεδομένα" που οδήγησαν στη σύρραξη. Μιλώντας στην επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας αναρωτήθηκε "εάν ενθαρρύναμε με κάποιο τρόπο τους Γεωργιανούς να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά μέσα".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταινμάιερ ζήτησε να διευκρινισθεί το ποιός ευθύνεται για τον πόλεμο. "Πρέπει να γνωρίζουμε περισσότερα για το ποιός έχει την μεγαλύτερη ευθύνη ", τόνισε ο γερμανός ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνεδρίου του γερμανικού διπλωματικού σώματος στο Βερολίνο.

Η εκδοχή της Τιφλίδας

Η κυβέρνηση στη Γεωργία συνεχίζει να επιμένει ότι ο πόλεμος ξέσπασε στις 11.30 μμ την Πέμπτη 7 Αυγούστου, όταν πήρε πληροφορίες για εισβολή 150 ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων και αρμάτων μάχης στην Νότια Οσετία.

Ρωσική φάλλαγα περνά από το τούνελ Ρόκι

Η εισβολή -σύμφωνα με την Τιφλίδα- έγινε μέσω του τούνελ Ρόκι που περνά κάτω από τον Καύκασο και αποτελεί την κύρια δίοδο που συνδέει την Ρωσία με τη Γεωργία (Ν. Οσετία). Ο στόχος της εισβολής ήταν η κατάληψη της πρωτεύουσας Τσχινβάλι. Στις 3πμ τα ξημερώματα της 8ης Αυγούστου, ακολούθησαν και άλλες φάλαγγες του ρωσικού στρατού.

"Θέλαμε να σταματήσουμε τα ρωσικά στρατεύματα πριν φτάσουν σε γεωργιανά χωριά", δήλωσε ο Σαακασβίλι, εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο διέταξε γενική αντεπίθεση. "Όταν τα δικά μας άρματα κινήθηκαν προς το Τσχινβάλι, οι Ρώσοι βομβάρδισαν τη πόλη. Οι Ρώσοι ήταν αυτοί - και όχι εμείς- που μετατρέψανε το Τσχινβάλι σε ερείπια", είπε σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό.
Σύμφωνα μάλιστα με την εκδοχή της Τιφλίδας μια τεθωρακισμένη μονάδα του ρωσικού στρατού εισέβαλε στην Ν. Οσετία σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο πριν την έναρξη των εχθροπραξιών.
Όπως γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης η Τιφλίδα παρέδωσε στις ξένες μυστικές υπηρεσίες συνομιλίες αξιωματικών των παραστρατιωτικών δυνάμεων της Ν. Οσετίας που υποκλάπηκαν και αποδεικνύουν -όπως υποστηρίζει η Γεωργία - ότι οι Ρώσοι ξεκίνησαν τον πόλεμο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι που άκουσαν τις συνομιλίες δήλωσαν σους Τάιμς ότι τα αποδεικτικά στοιχεία υπέρ της εκδοχής των Γεωργιανών είναι "αξιόπιστα αλλά όχι αδιάσειστα".
Οι συνομιλίες μπορεί να αποδεικνύουν ότι υπήρχε κίνηση ρωσικών στρατευμάτων νωρίτερα από ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά δεν αποδεικνύουν ότι οι κινήσεις αυτές "ήταν επιθετικές". Μπορεί να ήταν κινήσεις "ρουτίνας" αποφαίνονται οι αμερικανοί αξιωματούχοι.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γεωργίας, Βάνο Μεραμπισβίλι, δήλωσε ότι έμαθε για το περιεχόμενο των υποκλοπών λίγες ώρες μετά την καταγραφή τους και ειδοποίησε τον Σαακασβίλι, ο οποίος εκτίμησε ότι αποδεικνύουν ότι οι Ρώσοι εισβάλουν.
Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν αποκάλυψε την ύπαρξη των ηχητικών ντοκουμέντων νωρίτερα, ο γεωργιανός υπουργός, απάντησε ότι είχαν χαθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου καθώς η ομάδα που έκανε τις υποκλοπές αναγκάσθηκε να αλλάξει θέση.
Διάτρητη η εκδοχή της Τιφλίδας;
Το Σπίγκελ αποκαλύπτει ότι οι στρατιωτικοί στο ΝΑΤΟ έχουν καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα. Η Στρατιωτική Επιτροπή της Συμμαχίας που απαρτίζεται από ανώτατους αξιωματικούς των 26 κρατών-μελών αξιολογώντας τις πληροφορίες που έφταναν στις Βρυξέλλες συμπέρανε ότι η Γεωργία ήταν αυτή που ξεκίνησε τον πόλεμο. Επρόκειτο για προμελετημένη επίθεση κατά στόχων των παραστρατιωτικών δυνάμεων της Ν. Οσετίας.


Οι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι δεν συμμερίσθηκαν ποτέ τις αιτιάσεις της Τιφλίδας ότι οι αψιμαχίες με τους αποσχιστές τις μέρες που προηγήθηκαν του πολέμου αποτελούσαν δικαιολογία για πολεμικές προετοιμασίες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Δυτικών μυστικών υπηρεσιών, που υιοθετήθηκαν από την Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, η Γεωργία είχε συγκεντρώσει περίπου 12 χιλιάδες στρατιώτες, 75 άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού κοντά στα σύνορα με την Ν. Οσετία το πρωί της 7ης Αυγούστου.

Το σχέδιο του Σαακασβίλι ήταν να πραγματοποιήσει επίθεση για να καταλάβει το τούνελ Ρόκι έτσι ώστε να αποτρέψει την ρωσική αντεπίθεση που θεωρείτο δεδομένη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Δυτικών μυστικών υπηρεσιών, ακόμη και αν γίνει αποδεκτή η εκδοχή της Γεωργίας, οι γεωργιανές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά του Τσχινβάλι τουλάχιστον μια ώρα πριν την εισβολή των πρώτων ρωσικών δυνάμεων από το τούνελ Ρόκι.

Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού οι εκτιμήσεις των Δυτικών μυστικών υπηρεσιών είναι ότι η ρωσική εισβολή μέσα από το τούνελ Ρόκι πραγματοποιήθηκε στις 11 πμ της 8ης Αυγούστου- δώδεκα ώρες αργότερα από τους ισχυρισμούς της Τιφλίδας.

Υπάρχουν μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το Σπίγκελ, ηχητικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις που βρισκόταν στη Ν. Οσετία καλούσαν απεγνωσμένα για βοήθεια και δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένες για τον βομβαρδισμό του Τσχινβάλι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε να βάλει με το πυροβολικό στις 7.30 πμ της 8ης Αυγούστου. Τα ρωσικά αεροσκάφη ανέλαβαν δράση λίγο αργότερα.

Η αλληλουχία των γεγονότων υπονομεύει την εκδοχή της Γεωργίας καθώς φαίνεται, όπως υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό, ότι η Ρωσία δεν επιτέθηκε πρώτη αλλά αντέδρασε γρήγορα στην επίθεση της Γεωργίας.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]