Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ΗΠΑ θα πωλήσουν βόμβες καταφυγίων στο Ισραήλ



Οι μεγάλης διατρητικής ικανότητας βόμβες GBU-39

Με βάση δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα τμήματος Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας (DSCA) του αμερικανικού υπουργείου άμυνας, οι ΗΠΑ θα πωλήσουν 1000 βόμβες GBU-39, οι οποίες θεωρούνται ότι είναι οι πλέον κατάλληλες για αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε θωρακισμένα κτίρια και καταφύγια.
Η βόμβα GBU-39 έχει τη δυνατότητα να διαπερνά ομλισμένο σκυρόδεμα πάχους 1,8 μέτρων και θεωρείται απόλυτης ακρίβειας, αφού κατευθύνεται στο στόχο με λέιζερ.
Η ως άνω βόμβα, που ζυγίζει μόλις 113 κιλά, έχει διατρητική και καταστροφική ικανότητα ανάλογη με κανονικές βόμβες 900 κιλών.
Η GBU-39 φέρει εκρηκτική γόμωση 22,7 κιλά και έχει ύψος 1,76 μ.
Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της, επιτρέπουν τη μεταφορά περισσότερου αριθμού βομβών από τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα.

Κλιμακώνεται ξανά η ένταση στη Μέση Ανατολή

Η είδηση για την πώληση 1.000 βομβών GBU-39 προς το Ισραήλ επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια για επικείμενη αεροπορική επίθεση με σκοπό την καταστροφή των υπόγειων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.
Ωστόσο, τα διάφορα δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν αναφέρουν ότι η GBU-39, που προορίζεται για τα F-15I της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, επιτυγχάνει διάτρηση ενισχυμένου σκυροδέματος πάχους μόλις 1,2m, τη στιγμή που η πλειοψηφία των υπόγειων εγκαταστάσεων του Ιράν βρίσκονται τουλάχιστον 30m κάτω από το έδαφος, για την καταστροφή των οποίων απαιτείται η BLU-113 υψηλής διακριτικής ικανότητας.
Σύμφωνα με παλαιότερη
έκθεση σπουδαστών του ΜΙΤ, για να είναι αποτελεσματική η επίθεση απαιτούνται τουλάχιστον 24 ΒLU-113 για τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ, 12 ΒLU-109 για τον ερευνητικό αντιδραστήρα στο Εσφαχάν και 10 GBU-10 για τον αντιδραστήρα βαρέου υδατος στο Αράκ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως αποτελεί η συνεχώς αναβαθμιζόμενη αεράμυνα των εν λόγω εγκαταστάσεων, ιδιαίτερα μετά τη προμήθεια 29 αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς Tor-M1 από τη Ρωσία.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Καλησπέρα.

    Το ίδιο το άρθρο καταλήγει στο ότι οι συγκεκριμένες βόμβες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον καταφυγίων.

    Δεν μπορώ να καταλάβω, τελικά, για ποιο λόγο το αναρτήσατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφανώς οι εγκαταστάσεις που θα χτυπήσουν είναι κάτω από το έδαφος.
    Όσο για τα καταφύγια, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να χρησιμοποιηθούν σε καταφύγια αμάχων. Αυτό δεν αποκλείει την περίπτωση "λάθους" όπως έγινε μερικές φορές στο Ιράκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]